Jong en kanker - AYA

Je vindt ons ook op Facebook en Instagram.

Begeleiding in UZ Leuven

Heb je vragen over een bepaald thema ? Er zijn verschillende hulpverleners in UZ Leuven die voor jou en je naasten klaarstaan.

Roomservice

De AYA roomservice is niet zomaar een roomservice. We brengen je geen ontbijt op bed, maar wel een pak leuke spullen om jouw verblijf op een hospitalisatie-afdeling een upgrade te geven.

My Needz

Heb je een vraag over de neveneffecten van je behandeling? Wil je weten hoe je over je ziekte kan praten met de mensen om je heen? Ben je benieuwd of het normaal is wat je voelt? Of zoek je tips tegen de stress? Ontdek in deze digitale tool een antwoord op al je vragen!

Gevoelens

Kanker heeft een grote invloed op je leven. Alles is anders. Dat kan je somber, eenzaam of boos maken. Veel mensen met kanker hebben dit soort gevoelens. We geven je enkele kanalen om erover te praten.

Ontspanning

Een aantal initiatieven en projecten bieden jongeren en jongvolwassenen met kanker de mogelijkheid om op vakantie te gaan of te ontspannen.

Sport en vrije tijd

Een goede lichaamsconditie draagt bij aan een sneller herstel. Is je conditie erg verslechterd tijdens en na de behandeling? Dan duurt het ook langer om te herstellen. Het is dus van belang om tijdens en na de behandeling aan je conditie te werken.

School, werk en opleiding

Als je kanker krijgt, verdwijnt het onderwerp ‘werk’ of ‘opleiding’ vaak naar de achtergrond. Toch blijft dit onderwerp, gewild of ongewild, je aandacht vragen, bijvoorbeeld omdat je niet meer of beperkter naar school kan of kan werken. Hoe ga je hiermee om in zo’n situatie?

Praktische zaken en administratie

Studeren, werk zoeken, solliciteren, een relatie opbouwen, een huis zoeken, kinderen krijgen ... wie jong is, staat voor heel wat veranderingen en uitdagingen in zijn leven. Zoek de juiste ondersteuning.

Zingeving en spiritualiteit

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis roept dat allerlei gedachten en gevoelens op: onmacht, hoop, verdriet, liefde, onzekerheid. Heel je leven wordt opeens grondig door elkaar gehaald. Spirituele zorg is de zorg en de aandacht voor wat er diep in jou leeft. Het kan deugd doen om hierover in gesprek te gaan.

Uiterlijk

Kanker kan naast emotionele gevolgen ook lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Door de behandelingen kan het zijn dat je er anders gaat uitzien, wat je verdrietig of onzeker kan maken.

Intimiteit en seksualiteit

Als je vragen hebt rond seksualiteit en intimiteit, kan je hierover spreken met een psycholoog en/of seksuoloog in UZ Leuven. Vraag hiernaar via je arts of verpleegkundige.

Vruchtbaarheid en kinderwens

Omdat eicellen en zaadcellen erg gevoelige cellen zijn, kunnen chemotherapie en bestraling een directe impact hebben op de vruchtbaarheid. Dit effect kan tijdelijk of blijvend zijn.

Lotgenotencontact

Er zijn verschillende lotgenotengroepen voor jonge mensen met kanker.

Vrienden, familie en naasten

Hoe hou je mensen die voor jou belangrijk zijn, of voor wie jij belangrijk bent, op de hoogte? Hoe vertel je hen over je diagnose, wat je fijn en niet fijn vindt, ...

Ouders en partner

Ook voor partners of ouders van iemand met kanker, staan de psychologen, sociaal werkers en pastoraal werkers van UZ Leuven klaar. Aarzel niet om hen aan te spreken of naar hen te vragen als je eens met iemand wil praten of als je vragen hebt.

Kinderen

Hoe vertel je aan je kinderen dat je kanker hebt? En hoe kun je er het beste mee omgaan? Enkele tips en boeken om je daarbij te helpen.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is gericht op het verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met een levensbedreigende ziekte. Lees wat de mogelijkheden zijn, waar je terecht kunt met vragen en hoe je eventueel je kinderen betrekt bij palliatieve zorg.

Rouw en verlies

Als je jong bent en kanker krijgt, kan je heel wat zaken missen of verliezen: je zelfstandigheid, je lichaam zoals het was, je vrienden, … Misschien leer je ook lotgenoten kennen die je door de ziekte verliest. Ook je partner, familie of naasten kunnen rouw of verlies ervaren.

Voeding

De juiste voeding tijdens therapie helpt om voedingsgerelateerde complicaties te voorkomen en zorgt ervoor dat het lichaam zich sneller en beter kan herstellen.

Apps

Op www.allesoverkanker.be/apps vind je een overzicht van mobiele applicaties en websites voor mensen met kanker en mensen uit hun omgeving. De apps kunnen helpen bij je ziekte en kunnen je ondersteunen bij de organisatie van de zorg. Ze zijn vooral gericht op wat je zelf kunt doen. Medische apps en preventie-apps (bijvoorbeeld over bewegen en voeding) vind je hier niet.

Informatieve en interactieve sessies

In UZ Leuven worden regelmatig infosessies georganiseerd voor mensen met kanker en hun naasten. De sessies gaan over verschillende thema’s, zoals vermoeidheid, geheugen, seksualiteit, angst voor herval, werkhervatting... Bekijk het overzicht van alle sessies en lees hoe u kunt deelnemen.

Feedback?

Wat vind je van de informatie op deze site? Klopt er iets niet? Mis je nog bepaalde zaken?

Laat het ons weten
Laatste aanpassing: 17 januari 2023