Rouw en verlies - jong en kanker

Als je jong bent en kanker krijgt, kan je heel wat zaken missen of verliezen: je zelfstandigheid, je lichaam zoals het was, je vrienden, … Misschien leer je ook lotgenoten kennen die je door de ziekte verliest. Ook je partner, familie of naasten kunnen rouw of verlies ervaren. 

We geven hier een aantal websites mee waar je terecht kan en die je kunnen helpen met gevoelens bij rouw en verlies.

Ervaringen die je diep raken zijn niet altijd even gemakkelijk te delen met de mensen die dicht bij je staan. In het ziekenhuis zijn er pastors die in veiligheid en vertrouwen willen luisteren naar wat je bezighoudt. Vraag naar hen op je afdeling of neem zelf contact op.

Missing You

Missing You is een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen (6 tot 30 jaar) die een dierbare verloren. De focus van Missing You is lotgenotencontact: door leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook een verlies hebben meegemaakt, ontdekken zij dat wat ze voelen normaal is, vinden ze steun en (h)erkenning bij elkaar en kunnen ze van elkaar leren hoe zij met hun verlies kunnen omgaan. Zo organiseren ze een ontmoetingsdag in het najaar, een rouwkamp in de zomer en maandelijkse open én gratis praatgroepen in verschillende Vlaamse steden.

Rouw bij jongvolwassenen

Heb jij ook iemand verloren waar je heel veel om gaf? Ook al is het verlies recent of enige tijd geleden, ermee omgaan kan soms heel verwarrend zijn. Rouwen is een woord die jij misschien al vaak hiermee samen gehoord hebt.

Maar, wat is dat nu rouwen? Hoe uit zich dat bij jou en anderen? En hoe ga jij ermee aan de slag? Dit zijn misschien allemaal vragen waar jij graag wat meer duidelijkheid rond wenst. We hopen dat jij op deze website rond rouw bij jongvolwassenen de antwoorden kan vinden.

Lost&Co

Iemand verliezen of je gezondheid verliezen, iedereen maakt het wel eens mee. Lost & Co steekt verlies niet weg maar geeft het ‘een gouden randje’. Ze maken verhalen over verlies zichtbaar en bespreekbaar en nodigen iedereen uit daar aan mee te doen. Je kan naar hun onthaalruimte Gloed in Lier gaan, deelnemen aan workshops of een gesprek aanvragen met één van hun ‘compagnons’.

In de wolken

'In de wolken’ is gespecialiseerd in verliessituaties op allerlei terreinen. Ontdek hun boeken, tips en materialen.

Boekjes voor kinderen

‘Over jou, omdat ik je nooit vergeet’: Net als volwassenen gaan ook kinderen door een rouwproces. Dit boek laat kinderen stilstaan bij de dood van iemand die ze graag zien. 'Over jou' is een groeiboekje, een bewaarplaats van kleine en grote verdrietjes, van mooie anekdotes, leuke foto’s en prachtige herinneringen.

Laatste aanpassing: 5 juni 2023