Kinderen van ouders met kanker - jong en kanker

Hoe vertel je aan je kinderen dat je kanker hebt? En hoe kun je er het beste mee omgaan? Enkele tips en boeken om je daarbij te helpen.

Kankerspoken

De Nederlandse site www.kankerspoken.nl biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.

Kinderen kunnen er ook chatten met leeftijdsgenoten.

Kanker, hoe vertel ik het aan de kinderen?

Praten met je kinderen over je ziekte is heel belangrijk. Communicatie speelt een belangrijke rol in hun verwerkingsproces. Maar kinderen verschillen onderling erg in hun noden en reacties. Er zijn kinderen die heel veel willen weten, die heel veel vragen stellen over de ziekte. En er zijn kinderen die er bijna niets van willen weten, die zich er heel erg voor afsluiten.

Kinderboeken

Boeken om samen met kinderen te lezen rond ziekte, verlies, chemotherapie, radiotherapie, …

Ziekenhuisklets is speciaal gemaakt voor kinderen (6+) met een papa of mama in het ziekenhuis. Het is een invulboek met vragen over de dag en opdrachtjes die je tijdens het bezoek kunt doen. De vragen nodigen uit om te vertellen over leuke en minder leuke dingen, en de opdrachtjes maken de tijd in het ziekenhuis nét even wat leuker. Je kan het vinden in de meeste online boekenwinkels.

Het Doe-boek voor kinderen met een papa of mama met kanker. Dit is een informatief werkboek van het Erasmus MC voor kinderen van 6 tot 12 jaar die een ouder met kanker hebben. Kinderen kunnen lezen wat kanker is en welke behandelingen er zijn. Maar het boek gaat ook over gevoelens, de gevolgen van de ziekte en behandelingen thuis en op school. Je kan het boek aankopen via de website van Erasmus MC.

In het ziekenhuis

Vraag op de afdeling gerust naar boekjes en materiaal voor kinderen.

 

Laatste aanpassing: 5 juli 2022