Opname

Wat moet u meebrengen? Welk type kamer kiest u? Wie moet u op de hoogte brengen van uw opname? Hoe verloopt uw verblijf? Hoe verloopt de betaling?

Uw opname voorbereiden

Kies uw kamer

Uw kamerkeuze heeft belangrijke gevolgen voor uw ziekenhuisfactuur. Afhankelijk van welke kamer u kiest, worden kamer- en honorarium-supplementen aangerekend.

Wat brengt u mee voor uw opname?

Breng altijd uw eID en contactgegevens van een naaste en uw huisarts mee. Lees wat u nog moet meebrengen voor een vlot verloop van uw opname, wat u moet meebrengen voor uw kind en wat u moet doen bij een arbeidsongeval.

Wie brengt u op de hoogte over uw opname?

Denk eraan om uw ziekenfonds, hospitalisatieverzekering en uw huisarts op de hoogte te brengen zodra uw opname gepland en geregeld is.

Hoe verloopt een opname in dagziekenhuis C?

U moet een operatie of procedure ondergaan waarbij u rechtstreeks via het dagziekenhuis C naar het operatiekwartier of het IRCC gaat. Afhankelijk van de procedure komt u achteraf terug naar het dagziekenhuis C, of gaat u naar een hospitalisatieafdeling of het eennachtverblijf. Hoe verloopt uw traject?

Hoe verloopt een opname via een hospitalisatie-afdeling?

U moet een operatie ondergaan, waarbij u eerst wordt opgenomen op een hospitalisatie-afdeling en waarbij u na uw operatie terugkeert naar uw hospitalisatie-afdeling. Hoe verloopt uw traject? Hoe kunt u zich het best voorbereiden?

Verblijf op de afdeling

Lees meer over maaltijden en alle voorzieningen op de afdeling.

Overnachten bij een patiënt

Als uw kind is opgenomen op een pediatrische verpleegeenheid is rooming-in van een van beide ouders altijd mogelijk. In sommige situaties is rooming-in bij een volwassen patiënt ook mogelijk. UZ Leuven biedt ook enkele logeermogelijkheden aan in en dicht bij het ziekenhuis. Bekijk alle mogelijkheden.

Naar huis na uw opname

Uw ontslag uit het ziekenhuis wordt altijd in samenspraak met de behandelende arts bepaald. Bespreek vóór uw ontslag duidelijk welke zorg u thuis nog verder moet zetten.

Betalen na uw opname

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis hoeft u voor uw opname niet te betalen. Na uw opname wordt de factuur eerst doorgestuurd naar uw ziekenfonds en eventueel naar uw hospitalisatieverzekering. U ontvangt dan een factuur voor het remgeld.

Meer weten over de afdeling?

De info op deze pagina geldt voor elke hospitalisatieafdeling. Meer informatie over de specifieke afspraken, voorzieningen en contactgegevens per afdeling vindt u op de afdelingspagina.

Bekijk het overzicht van hospitalisatieafdelingen

Internationale patiënten

Als internationale patiënt moet u zich eerst online aanmelden om een raadpleging, behandeling of opname te laten plannen in UZ Leuven. Aanmelden doet u op deze pagina. Bekijk verder welke andere procedures noodzakelijk zijn.

Wat moet u als internationale patiënt regelen voor uw opname?

Personen brengen en afhalen

Patiënten of bezoekers die zich moeilijk kunnen verplaatsen, kunnen gebracht of afgehaald worden op de kiss-and-ridezones.

 • Er is een kiss-and-ridezone:
  • aan toegang Oost - volg op de ringweg de pijlen richting P Oost
   Deze K+R-zone blijft ook tijdens de wegenwerken bereikbaar. Om weg te rijden volgt u de wegwijzers ter plekke.
  • in parking West (vlak bij toegang West) - volg op de ringweg de pijlen richting P West
   Het ticket dat u bij het binnenrijden ontvangt, gebruikt u ook bij het buitenrijden. U hoeft niet langs te gaan bij de betaalautomaat.
 • Bij deze K+R-zones kunt u de wagen kort achterlaten om een patiënt te begeleiden naar de toegangszone van het ziekenhuis of er te gaan ophalen.
  Wilt u een patiënt begeleiden tot op de raadpleging of de eenheid zelf? Parkeer uw auto dan in parking Oost of parking West.
 • Er zijn rolstoelen in de parkings en aan de toegangen.
 • Voor het dagziekenhuis chirurgie kiest u de K+R-zone bij toegang Oost.
 • Voor de spoedgevallendienst is er een aparte K+R-zone.

  Inschrijven

  Laat u inschrijven aan de inschrijvingsbalie in de ontvangsthal. U hoeft zich niet aan te melden bij het onthaal.

  Laatste aanpassing: 8 september 2023