Vruchtbaarheid en kinderwens - jong en kanker

Omdat eicellen en zaadcellen erg gevoelige cellen zijn, kunnen chemotherapie en bestraling een directe impact hebben op de vruchtbaarheid. Dit effect kan tijdelijk of blijvend zijn.

Je behandelende arts zal met je bespreken of er een risico is op verminderde vruchtbaarheid door de geplande behandeling. Als dat het geval is, verwijst hij je naar de raadpleging van het Leuvens universitair fertiliteitscentrum (LUFC).

Daar bespreken ze met jou de mogelijkheden om de kans op onvruchtbaarheid te proberen verminderen.

Vraag aan je behandelende arts naar een doorverwijzing.

Je kan bij het fertiliteitscentrum ook terecht voor een counselinggesprek rond je kinderwens en vruchtbaarheid. Samen kunnen jullie stilstaan bij de impact van kanker op je vruchtbaarheid en kinderwens en de mogelijkheden verkennen.

 

Kinderwens

Vruchtbaarheid hangt nauw samen met je kinderwens. Als de vruchtbaarheidsbehandeling niet lukt of als je andere opties wil verkennen, kan je bij onderstaande organisaties informatie en ondersteuning vinden:

De Verdwaalde ooievaar

De Verdwaalde Ooievaar is een website met informatie over kinderwens, fertiliteitsproblemen en fertiliteitsbehandelingen. Ze geven ondersteuning aan wensouders en je vindt er ook een forum om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.

Kanker tijdens de zwangerschap

De behandeling van kanker tijdens de zwangerschap is mogelijk. Lees meer over kanker tijdens de zwangerschap.

Boektip: ‘Onze chemobaby’ – Andy Cools

  • "Onze chemobaby" is het verhaal van een koppel dat vecht tegen een oneerlijke ziekte, voor hun relatie en vooral voor hun ongeboren kindje.

Laatste aanpassing: 8 september 2023