Vruchtbaarheid en kanker bij vrouwen

Sommige kankerbehandelingen kunnen eicellen beschadigen. Chemotherapie, bestraling of een oncologische behandeling met tabletten of capsules kunnen een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

De hoeveelheid eicellen die een vrouw heeft, is vanaf de geboorte vastgelegd. Er worden door het lichaam geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Deze voorraad eicellen neemt geleidelijk af vanaf de geboorte. Vanaf de puberteit zal er elke maand een eicel vrijkomen bij de eisprong en kan er zo een zwangerschap optreden. Dit gaat door tot de voorraad is uitgeput en de menstruele cyclus stopt, de menopauze. 

Chemotherapie kan de voorraad van eicellen beschadigen. Afhankelijk van het soort chemotherapie, de grootte van de voorraad op dat moment en de leeftijd van de vrouw kan deze beschadiging tijdelijk en omkeerbaar zijn. Dit gebeurt bij de meeste chemotherapiebehandelingen. De cyclus kan spontaan opnieuw starten enkele maanden of jaren na de chemotherapie. Hoe kleiner de voorraad bij het begin van de behandeling, hoe groter de kans dat de menstruele cyclus niet zal herstellen. Ook bestraling op de onderbuik en het kleine bekken kan de eierstokken en de baarmoeder beschadigen. De dosis straling is bepalend voor het effect op de vruchtbaarheid. 

Kankerbehandelingen ontwikkelen voortdurend. Van sommige medicatie is er nog onvoldoende informatie over het effect op de vruchtbaarheid.

Onze specialist

Zwanger worden na uw kankerbehandeling

Zowel voor de start van uw behandeling, als na uw behandeling zijn er enkele opties om alsnog zwanger te worden. 

Lees wat de mogelijkheden zijn om nog zwanger te worden. 

Bekijk de mogelijkheden
Laatste aanpassing: 23 juni 2023