School, werk en opleiding - jongeren met kanker

Als je kanker krijgt, verdwijnt het onderwerp ‘werk’ of ‘opleiding’ vaak naar de achtergrond. Toch blijft dit onderwerp, gewild of ongewild, je aandacht vragen, bijvoorbeeld omdat je niet meer of beperkter naar school kan of kan werken. Hoe ga je hiermee om in zo’n situatie?
Op deze pagina

Met vragen hierover kan je ook terecht bij de sociaal werker van jouw afdeling. Vraag naar hen via je arts of verpleegkundige!

School

Zit je nog in het secundair onderwijs? Dan kunnen deze diensten je verder helpen:

Ziekenhuisschool

De ziekenhuisschool van UZ Leuven organiseert gratis onderwijs voor kinderen en jongeren tijdens hun opname in UZ Leuven.

Bednet

Bednet zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, via internet live in de klas zitten, van thuis uit. Leerlingen die langdurig of regelmatig afwezig zijn door ziekte of operatie zijn zo mee met de les en blijven in contact met hun vrienden. Bednet is gratis voor gezin en school.

Opleiding

Je opleiding afmaken of stopzetten, het zijn belangrijke keuzes. Spreek hierover met je studiebegeleiding en vraag naar de mogelijkheden binnen je school of opleidingsinstituut.

Studeren en kanker

Werk

Aan het werk blijven of terug aan het werk gaan kan ten goede komen aan het welbevinden en herstel. Werken kan, naast een inkomen, ook afleiding en houvast bieden. De aandacht gaat even niet naar de ziekte, maar naar andere zaken. Veel mensen vinden het sociale contact met collega’s ook prettig. Maar dit is niet altijd mogelijk, gezien de behandeling en/of de neveneffecten ervan.

Dat maakt het soms moeilijk en frustrerend.

RENTREE: werken na kanker

Roept werken na kanker bij jou vragen op? Heb je nood aan ondersteuning op werkvlak? Met de steun van Kom op tegen Kanker, ondersteunt Rentree je bij jouw werkhervatting of in jouw zoektocht naar een nieuwe job. Hun doel is om voor alle partijen de werkhervatting zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Voor wie?

  • Werknemers die na een kankerbehandeling terug aan het werk willen of graag zouden blijven werken tijdens hun behandeling.
  • Mensen die tijdens hun ziekte werkzoekende werden.

Vragen en contact - RENTREE

Weer aan de slag

Sinds 2016 is het wettelijk gezien een stuk gemakkelijker geworden om terug te keren naar je werk na een lange afwezigheid. De wetgeving rond re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers ondersteunt je bij de terugkeer naar werk. Op www.weeraandeslag.be krijg je hier meer informatie over en kan je er enkele video-getuigenissen bekijken.

Voor werkgevers

"Mijn medewerker heeft kanker. Wat nu?"

Op www.kankerenwerk.be vindt je werkgever adviezen en concrete tips als hij te maken krijgt met een werknemer met een kankerdiagnose.

Reconnect, talent blijft, ook na kanker

Ontdek Reconnect, een gratis online leerplatform om je als HR of leidinggevende te begeleiden tijdens het re-integratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Leestip: Werken na kanker van Maria Hendriks

Dit boek gaat over wat nodig is om na een kankerbehandeling het werk weer op te nemen met concrete tips en voorbeelden. Aan de hand van het proces van diagnose, behandeling, revalidatie en weer aan het werk zijn wordt de wet- en regelgeving uitgelegd in gewone taal.

Laatste aanpassing: 8 juni 2023