Slaapcentrum

In het slaapcentrum kunnen volwassenen en kinderen terecht voor de diagnose en behandeling van alle slaap- en waakstoornissen en voor thuisventilatie.

Op deze eenheid werken artsen en medewerkers uit de disciplines pneumologie, psychologie, neus-, keel- en oorziekten, neurologie en tandheelkunde.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het tijdig weten

Kunt u niet aanwezig zijn voor uw afspraak of slaaponderzoek? Verwittig het slaapcentrum dan zo snel mogelijk (minstens 48 uur op voorhand) op 016 34 25 20.

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Slaapcentrum
Herestraat 49
3000 Leuven

Ligging en bereikbaarheid

Parkeren

Veiligheidsmelding magnetische maskers Philips

Wij ontvingen een veiligheidsmelding van fabrikant Philips over de maskers met magnetische sluiting die gebruikt worden bij de behandeling van slaapapneu. De magneten kunnen mogelijk een interactie veroorzaken met metalen voorwerpen of medische apparaten in het lichaam. 

Indien u zelf of iemand in uw nabije omgeving (bv. gezinsleden en naaste zorgverleners) een metalen implantaat of ander metalen voorwerp in het lichaam heeft, is het aangewezen om uw masker niet langer te gebruiken en zo snel mogelijk te laten vervangen door een ander type zonder magneten.

Lees meer over deze veiligheidsmelding

Problemen Philips CPAP-apparaten en ventilatoren

Wij ontvingen een veiligheidsmelding van fabrikant Philips over verschillende CPAP-apparaten en ventilatoren, die we in het slaaplabo van UZ Leuven gebruiken voor de behandeling van ademhalingsproblemen en slaapapneu. 

We nemen zelf contact met u op als er actie nodig is voor uw toestel.

Lees meer over deze problemen

Eerste raadpleging

Het onderzoek van slaap- en waakstoornissen start met een raadpleging bij een van onze specialisten. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken. Op basis van een aantal vragen over uw slaap- of waakproblemen krijgt u een afspraak bij de meest aangewezen specialist. 

Het is ook mogelijk dat u door een arts-specialist rechtstreeks naar ons doorverwezen wordt voor een polysomnografie

Onderzoeken en diagnose

Indien nodig worden na de eerste raadpleging een aantal bijkomende onderzoeken uitgevoerd. Die kunnen via een dagopname gebeuren of in combinatie met een polysomnografie (slaaponderzoek). Voor een polysomnografie blijft u één nacht in het ziekenhuis. 

Slaaponderzoek bij kinderen

Hoe verloopt een polysomnografie bij kinderen? Kunt u als ouder blijven overnachten? En wat brengt u mee? Ontdek ook samen met uw kind het geïllustreerde verhaal 'Juna in het slaaplabo'. 

Bezoekuren

  • Bezoek is elke dag mogelijk van 8 tot 20 uur.

    • Bedankt om er rekening mee te houden dat er door de korte opnameduur en geplande onderzoeken en controles weinig ruimte is voor bezoek. 
    • De afdeling maakt vaak individuele afspraken met de patiënt en naaste wanneer de afwezigheid van een naaste zinvol is (bv. bij belangrijke infomomenten/educatie over de behandeling).
  • In bepaalde gevallen kan één naaste bij de patiënt overnachten (rooming-in):

    • Als de patiënt meer dan één nacht wordt opgenomen voor de opstart van thuisbeademing/CPAP-therapie (bv. patiënten met neuromusculaire aandoeningen). 
    • Als de patiënt fysiek en/of mentaal jonger is dan 12 jaar. In dit geval is de overnachting van een ouder of andere vertrouwenspersoon verplicht
  • Schakel uw gsm uit voor u de afdeling betreedt.

  • Kom niet op bezoek als u zelf ziek bent.

Laatste aanpassing: 24 juni 2025