Slagaderaandoeningen en -behandelingen

Overzicht van alle aandoeningen (vernauwing, uitzetting of dissectie van de slagaders), raadplegingen en artsen met betrekking tot de slagaders (arteries).

Ziekten, aandoeningen en behandelingen

Vernauwde bekken- en beenslagaders

Een vernauwing of verstopping van een slagader in het bekken of de benen, meestal veroorzaakt door slagaderverkalking. De bloeddoorstroming wordt hierdoor verminderd, waardoor er onvoldoende zuurstof naar de benen gaat.

Vernauwde halsslagader

Een carotisstenose is een vernauwing van de halsslagaders. Dat zijn de slagaders aan beide zijden van de hals die zuurstofrijk bloed transporteren naar het hoofd, het gezicht en de hersenen. Deze vernauwing is meestal het resultaat van slagaderverkalking of atherosclerose in de halsslagaders.

Aneurysma in slagaders

Een aneurysma is een plaatselijke verbreding van een slagader. Aneurysma’s komen meestal voor in bepaalde delen van de grote lichaamsslagader of aorta. De wand van de aorta wordt daar zwakker en kan zelfs onder normale bloeddruk scheuren. Een aneurysma kan ook in de hals- of beenslagaders voorkomen.

Aortadissectie

Een dissectie is een scheur in de binnenste laag van de slagader, in dit geval in de aorta (grote lichaamsslagader).

Halsslagaderdissectie

Een dissectie is een scheur in de binnenste laag van de slagader, in dit geval in de halsslagader.

Vernauwde slagaders spijsverteringsstelsel

Een vernauwing van de slagaderwand in slagaders van het spijsverteringsstelsel is meestal het gevolg van slagaderverkalking. Meerdere vernauwingen in een spijsverteringsslagader kunnen ervoor zorgen dat er niet genoeg zuurstofrijk bloed naar de darmen vloeit. Na een maaltijd kan dit voor krampachtige buikpijn zorgen.

Vernauwde nierslagader

Een vernauwing van de slagaderwand in de nierslagader (arteria renalis), meestal het gevolg van slagaderverkalking. Een vernauwing in de nierslagader kan ervoor zorgen dat er niet genoeg zuurstofrijk bloed naar de nieren vloeit.

Ligamentum arcuatumsyndroom

Bij het ligamentum arcuatumsyndroom drukt het mediaan ligamentum arcuatum (‘boogvormige band’) ter hoogte van het middenrif op de ingewandsslagader en een bundel van zenuwen, die dan worden dichtgeknepen.

Iliacale endofibrose

Verdikking van de binnenste laag van de bekkenslagader als gevolg van herhaaldelijk microtrauma van de slagader als gevolg van het veelvuldig plooien bij het fietsen. Dit resulteert in een relatieve vernauwing waardoor de bloedtoevoer naar het been onvoldoende dreigt te worden bij zeer intense inspanning.

Popliteaal entrapment syndroom

Als gevolg van een anatomische variant wordt de slagader in de kniekuil bij elke buiging van de knie gekneusd. Dit wordt veroorzaakt door abnormale positie of uitzetting van de kuitspier die op de knieslagader drukt. Door dit herhaaldelijk microtrauma wordt de knieslagader beschadigd.

Cyste van de knieslagader

Bij een cyste van de knieslagader wordt een goedaardige cyste (abnormale holte gevuld met lucht of vocht) gevormd in de buitenwand van de slagader van de knie (arteria poplitea).

Afspraken

Vaatheelkunde
Laatste aanpassing: 10 maart 2021