Cyste van de knieslagader (arteria poplitea)

Bij een cyste van de knieslagader wordt een goedaardige cyste (abnormale holte gevuld met lucht of vocht) gevormd in de buitenwand van de slagader van de knie (arteria poplitea).

Die cyste kan de bloeddoorstroming naar het onderbeen verminderen (vernauwing) of zelfs helemaal blokkeren (verstopping).

Deze aandoening wordt ook cysteuze adventitiadegeneratie genoemd en komt voor bij jongere personen (< 60 jaar) zonder slagaderverkalking in de bloedvaten.

De meest voorkomende klacht is claudicatio intermittens aan één been. Een cyste kan ook voorkomen in andere slagaders van het lichaam, maar meestal is de knieslagader getroffen.

Afspraken

Vaatheelkunde

Anatomie

Ter hoogte van de kniekuil verandert de oppervlakkige beenslagader (arteria femoralis superficialis) van naam en wordt dan de knieslagader genoemd (arteria poplitea).

Ter hoogte van het onderbeen splitst de knieslagader in drie belangrijke takken: de arteria tibialis anterior, de arteria fibularis en de arteria tibialis posterior.

Oorzaak

De oorzaak van een cyste in de knieslagader is op heden nog onbekend.

Er zijn wel wat theorieën rond de vorming van een cyste op die plaats, zoals een lokaal trauma, systeemziekten (reumatoïde artritis), infecties of abnormale ontwikkeling. Die laatste theorie is momenteel het meest aannemelijk. De gedeeltelijk vorming van de slagader valt samen met een deel van de ontwikkeling van de gewrichten. Dat kan in de knie ervoor zorgen dat deze twee processen voor de geboorte overlappen en zorgen voor de vorming van een cyste op latere leeftijd.

Symptomen

De klachten van een cyste in de knieslagader komen meestal tot uiting bij mannen tussen 40 en 60 jaar. Maar deze patiënten hebben niet altijd klachten.

Als dat wel zo is, is de meest voorkomende klacht claudicatio intermittens of etalagebenen in één been.

Er kunnen ook krampen optreden. Deze pijn gaat meestal weg na enkele weken tot maanden, omdat men dan extra bloedvaten (collateralen) vormt die rond de vernauwde of verstopte knieslagader lopen om het been van voldoende bloed te voorzien bij inspanning.

In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.

Diagnose

Bij (een vermoeden van) deze aandoening voeren we volgende onderzoeken uit:

Het Doppleronderzoek met wandeltest wordt uitgevoerd als eerste diagnose en verdere opvolging van perifeer arterieel vaatlijden.

De duplexscan (echo) wordt meestal uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

De CT-angiografie of MR-angiografie wordt meestal uitgevoerd om uitgebreide beeldvorming te hebben wanneer beslist wordt dat operatief ingrijpen noodzakelijk is.

Behandeling

De cyste zorgt voor een vernauwing of verstopping van de knieslagader (arteria poplitea). U vindt hieronder de mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapieën.

  • Intensieve wandeltraining
  • Bypass-operatie
  • Operatieve verwijdering van de cyste: gebeurt in meer zeldzame gevallen.
Laatste aanpassing: 10 March 2021