Investeren in medische innovatie

Voor een universitair ziekenhuis is innovatie essentieel. Door voortdurend te blijven investeren in onderzoek, nieuwe behandelingen en state of the art-technologie, behoort UZ Leuven in heel wat disciplines tot de Belgische of internationale top.
Investeren in medische innovatie

Centrum menselijke erfelijkheid

In het centrum menselijke erfelijkheid (CME) van UZ Leuven vinden de genetische raadplegingen van het ziekenhuis plaats. Patiënten met een erfelijke aandoening krijgen hier advies, een diagnose en een behandeling. Naast het medische luik is er veel aandacht voor de sociale, ethische en psychologische aspecten.

Endometriosecentrum

Het Leuvense endometriosecentrum behaalde dankzij haar vernieuwende en multidisciplinaire aanpak een plaats op de wereldranglijst voor endometriosechirurgie. Endometriose is een gynaecologische aandoening die naar schatting één op de tien vrouwen treft en die kan leiden tot pijn en onvruchtbaarheid.

Foetale chirurgie

Alsmaar meer buitenlandse patiënten komen naar UZ Leuven wanneer foetale chirurgie nodig is, een operatie of ingreep op het nog niet geboren kind. Het centrum voor foetale chirurgie in Leuven is dan ook een van de grootste van Europa.

Leuvens kankerinstituut

In het Leuvens kankerinstituut bundelen artsen, verpleegkundigen, basiswetenschappers en klinische onderzoekers hun kennis en ervaring in de strijd tegen kanker. Onderzoek, therapie en zorg vinden er elkaar in een versterkende wisselwerking.

Medische toepassingen van artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI), waaronder machine learning, kent alsmaar meer toepassingen in de medische wereld. Ook in UZ Leuven werken we mee aan de ‘slimmere’ gezondheidszorg van de toekomst.

Referentiecentra slokdarm- en pancreaschirurgie

Op 1 juli 2019 werd UZ Leuven een officieel Belgisch referentiecentrum voor zowel slokdarm- als pancreaschirurgie. Door het hoge aantal patiënten en de uitgebreide multidisciplinaire omkadering biedt UZ Leuven de garantie op de best mogelijke zorg voor wie een operatie moet ondergaan aan de pancreas of slokdarm.

Revalidatiecentrum Pellenberg

Het revalidatiecentrum van UZ Leuven, gelegen midden in de bossen en velden van Pellenberg bij Leuven, is een toonaangevend revalidatiecentrum voor gehospitaliseerde en ambulante patiënten. Alle post-acute revalidatiepatiënten, met uitzondering van de kinderrevalidatie, kunnen terecht in campus Pellenberg.

Transplantatiecentrum

Het Leuvense transplantiecentrum staat bekend als een pionier op het vlak van hart-, lever-, long- en niertransplantaties. De Leuvense transplantatiechirurgen stonden mee aan de wieg van het huidige transplantatiebeleid in België en blijven op zoek gaan naar vernieuwende technieken.

Traumatologie

UZ Leuven is het eerste erkende level 1-traumacentrum van België. Als universitair traumacentrum wil de dienst de best mogelijke zorg garanderen voor alle slachtoffers van een ongeval, waarbij snel ingrijpen meestal cruciaal is. Dat kan dankzij de aangepaste hightechinfrastructuur en het gespecialiseerde traumateam.

Zeldzame ziekten

UZ Leuven heeft altijd een lans gebroken voor onderzoek naar en zorg voor patiënten met een zeldzame ziekte. De zoektocht naar een behandeling voor zeldzame aandoeningen is niet alleen een uitdaging op het vlak van medische innovatie, maar maakt ook deel uit van de maatschappelijke taak van een derdelijnsziekenhuis.

Nieuws

50 jaar CCU in 5 doorbraken

6 januari 2020
Sinds de jaren zeventig daalde de kans op overlijden door een plots hartinfarct na opname in het ziekenhuis van 30 naar 3 tot 4 procent. Dat is te danken aan een aantal grote doorbraken. Een terugblik op 50 jaar coronary care unit (CCU) in UZ Leuven en op de evolutie naar een moderne cardiale intensieve zorgafdeling.

Eerste Vlaamse patiënt met stembandproblemen met nieuwe techniek geopereerd

3 december 2019
Onlangs werd in UZ Leuven de eerste patiënt geopereerd met een nieuwe techniek om niet-werkende stembanden te herstellen. De techniek wordt gebruikt wanneer een van beide stembanden stilstaat door een beschadigde stembandzenuw.

Bacteriofaagtherapie krijgt wettelijk kader

21 februari 2019
In UZ Leuven gebruiken artsen sinds begin 2018 bacteriofagen bij patiënten met ernstige botinfecties. De bacteriofaagtherapie kreeg zopas een Belgisch wettelijk kader: dat was nodig om de therapie voor meer patiënten te kunnen gebruiken.

Nieuwe software helpt glaucoom sneller opsporen

14 maart 2018
Glaucoom is een sluimerende oogziekte, die langzaam tot blindheid kan leiden. Daarom ontwikkelt UZ Leuven momenteel een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.

Nieuwe biologische hartklep is veelbelovend voor actieve vijftigers en zestigers

2 oktober 2017
In UZ Leuven kreeg voor het eerst een Belgische patiënt een biologische hartklep van de nieuwe generatie. De hartklep is veelbelovend voor vijftigers en zestigers met een actieve levensstijl.

Kankerpatiënten voortaan twee keer sneller bestraald

27 september 2017
De dienst radiotherapie-oncologie neemt een gloednieuw bestralingstoestel in gebruik dat de patiënt twee keer sneller bestraalt dan de toestellen van de huidige generatie.

Grootste operatiekwartier van België vernieuwd

10 februari 2017
Het operatiekwartier en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) van UZ Leuven zijn grondig vernieuwd en uitgebreid. Complexe ingrepen zijn voortaan makkelijker uit te voeren dankzij onder meer schermen met 3D-beelden en robotchirurgie. Met 33 zalen op 9.713 m² is het operatiecomplex momenteel het grootste van België.

Oogrobot gebruikt bij behandeling verstopte netvliesader

24 januari 2017
Wereldprimeur: in UZ Leuven werd een patiënt met een verstopte netvliesader geopereerd met behulp van een chirurgische robot.

Eerste op maat gemaakte oogprothese op basis van 3D-print

14 juli 2016
Oogartsen van UZ Leuven zijn erin geslaagd een oogprothese te maken op basis van een driedimensionale afdruk van de oogholte. Het is de eerste keer dat een op maat gemaakte oogprothese met die techniek ontworpen wordt.
Laatste aanpassing: 24 februari 2021