Medische toepassingen van artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI), waaronder machine learning, kent alsmaar meer toepassingen in de medische wereld. Ook in UZ Leuven werken we mee aan de ‘slimmere’ gezondheidszorg van de toekomst. Deze webpagina bundelt alle nieuwsberichten rond de lopende ontwikkelingen en wetenschappelijke publicaties per medische discipline.

 

 

 

 

 

Nieuwsberichten UZ Leuven

Stap dichter bij AI-assistent die glaucoom kan opsporen

4 juli 2023
Artificiële intelligentie (AI) kan oogartsen helpen bij het herkennen van glaucoom, de belangrijkste oorzaak van blindheid. Belgische onderzoekers ontwikkelden een nieuw AI-model en trainden het op oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven. Het algoritme bleek in staat om glaucoom ook in 13 externe datasets op te sporen.

Big data via draagbare sensoren belooft revolutie voor hartaandoeningen

23 januari 2020
Een internationaal onderzoeksproject onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven is een van de vier geselecteerde projecten die kans maken op een toelage van 35 miljoen euro van de British Heart Foundation. Het project heeft als doel om slimme draagbare sensoren en andere technologie te ontwikkelen voor hartaandoeningen.

Beter bestralingsplan voor hoofd- en halskanker dankzij artificiële intelligentie

4 december 2019
De behandeling van hoofd- en halskanker vraagt een gedetailleerde aanduiding op CT-scans van de weefsels die wel of net niet bestraald mogen worden. De oude manuele methode was tijdsintensief en leidde tot veel variatie. Daarom gebruiken artsen in UZ Leuven voortaan een slim algoritme dat de klus grotendeels overneemt.

Artificiële intelligentie voor diagnose longaandoeningen

17 juni 2019
ArtiQ, een spin-off van de KU Leuven die artsen helpt bij het opsporen, behandelen en opvolgen van luchtwegaandoeningen, heeft 1 miljoen euro binnengehaald. Het ontwikkelt een softwareplatform dat de longcapaciteit van patiënten snel en betrouwbaar kan evalueren met behulp van artificiële intelligentie.

Specialisten eierstokkanker verzamelen in Leuven met nieuwste inzichten over evidence-based diagnose

16 april 2019
Vanaf donderdag 18 april verzamelen meer dan 500 artsen, ingenieurs en biostatistici uit 41 landen in Leuven voor een symposium van de internationale onderzoeksgroep IOTA. Die werd 20 jaar geleden opgericht in Leuven en ontwikkelde diagnosemodellen voor eierstokkanker.

Computeralgoritmes voor diagnose juveniele artritis

12 maart 2019
Een team wetenschappers van VIB en KU Leuven heeft een machine learning-algoritme ontwikkeld dat met bijna 90% nauwkeurigheid artritis kan vaststellen bij kinderen, enkel op basis van een bloedtest. De nieuwe bevindingen effenen de weg naar een snellere diagnose en gepersonaliseerde behandeling.

Nieuwe software helpt glaucoom sneller opsporen

14 maart 2018
Glaucoom is een sluimerende oogziekte, die langzaam tot blindheid kan leiden. Daarom ontwikkelt UZ Leuven momenteel een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.

Intelligent echografietoestel verbetert diagnose eierstokkanker

14 februari 2017
Twintig jaar geleden richtte prof. dr. Dirk Timmerman de internationale onderzoeksgroep IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) op. Met een team van Leuvense experts, onder wie ook biostatistici en ingenieurs, ontwikkelden professoren Dirk Timmerman en Ben Van Calster het ondertussen wijdverbreide ADNEX-model.

Wetenschappelijke publicaties per discipline

Algemeen

Beeldvorming

Endocrinologie

Fysische geneeskunde en revalidatie

Gynaecologie en verloskunde

Hart- en vaatziekten

Intensieve geneeskunde

Kindergeneeskunde

Laboratoriumgeneeskunde

Maag-, darm- en leverziekten

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Nefrologie

Neonatologie

Neurochirurgie

Neurologie

Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Nucleaire geneeskunde

Oogziekten

Pathologische ontleedkunde

Pneumologie

Radiologie

Radiotherapie-oncologie

Reumatologie

Tandheelkunde

Thoraxheelkunde

Urgentiegeneeskunde

Urologie

Websites

 

Laatste aanpassing: 4 juli 2023