Specialisten eierstokkanker verzamelen in Leuven met nieuwste inzichten over evidence-based diagnose

16 april 2019

Vanaf donderdag 18 april verzamelen meer dan 500 artsen, ingenieurs en biostatistici uit 41 landen in Leuven voor een symposium van de internationale onderzoeksgroep IOTA (International Ovarian Tumour Analysis). De onderzoeksgroep werd 20 jaar geleden opgericht in Leuven en ontwikkelde diagnosemodellen voor eierstokkanker, die een arts helpen bepalen of de tumor goed- of kwaadaardig is en in welk stadium hij zich bevindt.

Afbeelding die eierstokkanker aantoont

Meer dan achtduizend artsen hebben ondertussen met succes een IOTA-examen afgelegd

 

 

 

 

De modellen zijn gebaseerd op een databank van duizenden casussen van vrouwen die een gezwel op de eierstokken kregen. De checklist zorgt er niet alleen voor dat de kans op genezing bij vroegtijdige kankers gevoelig verhoogt, maar kan ook artsen snel helpen bepalen of een chirurgische ingreep al dan niet relevant is. Ondertussen zijn de IOTA-modellen, ontwikkeld in UZ Leuven en aan de KU Leuven, verspreid over de hele wereld en worden er cursussen gegeven aan artsen van Azië tot Zuid-Amerika.

Heel actueel zijn technieken als liquid biopsies, beeldvorming met magnetische resonantie en artificiële intelligentie
Prof. dr. Dirk Timmerman - gynaecoloog

Computeralgoritmes

Prof. dr. Dirk Timmerman, gynaecoloog in UZ Leuven en oprichter van IOTA: “Meer dan achtduizend artsen hebben ondertussen met succes een IOTA-examen afgelegd. Op het congres in Leuven zullen we de komende dagen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het vlak van eierstokkanker bespreken. Zo heeft het American College of Radiology bijvoorbeeld onlangs onze methodiek overgenomen. Heel actueel zijn technieken als liquid biopsies, beeldvorming met magnetische resonantie en artificiële intelligentie. Maar tot nader orde is een transvaginale en abdominale echografie nog altijd de beste manier om de verschillende stadia van eierstokkanker vast te stellen. Essentieel is dat een database van gegevens van duizenden patiënten en computeralgoritmes een correcte diagnose helpen ondersteunen. Technologie is onze grootste bondgenoot voor evidence-based geneeskunde.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Eierstokkanker"

Genetische test bepaalt nabehandeling eierstokkanker

12 juni 2023
Leuvense onderzoekers ontwikkelden genetische test die bepaalt bij welke patiënten een nabehandeling met PARP-remmers zal aanslaan.
Lees meer
Meer nieuws over "Eierstokkanker"

Nieuwe strategie zorgt voor betere diagnose van eierstokkanker

15 december 2022
Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelde de afgelopen jaren een nieuwe strategie om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. Een studie bij bijna 5.000 patiënten in 17 centra wereldwijd bevestigt nu dat het artsen helpt om de beste behandeling te bepalen.
Lees meer
Meer nieuws over "Eierstokkanker"

Therapieresistentie bij eierstokkanker ontrafeld

12 augustus 2022
Eierstokkanker is meestal goed te behandelen met chemotherapie op basis van platinum, maar na verloop van tijd hervallen bijna alle patiënten doordat de tumorcellen resistent worden. Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van platinumresistentie.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023