Nieuws

Studenten verpleegkunde op stage laten scholieren proeven van hun droomjob tijdens Stage Take-Over

16 maart 2023
Een Tinderdate tussen studenten verpleegkunde die stage lopen in UZ Leuven en leerlingen uit het middelbaar onderwijs: dat was het opzet van de Stage Take-Over, in kader van de Week van de Zorg. De studenten namen de leerlingen mee op pad en lieten hen proeven van hun eigen droomberoep.

Transplantoux blaast 15 kaarsjes uit

9 maart 2023
Transplantoux blaast 15 kaarsjes uit met een bijzondere editie van het Transplantoux TIME TO MOVE symposium op 11 maart. Deze vereniging fietst elke twee jaar de Mont Ventoux op met enthousiaste getransplanteerden en hun omgeving.

Eerste bewezen geneesmiddel voor agressieve desmoïdtumoren

9 maart 2023
Leuvense onderzoekers werkten mee aan een gloednieuwe gamma-secretase inhibitor voor zeldzame bindweefseltumoren. "Het is de eerste keer dat we met overtuigende wetenschappelijke evidentie een geneesmiddel tegen agressieve desmoïdtumoren vonden."

Studie pleit voor volledige aanpak van alle kransslagaders na hartaanval

7 maart 2023
De Biovasc-studie toont aan dat een directe behandeling van alle vernauwde kransslagaders beter is om nieuwe hartaanvallen in de eerste 30 dagen na de eerste hartaanval te vermijden.

Nood aan duidelijk stappenplan voor zorg bij overgewicht en obesitas

4 maart 2023
Obesitas en zwaarlijvigheid kosten het Belgische gezondheidssysteem handenvol geld. Toch is er in ons land geen duidelijke handleiding voor de aanpak van obesitaszorg. Belgische obesitasspecialisten ontwikkelden een stappenplan. De huisarts is daarin een spilfiguur die kan doorverwijzen naar een obesitascentrum.

Jaarverslag 2022

3 maart 2023
Dankzij teamspirit, hartelijkheid en passie voor ons werk wisten onze medewerkers weer de beste zorg voor onze patiënten te combineren met innovatief onderzoekswerk en klinische doorbraken.

Interactieve e-learning helpt chronisch zieke kinderen en jongeren op weg van kinder- naar volwassenzorg

27 februari 2023
De kinderafdelingen van UZ Leuven lanceren de interactieve tool ‘Onderweg: transitie binnen kindergeneeskunde’ voor chronisch zieke kinderen en jongeren en hun ouders. De vier e-learnings vol tips, informatie en persoonlijke verhalen bieden extra ondersteuning in de aanloop naar de stap van kinder- naar volwassenzorg.

'Lichtpuntjes tegen kanker' in UZ Leuven

22 februari 2023
In de reeks 'Lichtpuntjes tegen Kanker' op Eén hield de mobiele studio van Siska Schoeters ook halt in UZ Leuven. Patiënten Jordi (17) en Britt (15) vertellen in het programma over hun protontherapiebehandeling en je krijgt een blik achter de schermen van protontherapiecentrum PARTICLE.

100.000 euro voor hulporganisaties Turkije en Syrië

10 februari 2023
Iedereen bij UZ Leuven is getroffen door het menselijke leed dat de aardbeving in Turkije en Syrië veroorzaakt. Daarom schenkt het ziekenhuis 100.000 euro voor humanitaire hulp aan het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

OKA-workshop voor studenten verpleegkunde: hands-onleerervaring

9 februari 2023
Al voor de vierde keer op rij kwam een groep studenten verpleegkunde in fase 2 van hun opleiding op ontdekking in het operatiekwartier. Door heel praktisch alle facetten van de job als operatieverpleegkundige te ondervinden, kunnen ze hier in het vervolg van hun opleiding gerichter al dan niet voor kiezen.

Behandelingen tegen neveneffecten chemotherapie voortaan terugbetaald

6 februari 2023
Hoofdhuidkoeling en handvoetkoeling kunnen bepaalde nevenwerkingen van chemotherapie, zoals haarverlies en zenuwschade, beperken of zelfs voorkomen. Minister Frank Vandenbroucke kondigde aan dat die behandelingen voortaan terugbetaald worden, een beslissing waarmee UZ Leuven zeer tevreden is.

Cardiologische papers van UZ Leuven-artsen behoren tot top 10 wereldwijd

2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.