Nieuws

Bestraling op het hart voor levensbedreigende ritmestoornissen is Belgische primeur

26 mei 2023
In UZ Leuven werd voor het eerst een patiënt op het hart bestraald om levensbedreigende ritmestoornissen te verhelpen.

Hypertensie, een onderschat en onderbehandeld probleem

15 mei 2023
Op 17 mei is het Wereld Hypertensie Dag, een dag waarop wereldwijd de aandacht gevestigd wordt op een (te) hoge bloeddruk. En dat is nodig, want naar schatting 10 miljoen van de overlijdens als gevolg van hart- en vaatziekten wordt mee veroorzaakt door hypertensie.

UZ Leuven geeft aandacht aan vroeg zwangerschapsverlies

8 mei 2023
Eind april vond in campus Gasthuisberg voor het eerst een herinneringsmoment plaats voor mensen die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren. Een uniek initiatief en een mooie samenwerking tussen de vroedkundig consulenten en de pastorale dienst van UZ Leuven.

Vrouwen met borstkanker kunnen hormoonbehandeling onderbreken om zwanger te worden

4 mei 2023
Goed nieuws voor borstkankerpatiënten met een kinderwens: jonge vrouwen met borstkanker kunnen veilig de hormoontherapie onderbreken om zwanger te worden. Ze maken op korte termijn niet meer kans op herval van de kanker.

UZ Leuven bouwt referentiecentrum andrologie uit

3 mei 2023
Het Leuvense opleidingscentrum andrologie voldoet ook dit jaar opnieuw aan de vereisten van de driejaarlijkse controle door de European Academy of Andrology. Het centrum behoudt zo zijn positie als een van de 25-tal Europese centres of excellence voor andrologie.

Zeldzame ontstekingsziekte verklaard

27 april 2023
Genetisch en immunologisch onderzoek bij een patiënt met een ongekende ontstekingsziekte op volwassen leeftijd leverde een unieke inkijk in het ontstaan van dergelijke aandoeningen. De bevindingen waren de start van een succesvol opstarten van gerichte therapie bij de patiënt.

Donorlongen van 70-plussers zijn evenwaardige optie bij longtransplantatie

25 april 2023
Leuvense onderzoekers bevestigen dat longen van oudere donoren even goede uitkomst bieden als die van jongere personen

Transplantoux-team België scoort op de World Transplant Games 2023

24 april 2023
Perth (Australië) was gedurende 7 dagen het decor voor de 24e editie van de World Transplant Games (WTG), het grootste sportieve event wereldwijd voor getransplanteerden. De 20-koppige Belgische delegatie nam onder leiding van Transplantoux (TPX) België ook deel aan de spelen, en met succes.

Data voor betere zorg bij primaire immuundeficiënties (PID)

20 april 2023
Op 22 april start de World PI Week, een wereldwijde campagne om PID's onder de aandacht te brengen. De campagne ijvert voor een vroege diagnose en toegang tot goede zorg voor elke patiënt.

UZ Leuven-team ondersteunt week lang hartchirurgie in Nicaragua

17 april 2023
Eind januari 2023 trokken tien medewerkers van UZ Leuven op missie naar Nicaragua, onder begeleiding van World Heart Caregivers. Samen met de lokale verpleegkundigen staken ze een week lang de handen uit de mouwen in het operatiekwartier in hoofdstad Managua.

Waarom immuuntherapie niet voor iedereen werkt

13 april 2023
Door de immunologische omgeving van verschillende kankers te onderzoeken en te vergelijken met patiëntdata, konden onderzoekers enkele cruciale T-cel-merkers identificeren die de reactie op immuuntherapie voorspellen.

Intensief duursporten veroorzaakt meer aderverkalking dan gematigd sporten

4 april 2023
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt.