Nieuws

21 mei 2024
Immunotherapie verhoogt de overlevingskansen bij nierkanker, maar slaat niet altijd aan. Een Leuvens onderzoeksteam ontwikkelde een nieuwe methode om te voorspellen welke patiënten er baat bij hebben. Hun studie, gepubliceerd in vakblad Nature Medicine, opent ook nieuwe pistes naar nog effectievere behandelingen.
14 mei 2024
UZ Leuven werkte mee aan internationale klinische studie naar genvervanging bij FTD met progranuline-mutatie.
18 april 2024
Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, zo blijkt uit een langlopende studie van UZ Leuven. Het onderzoeksteam brengt voor het eerst langetermijnresultaten van de psychische en fysieke impact op een kind na radiotherapie bij de moeder tijdens de zwangerschap.
4 april 2024
Een internationale studie onder leiding van UZ Leuven toont aan dat eierstokkankerpatiënten behandeld met een antilichaam in combinatie met chemotherapie langer leven dan na een behandeling met klassieke chemotherapie. De bevinding is een grote stap vooruit in de behandeling van eierstokkanker.
19 maart 2024
België krijgt twee externe moedermelkbanken: een in UZ Leuven en een in CHU Luik. Die donorbanken zullen niet alleen te vroeg geboren baby’s in hun eigen ziekenhuis op weg helpen, maar in de toekomst ook andere ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië van moedermelk voorzien.
8 maart 2024
Leuvense artsen werkten mee aan een internationale studie die ontdekte dat mutaties in het gen voor pre-TCR-α bij sommige dragers kunnen leiden tot immuundeficiëntie en auto-immuunziekten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
5 maart 2024
Het Amerikaanse magazine Newsweek en het dataplatform Statista stelden voor het zesde jaar op rij een lijst op van de beste ziekenhuizen ter wereld: World’s Best Hospitals 2024. UZ Leuven staat daarin als eerste Belgische ziekenhuis op positie 44, en behaalt een topscore van 93.17%.
4 maart 2024
Onderzoekers uit Londen en Leuven konden voor het eerst organoïden uit het vruchtwater maken. Daarmee kunnen ze voorspellen hoe organen van een ongeboren baby zullen functioneren vlak na de geboorte. Organoïden zijn driedimensionale ‘mini-organen’ die in een kweekschaaltje de structuur en de functie nabootsen van de organen waarvan ze afkomstig zijn. In UZ Leuven wil men die techniek in de toekomst gebruiken om beter te voorspellen hoe de longen van een ongeboren baby zullen reageren op een chirurgische ingreep in de baarmoeder.
29 februari 2024
Op 29 februari, letterlijk een zeldzame dag, is er wereldwijd aandacht voor zeldzame ziekten. In België hebben meer dan een half miljoen mensen een zeldzame aandoening. Lees het verhaal van Fleur (21) en Seth (4), die al van jongs af aan opgevolgd worden in UZ Leuven.
28 februari 2024
In het jaarverslag geven cijfers, nieuwsberichten en beelden een idee van onze activiteiten en de belangrijkste gebeurtenissen. Ontdek hoe onze medewerkers innovatieve geneeskunde combineren met hartelijkheid en warmte om elke dag opnieuw de beste zorg te bieden aan onze patiënten.
19 februari 2024
In 2023 vond in UZ Leuven een recordaantal levertransplantaties plaats. De opmerkelijke stijging is onder andere te danken aan technologische evoluties waardoor men donorlevers van mensen overleden aan een hartstilstand kan gebruiken. Het zorgde ook voor een daling van de wachtlijst voor levertransplantaties in 2023.
12 februari 2024
Wist je dat meer dan 60.000 mensen in België met epilepsie leven en het dus helemaal niet zeldzaam is? En dat een epilepsieaanval zeker niet altijd gepaard gaat met schokken? Kinderneuroloog prof. dr. Katrien Jansen helpt vijf fabels over epilepsie mee de wereld uit.