Nieuws

Nieuwe aanpak uitbehandelde prostaatkankerpatiënten focust op verwijderen uitzaaiingen

25 november 2022
Prostaatkankerpatiënten bij wie na verloop van tijd hormonale behandeling niet meer werkt, hebben niet veel behandelingsmogelijkheden meer. Een Leuvense studie toont aan dat het interessanter is eerst te kiezen voor het het verwijderen van uitzaaiingen van de kanker.

Kom naar het jobevent verpleegkunde op 6 december

22 november 2022
Klaar voor een job als verpleegkundige, medisch beeldvormer of vroedvrouw? Kom op 6 december naar ons jobevent en ontdek wat UZ Leuven jou te bieden heeft. Schrijf je in en zet samen met ons the next step.

Robot zorgt voor kleinere foutmarge bij diepe hersenstimulatie

17 november 2022
Neurochirurgen van UZ Leuven hebben met succes een diepe hersenstimulatie uitgevoerd met behulp van een robot. De robot heeft een zeer nauwkeurige en stabiele richtarm, die de chirurg helpt om in de juiste richting en tot op de juiste diepte elektrodes of biopsienaalden in de hersenen te brengen.

Anesthesie tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind

27 oktober 2022
Artsen in UZ Leuven onderzochten of blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap een effect heeft op de hersenontwikkeling van de baby. De resultaten zijn geruststellend: er werd geen significant verband gevonden.

Studie test innovatieve CAR-T-celtherapie na niertransplantatie

18 oktober 2022
Op 27 september kreeg een patiënt in UZ Leuven voor het eerst een vorm van CAR-T-regulatorische celtherapie na een niertransplantatie. Het doel is om afstoting van de donornier tegen te gaan en vermindering van de klassieke anti-afstotingsmedicatie mogelijk te maken.

Nieuwe tool laat kinderen met vertrouwen vertellen over hun cystinose

14 oktober 2022
Via een online tool leren kinderen met cystinose vrijuit praten over alles wat ze voelen en denken bij de stofwisselingsziekte die ze hebben. In een virtuele omgeving krijgen ze tips en tricks van een presentatiecoach.

Word jij lid van ons patiëntenpanel?

14 oktober 2022
UZ Leuven zoekt een vaste groep van patiënten en naasten die op regelmatige basis en met een open blik mee willen nadenken over allerlei vragen, projecten en initiatieven vanuit het ziekenhuis. Iets voor jou? Stel jezelf hier kandidaat tot 15 november.

Eerste patiënten met gehoorimplantaat worden digitaal opgevolgd

27 september 2022
Voor het eerst testen artsen en audiologen van UZ Leuven telemonitoring bij patiënten die een cochleair implantaat kregen voor de behandeling van hun gehoorverlies. Dankzij een nieuwe app kunnen patiënten digitaal opgevolgd worden en hoeven ze minder vaak op controle te komen in het ziekenhuis.

Eerste succesvolle behandeling van ALS bij patiënten met SOD1-mutatie

22 september 2022
Een nieuwe internationale klinische studie met tofersen bevestigt dat het geneesmiddel ALS kan tegengaan bij patiënten met een SOD1-mutatie. Daarmee tonen artsen en onderzoekers voor het eerst aan dat ALS in principe een behandelbare ziekte is. De resultaten zijn gepubliceerd in NEJM.

Eerste Belgische patiënten krijgen entero-hormoontherapie bij darmfalen

16 september 2022
Sinds 2021 bestaat er voor patiënten met het short bowel syndrome gloednieuwe medicatie die de darmvlokken laat groeien, waardoor darmen beter voeding kunnen opnemen. Het voorbije jaar kregen de eerste vijf patiënten in België de medicatie, met uitstekende resultaten.

Terugbetaling raadplegingen op afstand

16 september 2022
Sinds 1 augustus 2022 hanteert het RIZIV een nieuw kader voor de terugbetaling van raadplegingen op afstand. Patiënten betalen alleen het remgeld voor raadplegingen per telefoon of via video.

Goede effecten van een kwaadaardige hersentumor

1 september 2022
In een nieuwe studie onderzoekt dr. Brecht Decraene waarom sommige patiënten tot wel tien keer langer overleven met een glioblastoom dan de gemiddelde 15 maanden. Zicht krijgen op de oorzaken, zou toelaten om op termijn gerichtere behandelingen voor dit soort kanker te ontwikkelen.