Nieuws

Wetenschappers ontdekken veelvoorkomende genetische en immunologische oorzaak van levensbedreigende COVID-19

25 september 2020
Leuvense onderzoekers werkten mee aan twee nieuwe studies, gepubliceerd in Science, die samen een verklaring bieden voor minstens 13 procent van de ernstige gevallen van COVID-19.

Vaccin tegen humaan papillomavirus nu ook de standaard voor jongens in de strijd tegen mondkeelholtekanker

20 september 2020
Al meer dan 10 jaar worden Vlaamse meisjes standaard gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Recent is echter gebleken dat ook jongens baat kunnen hebben bij het vaccin, aangezien het virus ook bij hen mondkeelholtelkanker kan veroorzaken.

Eerste patiënten krijgen behandeling in Leuvense protontherapiecentrum

16 september 2020
Tijdens de zomer van 2020 werden de eerste patiënten behandeld in PARTICLE, het eerste protontherapiecentrum in België, gelegen op de Health Sciences campus Gasthuisberg. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel errond minimaal beschadigt.

Koffieshop op campus Gasthuisberg opent weer op dinsdag 15 september

14 september 2020
De voorbije maanden was de koffieshop in de ontvangsthal van campus Gasthuisberg gesloten als maatregel in de strijd tegen het coronavirus. Op dinsdag 15 september zal de koffieshop weer openen als een service aan ambulante patiënten en begeleiders, onder strikte voorwaarden.

Belgische COVID-19-patiënte slechts drie maanden na eerste infectie opnieuw besmet

2 september 2020
Een Belgische vrouw kreeg twee keer COVID-19. Ze raakte 93 dagen na de eerste besmetting opnieuw besmet. De virusstalen van de patiënte werden in het referentielaboratorium voor het coronavirus (UZ Leuven, KU Leuven) in kaart gebracht.

Nieuwe technologie kan duizenden leukemiecellen individueel onderzoeken

20 augustus 2020
Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, onder leiding van prof. Jan Cools, gebruikten een nieuwe technologie om genetische defecten in individuele leukemiecellen van patiënten met T-cel leukemie te bestuderen. Hun studie werpt nieuw licht op de ontwikkeling van leukemie en hoe cellen reageren op chemotherapie.

90 Leuvense proefpersonen testen coronavaccin van Janssen Pharmaceutica

27 juli 2020
Janssen Pharmaceutica is gestart met de eerste testen van zijn kandidaat-coronavaccin op mensen. Ook UZ Leuven neemt deel aan de studie en zal vanaf vandaag het vaccin toedienen aan 90 proefpersonen.

UZ Leuven bereidt zich voor op mogelijke tweede coronagolf

22 juli 2020
UZ Leuven is voorbereid op een eventuele tweede COVID-19-golf. Er is een opschaalplan voorzien om indien nodig een groot aantal patiënten te kunnen opvangen. Op dit moment is er één hospitalisatie-afdeling voorzien waar bewezen en niet-bewezen COVID-19-patiënten worden opgenomen.

Leuvense onderzoekers waarschuwen voor te hoge verwachtingen bij IVF-behandelingen

15 juli 2020
Leuvense onderzoekers hebben koppels die een IVF-behandeling ondergingen, bevraagd over hun verwachtingen rond het resultaat van de behandeling. Zowel vrouwen als mannen blijken hun kansen op succes vaak te overschatten.

Positief effect van immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker minder sterk bij zwaarlijvige patiënten

10 juli 2020
Het lichaam van patiënten met een hormoonongevoelige borstkanker ontwikkelt vaak een sterke immuunrespons, met een positief effect op de werkzaamheid van chemotherapie. Uit recent onderzoek van KU Leuven en UZ Leuven blijkt dat de mate waarin dat gunstige effect optreedt, afhankelijk is van de body mass index (BMI).