Nieuws

UZ Leuven bouwt mee aan een klimaatneutraal Leuven

30 november 2023
Een week geleden ondertekende UZ Leuven mee het eerste Leuvens Klimaatcontract: 10 vooruitstrevende leidende principes, meer dan 30 partners, 86 doorbraakprojecten met concrete engagementen en een financiële strategie, samengebracht om Leuven versneld klaar te stomen voor klimaatneutraliteit in 2030.

Medewerkers tonen kunst

27 november 2023
UZ Leuven verleent al bijna 50 jaar een forum aan artiesten uit heel Vlaanderen. Maar ook in eigen huis zit heel wat artistiek talent. Daarom organiseert het ziekenhuis in de bezoekersgangen een tentoonstelling met werken van UZ Leuven-medewerkers. Kom zeker een kijkje nemen tussen 4 december 2023 en 26 januari 2024.

UZ Leuven erkend als eerste forensisch medisch instituut in ons land

23 november 2023
De dienst forensische geneeskunde van UZ Leuven is door de FOD Justitie erkend als het eerste forensisch medisch instituut (FMI) in ons land. De bijkomende financiële steun en de erkenning als expertisecentrum betekenen een grote vooruitgang voor de forensische geneeskunde in België.

UZ Leuven wordt referentieziekenhuis voor AYA-zorg

13 november 2023
UZ Leuven wordt één van de zes referentieziekenhuizen voor AYA-zorg, en dat is goed nieuws: de nieuwe overeenkomst met het RIZIV maakt dat we vanaf 1 december 2023 nóg betere leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning kunnen bieden aan adolescenten en jongvolwassenen met kanker.

Immunotherapie tijdens zwangerschap vraagt nauwgezette opvolging kind

9 november 2023
Een opvallende studie beschrijft het eerste geval van een baby die ernstige bijwerkingen ontwikkelde nadat de moeder tijdens de zwangerschap immunotherapie kreeg. De artsen benadrukken dat immunotherapie bij zwangere vrouwen voorzichtig moet worden overwogen en dat de baby’s nauwgezette opvolging nodig hebben.

Kleurenpijlen op campus Gasthuisberg maken plaats voor modern stratenplan

26 oktober 2023
Wie vanaf maandag 30 oktober naar UZ Leuven campus Gasthuisberg komt, zal niet langer de iconische kleurenpijlen volgen. In plaats daarvan vind je je weg via een duidelijke en toekomstgerichte bewegwijzering op basis van straten en adressen.

Dit was de Dag tegen Kanker in UZ Leuven

19 oktober 2023
De derde donderdag van oktober staat elk jaar in het teken van de Dag tegen Kanker. Ook in UZ Leuven tonen we onze solidariteit en willen we bewustzijn creëren, maar ook al onze zorgverleners bedanken die zich elke dag inzetten voor mensen met kanker.

Meer orgaansparende chirurgie bij peniskanker dankzij gecentraliseerde zorg

5 oktober 2023
Peniskanker is een bijzonder zeldzame en agressieve kanker. Dankzij de op eigen initiatief uitgebouwde centralisatie van medische zorg voor peniskanker in België, kunnen meer mannen met de aandoening nu een groter functioneel gedeelte van hun penis behouden dan vroeger, zonder dat er meer complicaties zijn.

PET-scan kan complicatie bij bloedvaatziekte voorspellen

3 oktober 2023
Onderzoekers van UZ Leuven hebben aangetoond dat een PET-scan een nuttig hulpmiddel is om het verloop van de bloedvaatziekte giant cell arteritis (GCA) te voorspellen. Patiënten bij wie de bloedvaten veel fluoro-deoxy-glucose (FDG) opnemen tijdens de scan, blijken meer kans te hebben op een aorta-aneurysma.

Onderzoeksteam bestudeert mogelijkheden protontherapie voor zwangere vrouwen met kanker

28 september 2023
UZ Leuven zal de komende jaren samen met KU Leuven en het SCK CEN (studiecentrum voor kernenergie) onderzoeken of zwangere vrouwen met kanker toch bestraald kunnen worden. Het heeft daarvoor een beurs gekregen van 500 000 euro van de Stichting tegen Kanker.

Eerste week zonder infuusvoeding op intensieve zorg geeft betere bloedsuikercontrole

28 september 2023
Een grote vergelijkende studie bevestigt dat het geen goed idee is om te snel infuusvoeding te geven aan patiënten tijdens hun eerste week op intensieve zorg. De nood aan het bijsturen van bloedsuikergehalte met een insulinepomp blijkt minder groot wanneer patiënten geen vroege infuusvoeding krijgen.

Bekende Leuvenaars en dementie-experten komen op tegen alzheimer

21 september 2023
1 op de 5 mensen in ons land zal een vorm van dementie ontwikkelen, bij de meeste gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Samen met experten van UZ Leuven en de Expertisecentra Dementie Vlaanderen, roept Stichting Alzheimer Onderzoek op tot meer financiële steun voor wetenschappelijke studies en opleiding.