Nieuws

ALS en frontaalkwabdementie vroegtijdig op het spoor

3 juni 2020
Een PET-MR hersenscan kan vroege afwijkingen detecteren bij mensen die een verhoogde kans op ALS en frontaalkwabdementie hebben als gevolg van een genetische fout. Dat ontdekten onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven.

Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij COVID-19

3 juni 2020
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat COVID-19 belangrijke veranderingen veroorzaakt in de bloedvaten van de longen. De afwijkingen in de longen tonen dat het virus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus (influenza).

40 procent van wereldwijde bevolking lijdt aan chronische maagdarmklachten

27 mei 2020
Een internationale onderzoeksgroep heeft zopas de resultaten vrijgegeven van een studie over de wereldwijde aanwezigheid en impact van 22 functionele gastro-intestinale aandoeningen. De studie werd uitgevoerd in 33 landen op 6 continenten en biedt meer perspectief voor de diagnose en behandeling van deze aandoeningen.

Slimme horloges detecteren afwijkend slaappatroon tijdens bedplassen

26 mei 2020
Een recente studie van UZ Leuven/KU Leuven ontdekte met behulp van slimme horloges dat kinderen die bedplassen minder efficiënt slapen en meer variatie in bepaalde slaappatronen vertonen dan leeftijdsgenootjes die niet meer in bed plassen.

Ontvang uw UZ Leuven-factuur online

19 mei 2020
Patiënten kunnen er nu voor kiezen om hun ziekenhuisfactuur niet langer met de post te ontvangen, maar via het online administratieplatform Doccle.

UZ Leuven onderzoekt ziekteverloop van COVID-19 bij kankerpatiënten

19 mei 2020
Onderzoekers van UZ Leuven startten onder leiding van prof. dr. An Coosemans, specialist in immunotherapie, een nieuwe klinische studie op. De studie wil achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een patiënt met kanker het coronavirus krijgt. Blijven behandelingen dan even effectief? Wijzigt het ziekteverloop?

Getransplanteerde patiënten bezorgen met de fiets mondmaskers aan lotgenoten

15 mei 2020
Deze week bezorgt de vereniging Transplantoux alle leden een pakket mondmaskers, met de fiets rondgebracht. Transplantoux zet zich in om patiënten na een transplantatie te verbinden en te laten bewegen. Zo koppelt Transplantoux bescherming voor de leden aan de sportieve verbondenheid eigen aan de organisatie.

Bekijk hoe de heropstart van niet-dringende raadplegingen en opnames verloopt in UZ Leuven

13 mei 2020
ROB-tv brengt in beeld hoe de heropstart van niet-dringende activiteiten in UZ Leuven verloopt. Patiënten die voor minstens 1 nacht opgenomen worden of die bepaalde onderzoeken laten uitvoeren, worden vooraf in de auto gescreend. Ambulante patiënten kunnen zich automatisch inschrijven via de app mynexuzhealth.

Grootschalige Belgische studie naar convalescent plasma voor COVID-19-patiënten

12 mei 2020
In België gaat een grootschalige klinische studie met plasma van genezen COVID-19-patiënten van start. De studie is een samenwerking tussen universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, waarbij UZ Leuven de coördinatie doet.

UZ Leuven-button voor slechthorenden vergemakkelijkt communicatie met mondmaskers

11 mei 2020
In het ziekenhuis en op heel wat openbare plaatsen is het nu verplicht om een mondmasker te dragen. Dat is een probleem voor slechthorenden, die vaak liplezen en vertrouwen op gezichtsuitdrukkingen om iemand te begrijpen. Daarom ontwierp UZ Leuven een 'Graag duidelijk'-button voor patiënten met gehoorverlies.

UZ Leuven en Materialise werken samen oplossing uit voor onbruikbare mondmaskers

6 mei 2020
UZ Leuven en het Belgische 3D-printbedrijf Materialise ontwikkelden samen een beugel waarmee honderdduizenden afgekeurde mondmaskers alsnog veilig gebruikt kunnen worden. De maskers hebben een goede filterkwaliteit, maar sluiten niet goed aan op het gezicht. Dankzij de beugel is dat nu wel het geval.

Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag in campus Pellenberg

16 april 2020
Maandag 20 april opent het regionale schakelzorgcentrum voor de regio Leuven zijn deuren. Het centrum wordt ingericht in de gebouwen van UZ Leuven campus Pellenberg en is een nauwe samenwerking tussen de Stad Leuven, de ziekenhuizen uit de regio en de zorgpartners uit de eerste lijn.