Waarom beschermen tegen RSV?
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een veelvoorkomend virus dat de luchtwegen infecteert. Hoewel RSV meestal milde, verkoudheidsachtige symptomen veroorzaakt, kan het gevaarlijk zijn voor baby's en ouderen. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, zoals bronchiolitis of een longontsteking.
De overheid raadt daarom aan om baby's geboren vanaf 19 februari 2025 te beschermen tegen dit virus door een inspuiting met het middel nirsevimab (Beyfortus®). Als je kind aan bepaalde voorwaarden voldoet wordt de inspuiting grotendeels terugbetaald. De inenting dient te gebeuren vóór of bij het begin van het RSV-seizoen. Dat wil zeggen tussen half september en ten laatste 1 november 2025.
Waar kun je terecht voor de inspuiting?
Woon je in Wallonië, dan kun je terecht op de ONE consultatie. In Vlaanderen voorziet Kind & Gezin alleen informatie, geen inenting.
Bij je eigen huisarts of kinderarts
Je kunt de inspuiting tegen RSV laten zetten door je eigen huisarts of kinderarts. Heb je nog geen huisarts? Neem een kijkje op www.khobra.be voor een overzicht van huisartsen in de regio Oost-Brabant of op www.doctena.be/nl/huisarts/belgie voor een overzicht van andere regio's.
Voorwaarden om de inspuiting te kunnen zetten:
- De mama kreeg geen RSV-vaccinatie (ABRYSVO) tijdens de zwangerschap.
- Je kind heeft geen gekende bloedingsproblemen (zoals hemofilie) die een prik in de spier tegenhouden.
- Je kind is niet ziek op de dag van de inspuiting.
In UZ Leuven
Enkel voor wie niet terechtkan bij een huisarts of kinderarts, voorziet UZ Leuven een beperkt aantal momenten waarop de inspuiting tegen RSV in het ziekenhuis kan gegeven worden. Daarvoor kun je een afspraak maken.
Een afspraak maken in UZ Leuven
-
016 34 39 91 - maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur
-
via het mynexuzhealth-account van je kind
Verloop van je bezoek aan het ziekenhuis
-
Breng voor een vlotte inschrijving zeker de identiteitskaart van je kind mee. Als je die niet hebt, neem dan de ISI+-kaart of een klever van het ziekenfonds mee.
-
Op de dag van de inspuiting vul je een vragenlijst in om te kijken of de inspuiting veilig is voor je kind.
-
Tijdens deze afspraak wordt alleen de inspuiting tegen RSV gegeven.
-
Je krijgt later een factuur voor de raadpleging in het ziekenhuis, waarvoor je zelf 12 euro betaalt (3 euro bij een verhoogde tegemoetkoming). De prik zelf wordt bijna volledig vergoed, daarvoor betaal je zelf nog 12 euro (8 euro bij verhoogde tegemoetkoming).
-
Heb je een attest nodig voor sociaal verlof? Vraag dit dan tijdens de afspraak, later kan dit niet meer bezorgd worden.