Stap dichter bij AI-assistent die glaucoom kan opsporen

4 juli 2023

Artificiële intelligentie (AI) kan oogartsen helpen bij het herkennen van glaucoom, de belangrijkste oorzaak van blindheid. Belgische onderzoekers ontwikkelden een nieuw AI-model en trainden het op oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven. Het algoritme bleek in staat om glaucoom ook met grote betrouwbaarheid op te sporen in 13 externe datasets van buitenlandse ziekenhuizen, wat erg uitzonderlijk is.

De oogarts maakt foto's van het netvlies om glaucoom vast te stellen

Oogarts prof. dr. Ingeborg Stalmans: “Onze studie brengt ons een grote stap dichter bij een kosteneffectieve tool die artsen wereldwijd kan helpen bij glaucoomscreening in de brede bevolking. Alleen een tijdige diagnose en behandeling kan onomkeerbaar gezichtsverlies voorkomen.” (Beeld: © Shutterstock)

De afgelopen jaren werden wereldwijd heel wat diagnostische AI-modellen voor glaucoomdetectie ontwikkeld. Op interne data doen die het vaak goed, maar zelden zijn ze inzetbaar op externe data van andere centra. Dat komt door allerlei factoren zoals het gebruik van verschillende camera’s bij het maken van oogfoto's, wat leidt tot variaties in belichting. Ook spelen demografische en etnische factoren een rol: het dominante type glaucoom in Europa is bijvoorbeeld verschillend van dat in Azië.

Andere aanpak

Postdoctoraal onderzoeker Ruben Hemelings: “Wij kozen voor een andere aanpak en ontwikkelden een zogenaamd regressie-gebaseerd model op basis van de cup-to-disc (C/D) ratio, een anatomische meting van de blinde vlek in de retina. Hogere C/D waarden zijn geassocieerd met glaucoom. Ons nieuwe algoritme werd getraind op één enkele dataset van ongeveer 24.000 gepseudonimiseerde netvliesbeelden gemaakt in UZ Leuven, maar kon ook in 13 externe datasets met grote betrouwbaarheid glaucoom detecteren.”

Het model werd retrospectief gevalideerd op net geen 150.000 oogfoto’s uit zes landen, verspreid over vier continenten. Met een gevoeligheid van meer dan 85% in twee grote screeningsets behaalde het met gemak de internationale minimumcriteria.

Alleen een tijdige diagnose en behandeling van glaucoom kan onomkeerbaar gezichtsverlies voorkomen
Prof. dr. Ingeborg Stalmans, oogarts in UZ Leuven

Volgende stappen

Prof. dr. Ingeborg Stalmans, oogarts in UZ Leuven: “Onze studie brengt ons een grote stap dichter bij een kosteneffectieve tool die artsen wereldwijd kan helpen bij glaucoomscreening in de brede bevolking. Alleen een tijdige diagnose en behandeling kan onomkeerbaar gezichtsverlies voorkomen.”

De volgende horde wordt een grootschalige prospectieve studie, waarbij het AI-algoritme zal worden ingezet om oogfoto's van diverse gezondheidscentra te analyseren. Die studie is van cruciaal belang om potentiële technische, logistieke en operationele uitdagingen te identificeren en aan te pakken voordat de AI-assistent op brede schaal kan worden toegepast.

Meer informatie

Gerelateerd

Meer nieuws over "Oogziekten"

Glaucoom opsporen met AI

16 september 2023
Glaucoom is de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelden een model om glaucoom via artificiële intelligentie (AI) op te sporen. Het model werd getraind met oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven.
Lees meer
Meer nieuws over "Oogziekten"

Nieuwe gentherapie voor congenitale blindheid

13 januari 2023
Recent werd de eerste gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen, voretigene neparvovec of Luxturna, goedgekeurd voor gebruik. Artsen van UZ Leuven behandelden een eerste patiënt met deze nieuwe gentherapie. Bij tijdige diagnose kan Luxturna de verdere progressie van de aandoening voorkomen.
Lees meer
Meer nieuws over "Glaucoom"

Nieuwe software helpt glaucoom sneller opsporen

14 maart 2018
Glaucoom is een sluimerende oogziekte, die langzaam tot blindheid kan leiden. Daarom ontwikkelt UZ Leuven momenteel een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 5 juli 2023