Artificiële intelligentie voor diagnose longaandoeningen

17 juni 2019

ArtiQ, een spin-off van de KU Leuven, ontwikkelde samen met artsen van UZ Leuven een platform dat artificiële intelligentie gebruikt om longfunctietesten te interpreteren. De software analyseert in enkele seconden de resultaten van longtesten en geeft op basis daarvan een objectieve interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.

ArtiQ, dat artsen helpt om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen, heeft 1 miljoen euro binnengehaald na een investeringsronde. Het geld wordt gebruikt om ArtiQ|PFT te lanceren, software die de longcapaciteit van patiënten snel en betrouwbaar kan evalueren.

Arts bekijkt resultaten van longfunctiemeting op computer

"The software can provide a good second opinion for doctors", prof. dr. Wim Janssens says.

 

 

 

 

Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen.
Prof. dr. Wim Janssens - pneumoloog

Artificiële intelligentie

Het ArtiQ|PFT-softwareplatform gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te interpreteren. Zo kunnen longziektes beter gediagnosticeerd worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten. De software analyseert in enkele seconden de resultaten van longtesten en geeft op basis daarvan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.

De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van UZ Leuven. Het programma is klinisch gevalideerd en ondersteunt de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. Het platform herkent momenteel negen gangbare longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem, astma en interstitiële longziekten.

Tweede mening

Prof. dr. Wim Janssens, pneumoloog in UZ Leuven: “Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in die cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”

De nieuwe software kan via de cloud gekoppeld worden aan digitale patiëntengegevens. De software kan ook rechtstreeks verbonden worden met toestellen voor longfunctietesten. Na de test wordt dan een automatisch rapport toegevoegd aan de patiëntgegevens. ArtiQ wil de technologie ook implementeren in andere Belgische ziekenhuizen.

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023