Bestraling op het hart voor levensbedreigende ritmestoornissen is Belgische primeur

26 mei 2023
In UZ Leuven werd voor het eerst een patiënt op het hart bestraald om levensbedreigende ritmestoornissen te verhelpen.

Ⓒ Shutterstock

Cardiologen en radiotherapeuten in UZ Leuven slaan de handen in elkaar voor een nieuwe behandeling, waarbij patiënten met een ernstige hartritmestoornis op het hart bestraald worden. Na positieve resultaten van deze gerichte bestralingstechniek in het buitenland, werd deze nu voor het eerst ook in België toegepast.

Recente vooruitgang in beeldvormings- en bestralingstechnieken maakt een gerichte bestraling op het aangetaste deel van het hart mogelijk, waarbij het gezonde hartweefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Die techniek wordt al enkele jaren ingezet voor de behandeling van kwaadaardige tumoren. 

De samenwerking tussen cardiologen en radiotherapeuten biedt onze patiënten een bijkomende behandelingsoptie.
Prof. dr. Joris Ector

Specifiek gaat het om patiënten met ritmestoornissen afkomstig uit de kamers van het hart (ventrikel tachycardie). De ritmestoornissen treden typisch op bij mensen met onderliggende hartziekten, die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad, en vereisen meestal een behandeling met een implanteerbare defibrillator.

Prof. dr. Joris Ector, cardioloog in UZ Leuven: “Ondanks goede medicatie en cardiologische interventies, kunnen we deze hartritmestoornis niet bij elke patiënt onder controle brengen. Daardoor hebben de patiënten een hoger risico op hartfalen en een verminderde levenskwaliteit. De samenwerking tussen cardiologen en radiotherapeuten biedt onze patiënten een bijkomende behandelingsoptie.”

Dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven: “Patiënten die ondanks de standaard behandeling last hebben van episoden van ritmestoornissen of patiënten die deze behandeling niet aankunnen, komen in aanmerking voor de nieuwe behandeling waarbij een specifiek deel van het hart eenmalig bestraald wordt om zo de ritmestoornis drastisch te verminderen.”

Dr. Bert Vandenberk, cardioloog in UZ Leuven: “Om te komen tot een uniforme en optimale behandeling voor deze groep patiënten, is het nodig hen te behandelen in een beperkt aantal centra, waar de combinatie van bijzondere expertise en optimale samenwerking wat betreft diagnostiek, beeldvorming, cardiologie en radiotherapie aanwezig is.”

Bestraling op het hart voor levensbedreigende ritmestoornissen is vooral geschikt voor oudere patiënten met een ziek hart, waarbij de klassieke behandelingen niet meer werken. De focus ligt daarbij op het verlichten van hun last. 

De eerste behandeling verliep vlot en de patiënt stelt het goed.

 

De veelbelovende toepassing van gerichte bestraling op het hart wordt momenteel getest bij een kleine groep patiënten met deze specifieke hartritmestoornis in de lokale CREVET-studie van UZ Leuven.

Laatste aanpassing: 7 februari 2024