Jaarverslag 2023

In dit jaarverslag geven kerncijfers, nieuwsberichten en beelden een idee van onze activiteiten en de belangrijkste gebeurtenissen die 2023 bijzonder maakten.

Hopelijk geven ze u een goede indruk van de innovatieve geneeskunde die in UZ Leuven bedreven wordt. Maar we hopen vooral dat u er ook de hartelijkheid en warmte in herkent waarmee onze medewerkers elke dag opnieuw de beste zorg wisten te bieden aan onze patiënten.

2023 in beeld en cijfers

Belangrijkste nieuws

20 december 2023
Een team van artsen in UZ Leuven heeft onlangs voor het eerst in België alle abdominale organen vervangen bij een peuter: zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden in een keer getransplanteerd. De jonge patiënt werd succesvol geopereerd en stelt het goed.
30 november 2023
Midden november ondertekende UZ Leuven mee het eerste Leuvens Klimaatcontract: 10 vooruitstrevende leidende principes, meer dan 30 partners, 86 doorbraakprojecten met concrete engagementen en een financiële strategie, samengebracht om Leuven versneld klaar te stomen voor klimaatneutraliteit in 2030.
23 november 2023
De dienst forensische geneeskunde van UZ Leuven is door de FOD Justitie erkend als het eerste forensisch medisch instituut (FMI) in ons land. De bijkomende financiële steun en de erkenning als expertisecentrum betekenen een grote vooruitgang voor de forensische geneeskunde in België.
26 oktober 2023
Wie vanaf maandag 30 oktober naar UZ Leuven campus Gasthuisberg komt, zal niet langer de iconische kleurenpijlen volgen. In plaats daarvan vind je je weg via een duidelijke en toekomstgerichte bewegwijzering op basis van straten en adressen.
28 september 2023
Een grote vergelijkende studie bevestigt dat het geen goed idee is om te snel infuusvoeding te geven aan patiënten tijdens hun eerste week op intensieve zorg. De nood aan het bijsturen van bloedsuikergehalte met een insulinepomp blijkt minder groot wanneer patiënten geen vroege infuusvoeding krijgen.
1 september 2023
Goed nieuws voor patiënten met de ziekte van Crohn: sinds kortwordt het nieuwe, veelbelovende medicijn risankizumab terugbetaald. Nog twee andere nieuwe middelen komen binnenkort op de markt: een voor de ziekte van Crohn en een voor colitis ulcerosa, die andere chronische inflammatoire darmziekte.
26 mei 2023
In UZ Leuven werd voor het eerst een patiënt op het hart bestraald om levensbedreigende ritmestoornissen te verhelpen.
24 april 2023
Perth (Australië) was gedurende 7 dagen het decor voor de 24e editie van de World Transplant Games (WTG), het grootste sportieve event wereldwijd voor getransplanteerden. De 20-koppige Belgische delegatie nam onder leiding van Transplantoux (TPX) België ook deel aan de spelen, en met succes.
9 maart 2023
Leuvense onderzoekers werkten mee aan een gloednieuwe gamma-secretase inhibitor voor zeldzame bindweefseltumoren. "Het is de eerste keer dat we met overtuigende wetenschappelijke evidentie een geneesmiddel tegen agressieve desmoïdtumoren vonden."
2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.
24 januari 2023
De Vlaamse regering gaf zopas haar goedkeuring voor het regionaal zorgstrategisch plan van ziekenhuisnetwerk Plexus, een samenwerking van AZ Diest, Heilig Hart Leuven, RZ Tienen en UZ Leuven.
13 januari 2023
Recent werd de eerste gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen, voretigene neparvovec of Luxturna, goedgekeurd voor gebruik. Artsen van UZ Leuven behandelden een eerste patiënt met deze nieuwe gentherapie. Bij tijdige diagnose kan Luxturna de verdere progressie van de aandoening voorkomen.
Laatste aanpassing: 28 februari 2024