Transplantoux-team België scoort op de World Transplant Games 2023

24 april 2023
Perth (Australië) was gedurende 7 dagen het decor voor de 24e editie van de World Transplant Games (WTG), het grootste sportieve event wereldwijd voor getransplanteerden. De 20-koppige Belgische delegatie nam onder leiding van Transplantoux (TPX) België ook deel aan de spelen, en met succes.

Transplantoux-team België 2023

Overweldigend succes

De World Transplant Games (WTG) is het grootste sportieve event wereldwijd voor getransplanteerden. Tussen 15 en 21 april namen atleten uit 45 landen deel aan wedstrijden in 17 verschillende sporten. Naast het competitieve aspect zijn er ook meer laagdrempelige opties zoals darts.  De 20-koppige Belgische delegatie nam onder leiding van Transplantoux (TPX) België deel aan wielrennen, atletiek, snelwandelen, tennis, bowlen, darts, en triatlon. Het resultaat mag er zijn: de Belgische deelnemers wonnen maar liefst 20 medailles (7x goud, 6x zilver, 7x brons) en nog een deel ereplaatsen, en zetten België zo positief op de kaart.  

Awareness

Naast sportieve doelstellingen brengt de World Transplant Games Federation (WTGF) ook het belang van orgaandonatie onder de aandacht. Raf Dubois, nu projectmanager en country representative TPX, onderging 20 jaar geleden als patiënt zelf een levertransplantatie: “Het gaat om de ervaring en de promotie van orgaandonatie, en laten zien dat mensen die een transplantatie gehad hebben zeker nog in staat zijn om mooie prestaties neer te zetten op sportief vlak. Voor de meeste atleten van de groep waren dit de eerste Wereldspelen, waardoor het niveau moeilijk in te schatten was. We hadden niet verwacht dat het Belgisch team het zó goed zou doen. Daarnaast is het evenement ook een unieke ervaring: je komt met mensen in aanraking van over de hele wereld die deelnemen om hun donor op een zekere manier te eren. De getransplanteerde atleten dragen hun prestatie dan ook graag op aan hun anonieme overleden donor.”

De spelen laten zien dat mensen die een transplantatie hebben gehad zeker nog in staat zijn om mooie prestaties neer te zetten op sportief vlak
Raf Dubois

Meer informatie

De volgende Wereldspelen worden georganiseerd in Leuven in 2027.

Interesse om zelf mee te doen? Neem dan zeker contact op met Transplantoux. Het doel van de organisatie en de wereldspelen is om iedereen op zijn eigen niveau en aan zijn eigen snelheid aan het bewegen te krijgen na een transplantatie of tijdens een dialyse. Alle leden van TPX zijn welkom bij de algemene en specifieke voorbereiding voor de WTG.

Ontstaan

Transplantoux werd in 2008 opgericht toen niertransplantatiepatiënt Lucien de droom had om de Mont Ventoux met de fiets te beklimmen. Prof. dr. Diethard Monbaliu, art-specialist abdominale transplantatiechirurgie, beloofde mee te gaan wanneer Lucien daadwerkelijk de berg zou beklimmen. Uit deze inspirerende ervaring werd een heus project geboren: elke twee jaar wordt deze uitdaging georganiseerd voor enthousiaste getransplanteerden en hun omgeving. De naam Transplantoux komt dan ook van de samensmelting Transplantatie + Ventoux. Transplantoux organiseert ook een groot aanbod aan laagdrempelige sportieve en socio-culturele activiteiten voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij orgaantransplantatie. Sinds 2020 vertegenwoordigt TPX de Belgische delegatie bij de WTGF die de spelen organiseert.

Laatste aanpassing: 12 januari 2024