Kleurenpijlen op campus Gasthuisberg maken plaats voor modern stratenplan

26 oktober 2023
Wie vanaf maandag 30 oktober naar UZ Leuven campus Gasthuisberg komt, zal niet langer de iconische kleurenpijlen volgen. In plaats daarvan vind je je weg via een duidelijke en toekomstgerichte bewegwijzering op basis van straten en adressen.

© UZ Leuven

'Metroplan' voor campusnavigatie

Om hun bestemming te bereiken, volgen patiënten en bezoekers vanaf nu een route zoals die op een metroplan. Het kleurenprincipe, dat mee de identiteit van UZ Leuven bepaalt, blijft de basis. Via een straat, poort, verdieping en eventueel een volgletter bereiken ze vervolgens de juiste bestemming.

© UZ Leuven

In totaal verbinden zeven gekleurde straten alle locaties en afdelingen op de campus met elkaar. Elke straat heeft verschillende poorten. In plaats van een klassiek ziekenhuisgebouw met één ingang, krijgt het ziekenhuis twee grote toegangen voor een vlot bereik: toegang Oost en toegang West.

Met de nieuwe bewegwijzering wil UZ Leuven iedereen op een uniforme en heldere manier tot elke mogelijke locatie in het ziekenhuis leiden.
Operationeel directeur Wim Tambeur

Toekomstgericht

De vorige bewegwijzering dateerde al van 1982 en ging uit van één centrale ontvangsthal van waaruit iedereen naar zijn bestemming vertrekt. Door de uitbreiding van de Health Sciences campus Gasthuisberg kunnen bezoekers vandaag van alle kanten komen. Daarom werd gekozen voor een modern systeem dat niet alleen meegroeit met de uitbreiding van de campus, maar waar je ook op elke plek kunt toekomen of vertrekken zonder je oriëntatie te verliezen: een complex project dat heel wat verandering inhoudt.

Operationeel directeur Wim Tambeur: “De nieuwe bewegwijzering kadert in de toekomstvisie van de Health Sciences campus Gasthuisberg. Het vorige systeem volstond niet meer voor de steeds uitbreidende campus, die in de loop van de jaren een echte stad geworden is. Het ziekenhuis maakt daar deel van uit en vormt als het ware een stadswijk binnenin de stad. Met deze nieuwe bewegwijzering wil UZ Leuven iedereen op een uniforme en heldere manier tot elke mogelijke locatie in het ziekenhuis leiden.”

Liesje Delauré, medewerker communicatie, leidt het project mee in goede banen: “Toen we zo'n vier jaar geleden met dit project startten, hadden we nooit verwacht dat het zo uitgebreid en uitdagend zou zijn. De borden die veranderen is maar één aspect van het nieuwe systeem: de bewegwijzering heeft een impact op de werking van het hele ziekenhuis. Het is dan ook een ziekenhuisbreed project geweest, waarbij een kernteam jarenlang samenwerkte met verschillende diensten om dit te realiseren. We zijn blij om dit project eindelijk te lanceren, en staan klaar om iedereen met vragen verder te helpen.”

Meer informatie?

Laatste aanpassing: 26 februari 2024