Investeren in medische innovatie: revalidatiecentrum Pellenberg

Het revalidatiecentrum van UZ Leuven, gelegen midden in de bossen en velden van Pellenberg bij Leuven, is een toonaangevend revalidatiecentrum voor gehospitaliseerde en ambulante patiënten. Alle post-acute revalidatiepatiënten, met uitzondering van de kinderrevalidatie, kunnen terecht in campus Pellenberg.

Daarbij is samenwerking belangrijk: mensen met en zonder beperkingen werken hier met en naast elkaar samen aan hun herstel en streven naar meer zelfredzaamheid, waarbij het uiteindelijk doel een maximale maatschappelijke integratie is. Aandacht voor de persoon achter de patiënt staat altijd centraal. De samenwerking met andere residentiële organisaties, hersteloorden, revalidatiecentra en partnerziekenhuizen is essentieel.

Revalidatie op maat van de patiënt

Patiënten spelen een actieve rol: alles is erop gericht dat ze zelf zo veel mogelijk hun eigen revalidatie in handen nemen. Het revalidatiecentrum biedt programma’s aan voor niet-aangeboren hersenletsels, zoals een beroerte, coma, hersentrauma of het locked-insyndroom. Ook patiënten met een ruggenmergletsel of dwarslaesie, amputaties van ledematen, polytrauma’s aan spieren of botten, aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel en brandwonden krijgen hier een revalidatie op maat.

In campus Pellenberg huist ook het grootste Belgische zorgcentrum voor rugpijn, nekpijn en wervelkolomaandoeningen, met het goed uitgebouwde zorgprogamma voor niet-traumatische aandoeningen van het axiaal skelet. Voor patiënten met een sportletsel en specifieke sportrevalidatie is er de uitgebreide sportraadpleging. Vaste waarde van campus Pellenberg is ook het laboratorium voor klinische bewegingsanalyse, waar patiënten hun manier van lopen, arm- en handbewegingen en manier van voetafrol kunnen laten meten en analyseren.

De focus van de campus ligt op hoogspecifieke revalidatie, maar ook op innovatie en onderzoek op het vlak van revalidatie. Het revalidatiecentrum zet in op nieuwe technologie, niet alleen in het revalidatiecentrum zelf, maar ook door contacten met softwareontwikkelaars en de ingenieursfaculteit van de KU Leuven.

Therapietoren

De therapietoren, geopend in 2018, staat symbool voor de richting die campus Pellenberg verder wil uitgaan als toonaangevend revalidatiecentrum in België. Het ziekenhuis kiest niet alleen voor een architecturaal vernieuwend concept, maar ook voor nieuwe software-gestuurde trainingsprogramma’s, hydrotherapie en innovatieve manieren om mensen weer klaar te stomen voor het dagelijkse leven of hun beroepsleven. In de therapietoren kunnen revalidanten in een open en ongedwongen sfeer elkaar stimuleren en samen met therapeuten en familieleden werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij.

Lees meer over de therapietoren
Laatste aanpassing: 16 maart 2021