Sportletsel? Naar de consultatie sportgeneeskunde

8 december 2017
Op de raadpleging sportgeneeskunde kan iedereen terecht die sport en last heeft van een sportletsel. Prof. dr. Koen Peers, revalidatiearts en diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie, vertelt over de voordelen van de diversiteit aan sporters en letsels.
Sportschoenen

Samen revalideren

De topsporters die patiënt bij ons zijn, komen samen met de recreatieve sporters naar de consultatie en revalideren samen.

Voor de topsporters helpt het om hun soms relatief kleine blessures, die voor hen van levensbelang zijn, te relativeren wanneer ze geconfronteerd worden met veel ernstiger lijden.

En voor recreatieve sporters en andere patiënten is het heel motiverend om samen met een topsporter te revalideren.

Inzichten uitwisselen

De wisselwerking tussen topsporters en recreatieve sporters is niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de artsen belangrijk.

Inzichten die we bij topsporters opdoen, helpen om sportletsels bij niet-sporters beter te behandelen.
prof. dr. Koen Peers

Als je alleen met topsporters bezig zou zijn, bouw je geen werkervaring op. Dan zie je niet meer wat wel en niet relevant is. Je moet bijvoorbeeld een normale schouder kennen om de specifieke aspecten van een overbelaste volleybalschouder van een topvolleyballer te begrijpen. 

Omgekeerd helpen de inzichten die we bij topsporters opdoen om niet-sporters met chronische rugpijn, gewrichtspijn of spier- en peesletsels te helpen.

Ervaring opbouwen

Voor de vele artsen en kinesitherapeuten in opleiding is de diversiteit aan letsels en patiënten een plus.

Wie hier stage loopt, ziet op een jaar bijna alle denkbare sportletsels passeren en kan dus heel veel leren.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Fysische geneeskunde en revalidatie"

Kunst als therapie

16 mei 2022
De revalidanten van twee hospitalisatieafdelingen op campus Pellenberg ontpoppen zich dit voorjaar tot kunstenaars. Samen met Atelier Sarah Versteele creëren ze tijdens wekelijkse workshops twee unieke en persoonlijke werken die uiteindelijk te zien zullen zijn op de campus zelf.
Lees meer
Meer nieuws over "Fysische geneeskunde en revalidatie"

Revalidatiecentrum opent nieuwe therapietoren

30 maart 2018
UZ Leuven opent op 30 maart officieel de therapietoren van revalidatiecentrum campus Pellenberg. In het gloednieuwe gebouw krijgen patiënten die moeten revalideren voortaan hun behandelingen: van mensen die na een auto-ongeluk weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten.
Lees meer
Meer nieuws over "Fysische geneeskunde en revalidatie"

België eerste land met nationaal zorgpad voor aanpak rugproblemen

30 november 2017
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de Spine Society of Belgium ontwikkelden een zorgpad voor de aanpak van alle types rugproblemen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023