Sportletsel? Naar de consultatie sportgeneeskunde

8 december 2017
Op de raadpleging sportgeneeskunde kan iedereen terecht die sport en last heeft van een sportletsel. Prof. dr. Koen Peers, revalidatiearts en diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie, vertelt over de voordelen van de diversiteit aan sporters en letsels.
Sportschoenen

Samen revalideren

De topsporters die patiënt bij ons zijn, komen samen met de recreatieve sporters naar de consultatie en revalideren samen.

Voor de topsporters helpt het om hun soms relatief kleine blessures, die voor hen van levensbelang zijn, te relativeren wanneer ze geconfronteerd worden met veel ernstiger lijden.

En voor recreatieve sporters en andere patiënten is het heel motiverend om samen met een topsporter te revalideren.

Inzichten uitwisselen

De wisselwerking tussen topsporters en recreatieve sporters is niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de artsen belangrijk.

Inzichten die we bij topsporters opdoen, helpen om sportletsels bij niet-sporters beter te behandelen.
prof. dr. Koen Peers

Als je alleen met topsporters bezig zou zijn, bouw je geen werkervaring op. Dan zie je niet meer wat wel en niet relevant is. Je moet bijvoorbeeld een normale schouder kennen om de specifieke aspecten van een overbelaste volleybalschouder van een topvolleyballer te begrijpen. 

Omgekeerd helpen de inzichten die we bij topsporters opdoen om niet-sporters met chronische rugpijn, gewrichtspijn of spier- en peesletsels te helpen.

Ervaring opbouwen

Voor de vele artsen en kinesitherapeuten in opleiding is de diversiteit aan letsels en patiënten een plus.

Wie hier stage loopt, ziet op een jaar bijna alle denkbare sportletsels passeren en kan dus heel veel leren.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023