Revalidatiecentrum opent nieuwe therapietoren

30 maart 2018
UZ Leuven opent op 30 maart officieel de therapietoren van revalidatiecentrum campus Pellenberg. In het gloednieuwe gebouw krijgen patiënten die moeten revalideren voortaan hun behandelingen: van mensen die na een auto-ongeluk weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten.
Therapietoren

De therapietoren staat symbool voor de richting die campus Pellenberg verder wil uitgaan als toonaangevend revalidatiecentrum in België. Het ziekenhuis kiest niet alleen voor een architecturaal vernieuwend concept, maar ook voor nieuwe software-gestuurde trainingsprogramma’s, hydrotherapie en innovatieve manieren om mensen weer klaar te stomen voor het dagelijkse leven of hun beroepsleven.

 

In ons revalidatiecentrum willen we zo weinig mogelijk ‘ziekenhuissfeer’. Bedoeling is om juist een open en ongedwongen sfeer te scheppen waar revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar kunnen stimuleren om te werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij.
Prof. dr. Koen Peers

Open sfeer

Het gebouw van acht verdiepingen hoog is een architecturaal hoogstandje: de open ruimtes en verre uitzichten op de omgeving zijn de ideale omgeving om zowel rust als stimulatie te krijgen tijdens de therapieën. De ruimtes zijn multifunctioneel en dienen zowel voor individuele sessies als voor groepssessies.

Therapeuten werken samen in gemeenschappelijke ruimtes

Ook voor de zorgverleners werd de manier van werken omgegooid: de therapeuten hebben niet meer elk hun eigen lokaal waar patiënten langskomen, maar gaan naar de gemeenschappelijke ruimtes en lokalen in functie van de revalidatiedoelen van de patiënt.

1.500 uren therapie per week

In de therapietoren krijgen dagelijks 96 gehospitaliseerde patiënten hun revalidatiesessies, waaronder 34 geriatrische patiënten. Daarnaast krijgen ook gemiddeld 80 externe patiënten per dag hier hun therapie.

Patiënten zijn dagelijks een half uur tot vijf uur per dag bezig. In de toekomst zal het aantal niet-gehospitaliseerde patiënten nog stijgen: vanaf mei 2018 zullen bijvoorbeeld ook patiënten met lymfoedeem gedurende 3 weken een intensief revalidatieprogramma volgen in campus Pellenberg.

Op weekbasis worden hier maar liefst 1.500 uren therapie gegeven door een team van sporttherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en sociaal werkers, altijd onder supervisie van een arts.

Revalidatie therapietoren

Hoogtepunt: polyvalente zaal met prachtig uitzicht

Verdieping 7 is met zijn grote polyvalente zaal en prachtig uitzicht het letterlijke hoogtepunt van de therapietoren.

De zaal dient voor groepstherapie en sportrevalidatie met onder andere volleybal, valtraining of rolstoelbasket.

Sportzaal therapietoren

Hydrotherapie in zwembad met zicht op omgeving

Op verdieping 6 krijgen patiënten die hun algemene functionaliteit moeten verbeteren hydrotherapie in een bad met uitzicht op de bosrijke omgeving van Pellenberg.

Hydrotherapie therapietoren

Fitnessoefeningen meteen in patiëntendossier

De grote fitnessruimte op verdieping 4 is de plaats waar patiënten kunnen trainen met moderne revalidatietoestellen.

Elke patiënt heeft een persoonlijke fitnessbadge, waardoor hij exact weet welke oefeningen hij moet doen op welk fitnesstoestel en hoe vaak. De kinesitherapeut weet welke oefeningen de revalidant gedaan heeft en kan het programma bijsturen op basis van die digitale gegevens.

De info over de trainingen verschijnen ook in het medisch dossier, zodat het hele multidisciplinaire team kan zien hoe de vorderingen van een patiënt verlopen.

Fitness therapietoren

Behandelruimtes en snoezelruimte

Daarnaast zijn er op de vierde verdieping zes aparte behandelruimtes waar patiënten met musculoskeletale problemen een behandeling krijgen. Het snoezel-en relaxatielokaal is bedoeld om patiënten te stimuleren of om hen te laten ontspannen.

Zelfredzaamheid verbeteren

De verdiepingen 0 tot 3 van de therapietoren sluiten rechtstreeks aan bij de revalidatie-afdelingen van gehospitaliseerde patiënten, zodat ze nooit ver moeten gaan voor hun therapie.

Spiegelzaal

De spiegelzaal op verdieping 3 is de plaats voor groepstherapieën als relaxatie, cardiorespiratoire training, aerobics of het aanleren van rugvriendelijke vaardigheden.

Prikkelarm computerlokaal

Op verdieping 2 kunnen patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel hun zelfredzaamheid verbeteren, hun mobiliteit uitbreiden, hun armhandfunctie trainen, leren werken met hulpmiddelen, werken aan spraak-, taal en slikproblemen of hun cognitieve vaardigheden oefenen in een prikkelarm computerlokaal.

Concrete situaties oefenen

Op de eerste verdieping gaan patiënten aan de slag in concrete situaties: een maaltijd bereiden in de keuken, zichzelf behelpen in de badkamer en oefenen van arbeidsvaardigheden in een werksimulator. In een speciaal daarvoor ontworpen autosimulator kunnen patiënten hun rijvaardigheden trainen of het in en uit de auto stappen oefenen. Door de ingebouwde software in de auto worden verkeerssituaties op een groot scherm van 180 graden geprojecteerd. Samen met hun familieleden kunnen patiënten op deze verdieping hulpmiddelen en aanpassingen uittesten.

Trainen met de nieuwste technologie

Op het gelijkvloers van de therapietoren staan toestellen als bewegingstrainers, een zitfiets, een sta-robot met functionele elektrostimulatie: hier trainen patiënten met de nieuwste technologie om hun kracht, loopfunctie en evenwicht aan te sterken.

Toekomstvisie

Campus Pellenberg bestaat in 2018 precies 60 jaar. In 1948 kocht het universitaire ziekenhuis een stuk grond in Pellenberg, dat toen vooral moest dienen als sanatorium voor de vele patiënten met longproblemen als gevolg van het werken in de koolmijnen. Na een aantal wisselende bestemmingen van het ziekenhuis, kiest men resoluut om campus Pellenberg verder als een toonaangevend revalidatiecentrum uit te bouwen.

De focus ligt op hoogspecifieke revalidatie, maar ook op innovatie en onderzoek op het vlak van revalidatie. In de toekomst wil campus Pellenberg nog meer inzetten op nieuwe technologie, niet alleen in het revalidatiecentrum zelf, maar ook door contacten met softwareontwikkelaars en de ingenieursfaculteit van de KU Leuven. Daarbij is samenwerking belangrijk: mensen met en zonder beperkingen werken samen aan hun herstel. Ook de samenwerking met andere residentiële organisaties, hersteloorden, revalidatiecentra en partnerziekenhuizen blijft essentieel in de toekomstvisie van campus Pellenberg.

Prof. dr. Koen Peers, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie: “In ons revalidatiecentrum willen we zo weinig mogelijk ‘ziekenhuissfeer’. Bedoeling is om juist een open en ongedwongen sfeer te scheppen waar revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar kunnen stimuleren om te werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat je met zo’n dynamische revalidatiegeneeskunde patiënten boven zichzelf kunt laten uitstijgen en hen zaken laat doen waarvan ze dachten dat ze niet mogelijk waren.”

De therapietoren wordt vrijdagavond 30 maart geopend in aanwezigheid van Theo Francken, titelvoerend burgemeester van Lubbeek. Theo Francken: “Ik ben trots dat een van de meest moderne revalidatiecentra ter wereld de deuren opent in onze gemeente. Patiënten van alle windstreken kunnen er revalideren met zicht op het Lubbeekse groen.”

Types van revalidatie in campus Pellenberg

Types van revalidatie in campus Pellenberg

  • Revalidatie na dwarslaesie (ruggenmergletsel), polytrauma, brandwonden of amputatie
  • Revalidatie van niet-aangeboren hersenaandoeningen, bijvoorbeeld na een beroerte of verkeersongeval
  • Post-acute geriatrische revalidatie: afgestemd op ouderen die terug moeten leren stappen of praten
  • Niet-traumatische aandoeningen van het axiaal skelet: voor mensen met rugklachten die niet veroorzaakt werden door een ongeval
  • Sportgeneeskunde: overbelastingsletsels of acute sportletsels
  • Oncologische revalidatie kankerpatiënten
  • Complexe pijn (Leuvens algologisch centrum): een oplossing zoeken voor aanhoudende pijn
  • Lymfoedeem
  • ... 
Lees meer over fysische geneeskunde en revalidatie

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 20 oktober 2023