Jaarverslag 2018

Klinische doorbraken, samenwerkingsverbanden, investeringen in technologie en infrastructuur, vernieuwend onderzoekswerk en uiteraard de dagelijkse zorg voor onze vele patiënten ontdekt u in kerncijfers, nieuwsberichten en beeldmateriaal van het voorbije jaar. 

In beeld

Dit was 2018

Belangrijkste nieuws

5 October 2018
De twee grootste diabetesorganisaties ter wereld, de American Diabetes Association en de European Association for the Study of Diabetes, stelden op vrijdag 5 oktober 2018 hun nieuwe richtlijnen voor om hyperglycemie of een te hoge bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2 onder controle te krijgen.
1 October 2018
Prof. dr. Wim Robberecht is sinds 1 oktober de nieuwe gedelegeerd bestuurder van UZ Leuven. Prof. dr. Mark Waer volgde hem op als voorzitter van het bestuurscomité. Op 1 juli werd prof. dr. Gert Van Assche de nieuwe hoofdarts van UZ Leuven.
3 September 2018
De verkeerssituatie rond UZ Leuven campus Gasthuisberg is sinds maandag 3 september sterk verbeterd dankzij een gloednieuw op- en afrittencomplex met slimme verkeerslichten. Wie via de E314 komt, hoeft niet meer om te rijden via Herent of Winksele. Fietsers kunnen gebruikmaken van de gescheiden fietspaden.
17 August 2018
Dankzij een CT-scan van de longen, kan longkanker in een veel gunstiger stadium worden ontdekt. Daardoor wordt de kans op overlijden met bijna 26 procent verlaagd.
7 August 2018
UZ Leuven behandelde vorige week voor het eerst een kankerpatiënt met een gloednieuwe vorm van immuuntherapie. De behandeling gebruikt afweercellen van de patiënt zelf, die genetisch gemodificeerd worden om de kankercel te herkennen en aan te vallen.
18 July 2018
In UZ Leuven werd in juni 2018 de 500e Nuss-procedure uitgevoerd. Voor patiënten met een ingedeukte borstkas of trechterborst biedt die procedure een minder ingrijpend alternatief voor de vroegere operatie waarbij delen van het ribkraakbeen werden verwijderd.
15 June 2018
Op donderdag 7 juni werd in UZ Leuven voor de honderdste keer een Micra-pacemaker geïmplanteerd. Dat is een minipacemaker die via een klein sneetje in de lies wordt ingebracht. Eerste vergelijkingen tussen onderzoeken naar de conventionele en de minipacemaker wijzen erop dat er tot 50 procent minder complicaties zijn.
16 May 2018
Recentelijk hebben onderzoekers aangetoond dat ‘warme bewaring’ helpt om de kwaliteit van een donorlever en donorlongen te verbeteren. UZ Leuven speelde een belangrijke rol bij dat onderzoek.
2 May 2018
Immuuntherapie is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. u is aangetoond dat ook patiënten met vergevorderde, maar nog niet uitgezaaide longkanker baat hebben bij immuuntherapie. Hun risico op overlijden daalt met 32 procent.
25 April 2018
De twee deeltjesversnellers van het protoncentrum werden met hoge precisie geplaatst in de twee ondergrondse bunkers. Dat stond garant voor een uniek gebeuren.
17 April 2018
In april zijn onderzoekers van het centrum menselijke erfelijkheid in UZ Leuven gestart met volledige genoomanalyses bij patiënten met zeldzame erfelijke ziektes. Dat is mogelijk door de spectaculaire daling van de kostprijs van een genoomanalyse.
30 March 2018
UZ Leuven opent op 30 maart officieel de therapietoren van revalidatiecentrum campus Pellenberg. In het gloednieuwe gebouw krijgen patiënten die moeten revalideren voortaan hun behandelingen: van mensen die na een auto-ongeluk weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten.
26 March 2018
In UZ Leuven loopt momenteel een internationale studie waarin een nieuwe app getest wordt bij kinderen met mucoviscidose. Met de app kunnen mucopatiënten de ideale dosis berekenen van de enzymen die ze moeten innemen om voedsel goed te kunnen verteren.
14 March 2018
Glaucoom is een sluimerende oogziekte, die langzaam tot blindheid kan leiden. Daarom ontwikkelt UZ Leuven momenteel een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.
6 February 2018
Patiënten met een zeldzame aandoening krijgen vaak pas laat de juiste diagnose en behandeling. Om die patiënten sneller te kunnen helpen, heeft UZ Leuven zijn systeem om zeldzame diagnoses te stellen gestroomlijnd.
Laatste aanpassing: 15 April 2021