Nieuwe software helpt glaucoom sneller opsporen

14 maart 2018
Glaucoom is een sluimerende oogziekte, die langzaam tot blindheid kan leiden. Daarom ontwikkelt UZ Leuven momenteel een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.
Ogen

Glaucoom is een oogziekte die blindheid kan veroorzaken

Late diagnose

Glaucoom is een ziekte waarbij vocht zich ophoopt in de oogbol, waardoor de oogzenuw beschadigd wordt. Aanvankelijk leidt dat tot een vernauwing van het gezichtsveld en uiteindelijk, bij onbehandelde patiënten, tot blindheid. De ziekte kan snel gestabiliseerd worden, maar wordt vaak te laat opgemerkt. 

Slimme software

Met een snellere diagnose zouden patiënten een betere behandeling kunnen krijgen. Daarom onderzoekt doctoraatsstudent Ruben Hemelings onder begeleiding van prof. dr. Ingeborg Stalmans en in samenwerking met VITO (prof. Patrick De Boever) en ESAT (prof. Matthew Blaschko) welke rol artificiële intelligentie kan spelen in de snellere detectie van glaucoom: “Met behulp van artificiële intelligentie ontwikkelen we momenteel software die glaucoom kan opsporen in een vroeg stadium, om blindheid te voorkomen. We baseren ons daarbij op een grote databank met netvliesfoto’s. De software kan de eigenschappen van bloedvaten in het netvlies analyseren en leert bovendien bij. Hoe meer beelden de software verwerkt, hoe sterker de analyses worden.”

De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Op termijn zou de software kunnen zorgen voor een sneller diagnose van glaucoom, ook op plaatsen met beperkte beschikbaarheid van medische experten.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 21 januari 2021