Investeren in medische innovatie: transplantatiecentrum

Het Leuvense transplantiecentrum staat bekend als een pionier op het vlak van hart-, lever-, long- en niertransplantaties. De Leuvense transplantatiechirurgen stonden mee aan de wieg van het huidige transplantatiebeleid in België en blijven op zoek gaan naar vernieuwende technieken.

Door het grote aantal patiënten dat jaarlijks een transplantatie krijgt, is de expertise van het transplantatiecentrum bijzonder groot. Het Leuvense longtransplantatiecentrum is het grootste van de Benelux en kan overlevingscijfers voorleggen die bijna dertig procent hoger liggen dan de gemiddelde cijfers wereldwijd. De vijfjaarsoverleving na een longtransplantatie ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl het wereldwijde gemiddelde 55 procent is. Ook patiënten met een levertransplantatie hebben meer overlevingskansen dan het Europese gemiddelde. Na vijf jaar is nog ongeveer 80 procent van de Leuvense patiënten in leven en na tien jaar nog 70 procent.

In 2019 werd UZ Leuven officieel erkend als Europees opleidingscentrum voor abdominale prelevatie en lever- en niertransplantatie. UZ Leuven is daarmee het enige Belgische centrum dat Belgische en internationale transplantatiechirurgen mag opleiden voor lever- en niertransplantaties. UZ Leuven kreeg de accreditatie door de goede medische resultaten en omdat het jaarlijks voldoende operaties uitvoert om als referentiecentrum beschouwd te worden.

Laatste aanpassing: 3 februari 2022