Eerste patiënt met slokdarmkanker behandeld met protontherapie

14 december 2022
Eind november werd voor het eerst in België een patiënt met slokdarmkanker behandeld. Dat gebeurde in het Leuvense protontherapiecentrum PARTICLE, in het kader van de eerste Europese fase 3-studie naar de potentiële voordelen van protonbestraling bij die vorm van kanker.
patiënt wordt bestraald met protontherapie

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt en zo gezond weefsel minder beschadigt.

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt en zo gezond weefsel minder beschadigt. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van een aantal kankers waarbij het extra belangrijk is om de omliggende weefsels te beschermen. Het kan dus gaan om kinderen met kanker of volwassenen met een tumor dicht bij levensnoodzakelijke of kwetsbare organen zoals de hersenen, de ogen, het hart of de longen.

Prof. dr. Karin Haustermans, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven: “Hopelijk kunnen nieuwe behandelingen zorgen voor een betere levenskwaliteit voor patiënten met slokdarmkanker. Zij ondergaan meestal een multimodale behandeling en kunnen daarbij aanzienlijke bijwerkingen ondervinden. We zijn dan ook verheugd om deel te nemen aan deze studie en zijn er erg trots op dat we onlangs de eerste patiënt in Leuven binnen het studieprotocol konden behandelen. Dat was enkel mogelijk dankzij de multidisciplinaire teamprestatie die alles zorgvuldig heeft voorbereid.”

Prof. dr. Marianne Nordsmark, hoofdonderzoeker van de studie aan de universiteit van Aarhus, Denemarken: “Het is een grote mijlpaal voor de PROTECT-studie dat we nu patiënten rekruteren in België. In de komende maanden verwachten we dat ook verschillende andere sites uit heel Europa daarmee zullen beginnen, waardoor we dichter bij ons doel zullen komen om 396 patiënten te rekruteren tegen 2026.”

Longcomplicaties verminderen

De studie omvat patiënten met operabele slokdarmkanker, die vóór hun ingreep eerst enkele weken bestraling krijgen. Ze worden willekeurig in twee groepen onderverdeeld: de ene helft krijgt protonbestraling, de andere helft krijgt klassieke bestraling.

Als primair eindpunt zullen de onderzoekers kijken naar longcomplicaties na de ingreep: ze hopen dat het risico daarop kleiner is bij de groep die vooraf protontherapie kreeg, waarbij in principe een lagere dosis straling de longen treft.

Ook de dienst thoraxheelkunde in UZ Leuven, waaronder prof. dr. Philippe Nafteux, thoraxchirurg en zorgprogrammaverantwoordelijke slokdarmkanker, is nauw betrokken bij de studie.

Meer info over de studie

  • Bezoek de website van de PROTECT-studie (in het Engels)
  • Interesse om als patiënt deel te nemen? Bespreek het met je behandelende arts.
  • Dit onderzoek werd mogelijk dankzij de steun van Kom op tegen Kanker.

Protontherapiecentrum PARTICLE

PARTICLE, kort voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen zes universitaire ziekenhuizen en hun netwerkziekenhuizen. Dat is een primeur voor ons land, net als de structurele samenwerking over de taalgrens heen.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 2 juni 2023