Maand van de slokdarmkanker 2024

4 april 2024

Tijdens de internationale maand van de slokdarmkanker staan deze ziekte en de impact ervan op patiënten extra in de schijnwerpers. Dat is belangrijk, want slokdarmkanker behoort nog steeds tot de meest voorkomende kankers wereldwijd, en die trend lijkt niet meteen te dalen. Prof. dr. Philippe Nafteux, thoraxchirurg in UZ Leuven, pleit voor een centralisering van de slokdarmkankerzorg en onderstreept de blijvende nood aan ondersteuning voor onderzoeksprojecten rond slokdarmkanker

Over slokdarmkanker

Slokdarmkanker behoort tot de meest voorkomende kankers wereldwijd en komt alsmaar vaker voor. In 2021 kregen 1068 mensen in België de diagnose slokdarmkanker, en de incidentie lijkt verder toe te nemen. Slokdarmkanker kan voor sommige patiënten een agressief en moeilijk verloop kennen. Daarnaast wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt, doordat klachten pas laat tot uiting komen.  

Ondanks vooruitgangen op gebied van diagnostiek en behandeling, blijft slokdarmkanker een moeilijk te behandelen ziekte. Daarnaast zijn de gevolgen van de behandelingen, zoals een lang revalidatietraject, vermoeidheid en een ontregelde eetlust, voor veel patiënten zwaar.

Prof. dr. Philippe Nafteux, thoraxchirurg in UZ Leuven: “Om verdere verbetering van de slokdarmkankerzorg te verzekeren, lijkt centralisatie van de zorg in een beperkt aantal centra waar expertise en ervaring bij alle zorgverleners gegarandeerd is een must. Dat is onlangs duidelijk aangetoond door de centralisatie van complexe chirurgie voor slokdarmkanker in België, waarbij het risico op overlijden binnen de 90 dagen na operatie gezakt is van 9.5% tot 3.7% vorig jaar.”

“We hopen dat deze onderzoeksprojecten binnenkort hun steentje zullen kunnen bijdragen aan een verbeterde aanpak van de ziekte.”
Prof. dr. Philippe Nafteux

Investeren in de toekomst

UZ Leuven wil als grootste expertisecentrum van België blijven investeren in het verbeteren van de zorg voor patiënten met slokdarmkanker, en dit in samenwerking met KU Leuven en andere partners. Om die positieve evolutie te garanderen blijft UZ Leuven onderzoeksprojecten naar diverse onderwerpen ondersteunen:

  • Nieuwe diagnose -en opvolgingsmethodes, zoals circulerende tumorcellen/DNA en ademanalyse
  • Nieuwe therapieën, waaronder protontherapie en immunotherapie
  • De zoektocht naar een verbetering van de levenskwaliteit na een heelkundige ingreep, zoals studies rond de optimalisering van postoperatieve voeding
  • Het beperken van het risico op respiratoire infecties, door onder andere de zoektocht naar de exacte kiemen die verantwoordelijk zijn voor die infecties en door het selectief desinfecteren van keel- en luchtwegen voor de operatie

Prof. dr. Philippe Nafteux benadrukt de blijvende nood aan ondersteuning voor onderzoeksprojecten rond slokdarmkanker: “We hopen dat deze onderzoeksprojecten binnenkort hun steentje zullen kunnen bijdragen aan een verbeterde aanpak van de ziekte.”

Meer weten?

Bezoek op maandag 15 en 22 april de infostand op campus Gasthuisberg.
Locatie: Oranje straat, poort 2, niveau 0 (raadpleging 9)

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 4 april 2024