Kankerpatiënten voortaan twee keer sneller bestraald

27 september 2017
De dienst radiotherapie-oncologie neemt een gloednieuw bestralingstoestel in gebruik dat de patiënt twee keer sneller bestraalt dan de toestellen van de huidige generatie.
Bestralingstoestel Halcyon

Het nieuwe bestralingstoestel Halcyon

Snellere behandeling en meer comfort

Op 2 oktober neemt de dienst radiotherapie-oncologie van UZ Leuven een gloednieuw bestralingstoestel in gebruik. Het nieuwe toestel bestraalt de patiënt twee keer sneller dan de toestellen van de huidige generatie en is comfortabeler. Prof. dr. Haustermans, diensthoofd radiotherapie-oncologie: “De kortere behandelingsduur is vooral voor patiënten die hoge stralingsdosissen moeten krijgen, een groot voordeel. Ook voor de kwaliteit van de therapie is die kortere behandelingsduur van belang. Hoe korter de behandeling, hoe kleiner de kans op storende bewegingen door bijvoorbeeld de ademhaling.”

De kortere behandelingsduur is vooral voor patiënten die hoge stralingsdosissen moeten krijgen, een groot voordeel. Ook voor de kwaliteit van de therapie is die kortere behandelingsduur van belang.
prof. dr. Haustermans

Een gebruiksvriendelijk toestel op alle vlakken

Het toestel is ook voor de zorgverlener een stap vooruit, dankzij het slimme bedieningspaneel. Dankzij de nieuwste digitale snufjes, leidt het apparaat de gebruiker als vanzelf doorheen de behandeling. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het nieuwe toestel kansen biedt voor bestraling in ontwikkelingslanden. “Het toestel is snel en het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Je kunt ook meer patiënten per dag behandelen op deze versneller”, zegt professor Haustermans.

Voor elke tumor een gepaste techniek

Toch blijft voor sommige patiënten een behandeling met de huidige toestellen of met protontherapie meer aangewezen. “Voor sommige patiënten met een meer complex ziektebeeld, gaat de voorkeur nog steeds uit naar de bestaande toestellen. Die hebben allesbehalve afgedaan”, zegt Haustermans. “Ook de veelbesproken protontherapie, waarvoor UZ Leuven momenteel aan een groot centrum bouwt, blijft voor bijvoorbeeld kinderen en patiënten met tumoren dichtbij gevoelige weefsels nog steeds de eerste keuze.”

De aankoop van een tweede toestel is gepland voor 2018.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Radiotherapie-oncologie"

Extra dosis straling verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021
Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat een extra dosis straling precies op de tumor de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker verbetert, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.
Lees meer
Meer nieuws over "Radiotherapie-oncologie"

Beter bestralingsplan voor hoofd- en halskanker dankzij artificiële intelligentie

4 december 2019
De behandeling van hoofd- en halskanker vraagt een gedetailleerde aanduiding op CT-scans van de weefsels die wel of net niet bestraald mogen worden. De oude manuele methode was tijdsintensief en leidde tot veel variatie. Daarom gebruiken artsen in UZ Leuven voortaan een slim algoritme dat de klus grotendeels overneemt.
Lees meer
Meer nieuws over "Radiotherapie-oncologie"

Eerste internationaal symposium voor fundamenteel sarcoomonderzoek strijkt neer in Leuven

7 februari 2019
Op 7 en 8 februari vindt in het Groot Begijnhof van Leuven het eerste symposium plaats van het Forum voor Translationeel Onderzoek naar Sarcomen (FORTRESS), een samenwerking tussen UZ Leuven / KU Leuven en het West-Duitse Tumorcentrum van Essen, universiteit Essen/Duisburg.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 januari 2020