Cerebrale parese (CP)

Hersenverlamming is een blijvende neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een niet-progressief hersenletsel. Met andere woorden: een hersenletsel dat niet meer verergert. Het hersenletsel treedt op voor of tijdens de geboorte of in de eerste twee levensjaren, terwijl de hersenen van het kind nog volop in ontwikkeling zijn.

Symptomen

Iemand met hersenverlamming zal milde, matige of ernstige tekenen van lichamelijke (motorische) beperkingen vertonen. Hersenverlamming beïnvloedt voornamelijk de lichaamsbeweging, de aansturing van de spieren (controle, spanning en kracht), reflexen en coördinatie, houding en balans (evenwicht) en leidt in meer of mindere mate tot beperkingen in dagelijkse activiteiten.

Cerebrale parese is de meest voorkomende oorzaak van een motorische beperking en komt ongeveer bij 1 à 2 op de 1.000 pasgeboren kinderen voor, zowel bij jongens als meisjes.

Daarnaast kan hersenverlamming ook andere gevolgen hebben, zoals een verstandelijke beperking, gezichts- of gehoorproblemen of epilepsie.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Kinesitherapie is een onmisbaar onderdeel van de behandeling van CP. Naast spasticiteit zijn ook spierzwakte, een gebrek aan selectieve motorische controle en een gebrek aan evenwicht belangrijke problemen waar de kinesitherapeut aandacht aan besteedt.
CIMT is een therapievorm binnen de neurorevalidatie waarbij de patiënt gestimuleerd wordt de aangedane arm te gebruiken terwijl de niet aangedane arm/hand het grootste deel van de dag beperkt wordt met bijvoorbeeld een handschoen.
Het geneesmiddel Baclofen® is een van de mogelijke behandelingen van spasticiteit. Wanneer de orale dosis niet meer volstaat of bijwerkingen geeft, kan dit zeer gericht toegediend in dat deel van het ruggenmerg dat de spastische ledematen aanstuurt. Dat kan via een geïmplanteerde baclofenpomp.
Door bepaalde (selectieve) zenuwvezels van de dorsale zenuwwortel door te knippen, kan het hersenletsel dat de spasticiteit veroorzaakt de foutieve informatie niet meer doorgeven aan de spieren. De spier wordt minder spastisch zonder kracht te verliezen.
Operatie om het staan of stappen te behouden of te verbeteren of om pijn te verminderen. Zowel spieren (weke delen) als botten (benige delen) kunnen geopereerd worden in één ingreep en dit op meerdere niveaus (bekken, heup, knie, enkel). Soms volstaat een ingreep op 1 niveau (unilevel).
Een scoliosefusie is een operatie aan de kromming van de rug (scoliose). Met die operatie probeert de chirurg de wervelkolom zo recht mogelijk te maken. De bedoeling is om klachten zoals pijn, moeite met ademen en extreme misvorming van de rug te voorkomen of te verhelpen.

Therapie- en vakantiekampen

Elk jaar worden therapie- en vakantiekampen georganiseerd voor kinderen met cerebrale parese. Deze kampen worden professioneel begeleid en worden ingericht op maat van kinderen met een motorische beperking. 

Afspraken en contact

Kinderen met cerebrale parese (CP)

Laatste aanpassing: 21 maart 2024