Scoliosefusie bij kinderen

Een scoliosefusie is een operatie aan de kromming van de rug (scoliose). Met die operatie probeert de chirurg de wervelkolom zo recht mogelijk te maken. De bedoeling is om klachten zoals pijn, moeite met ademen en extreme misvorming van de rug te voorkomen of te verhelpen.

Voorbereiding

Een dag voor de operatie word je opgenomen op de kinderafdeling. Er wordt dan ook bloed genomen, zodat de artsen en verpleegkundigen jouw bloedtype kennen. Verder wordt je bloeddruk gemeten en je temperatuur genomen. 

Op de dag van de operatie moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Je moet nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je niet meer mag eten of drinken vanaf middernacht. Op die manier is je maag leeg en zijn de risico’s van de slaapmedicatie (de narcose) zo klein mogelijk.
  • Je moet een speciaal operatiehemdje dragen, zodat de arts gemakkelijk aan je rug kan tijdens de operatie.
  • In sommige gevallen krijg je een pilletje dat ervoor zorgt dat je rustig kan vertrekken naar de operatiezaal (premedicatie).
  • In de operatiezaal krijg je een infuus, meestal in je arm. Dat is een dun plastic buisje dat in je ader zit. Via een infuus kunnen vocht, bloed of medicijnen rechtstreeks in je ader toegediend worden. De verpleegkundige legt je stap voor stap uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

De operatie

De operatie gebeurt in de operatiekamer. Een van je ouders mag meegaan tot in de operatiekamer, totdat je in slaap bent. Daarna voert de orthopedisch chirurg de operatie uit. Jijzelf merkt er helemaal niets van door de slaapmedicatie.

Voor de chirurg een insnijding maakt, gebeurt er soms een ‘schedelfemorale tractie’, zoals de dokters dat noemen. Daarbij wordt een gewicht bevestigd aan je hoofd en benen, waardoor de kromming van je rug al voor de operatie gedeeltelijk gecorrigeerd wordt.

Terwijl je slaapt worden er draadjes aan je voeten en armen vastgemaakt, zodat de arts (net zoals bij het MEP- en SSEP-onderzoek) je zenuwen tijdens de operatie kan testen.

Daarna maakt hij je rug open, zodat hij bij je wervelkolom kan. Hij gebruikt dan speciale implantaten (zoals staven en schroeven) om je wervelkolom zo veel mogelijk in de ‘normale’ vorm te zetten. De kromming wordt met andere woorden zo veel mogelijk gecorrigeerd en gestabiliseerd. 

Na de operatie

De intensieve afdeling

Na de operatie moet je even op de intensieve afdeling verblijven. Je ouders worden onmiddellijk na de operatie verwittigd, zodat ze naar jou kunnen komen als je op de intensieve afdeling ligt.

Als je een idiopatische scoliose hebt (scoliose zonder bekende oorzaak), dan verblijf je één nacht op de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) en niet op de intensieve afdeling. Hoe lang je op die afdeling moet blijven, hangt af van hoe goed je ademhaling is en hoe goed de pijnmedicatie zijn werk doet.

Daarna mag je terug naar een kamer op de gewone kinderafdeling.

Terug naar de kinderafdeling

Als je klaar bent, mag je meestal na een tijdje terug naar de gewone kinderafdeling. Meestal heb je nog allerlei draadjes en buisjes aan je lichaam, onder andere een infuus, een pijnpomp, een blaassonde, een maagsonde, een monitor en een buisje om bloed en vocht af te voeren uit de wond (een redon).

Wanneer de pijnpomp verwijderd wordt, kan normaal gezien ook de blaassonde weggenomen worden. De arts bepaalt wanneer dat gebeurt. Omdat de scoliosefusie een zware ingreep is, krijg je nadien nog voldoende medicatie tegen de pijn en misselijkheid via het infuus, via de mond of via pleisters op de huid. Het is belangrijk dat je duidelijk aangeeft wanneer en op welk niveau je pijn ervaart. Daar wordt dan steeds zo snel mogelijk op ingespeeld.

Revalidatie

Als je goed herstelt, mag je na ongeveer een week het ziekenhuis verlaten, om naar een revalidatiecentrum of naar huis te gaan. Wanneer de arts het beter vindt dat je nog wat langer in het ziekenhuis blijft, bespreekt hij of zij dat samen met jou en je ouders. Meestal krijg je geen gips en hoef je geen korset te dragen na de operatie.

Gemiddeld duurt het herstel na een scoliosefusie bij kinderen en jongeren met een neuromusculaire aandoening een drietal maanden.

Meer weten?

Laatste aanpassing: 13 december 2021