Constraint Induced Movement Therapy (CIMT)

Bij kinderen met unilaterale of halfzijdige CP is de arm- en handfunctie meestal meer aangedaan dan het stappen. Vaak voorkomende stoornissen in de aangedane arm en hand zijn verhoogde spierspanning, spierzwakte en gevoelsstoornissen. Deze stoornissen leiden tot moeilijkheden bij het reiken, grijpen, manipuleren en loslaten van voorwerpen.

CIMT is een therapievorm binnen de neurorevalidatie waarbij de patiënt gestimuleerd wordt de aangedane arm te gebruiken terwijl de niet aangedane arm/hand het grootste deel van de dag beperkt wordt met bijvoorbeeld een handschoen.

CIMT- therapiekampen

Elk jaar worden CIMT- therapiekampen georganiseerd. Tijdens een therapiekamp krijgen de kinderen zes uur per dag intensieve therapie om hun arm- en handfunctie te verbeteren. Zo worden ze gestimuleerd om op een speelse manier de aangedane arm meer en beter te gebruiken. Dat gebeurt met Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT): de kinderen dragen een spalkje aan de goede hand, zodat ze alleen met de minder goede hand taken kunnen uitvoeren. Zo wordt die hand intensief gestimuleerd. 

Bekijk de lijst met therapiekampen

Intensieve revalidatieopname

Naast de therapiekampen kan er ook een intensieve revalidatie opname georganiseerd worden op onze afdeling in Gasthuisberg. Dit voor kinderen tot 16 jaar.

Voor meer info kan u contact nemen met het upperlimb team via upperlimb-team-cp@uzleuven.be.

Baby-CIMT

PDF
Handleiding Baby-CIMT
PDF - 2.84 Mb
Laatste aanpassing: 12 mei 2023