Brochure helpt jongvolwassenen met CP bij overgang naar volwassenen-geneeskunde

6 november 2023
Om jongvolwassenen met cerebrale parese te begeleiden en bij de overgang van kindergeneeskunde naar volwassenengeneeskunde, ontwikkelde het CP-team een brochure die de verschillende aspecten van die overstap toelicht.

De zorg en revalidatie van patiënten met cerebrale parese is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Daardoor neemt het aantal volwassen patiënten toe. Voor elke jongvolwassene met cerebrale parese komt er een moment waarop de zorg van de kinderafdeling of kinderarts minder geschikt is voor verdere opvolging van specifieke onderwerpen. Op dat moment dient een overstap van kindergeneeskunde naar volwassenengeneeskunde zich aan.

Die overgang gebeurt geleidelijk en betekent niet dat alle banden met kindergeneeskunde plotseling worden verbroken. Gewoonlijk gebeurt de overstap van de kinderafdeling naar de volwassenafdeling tussen de leeftijd van 17 en 21 jaar. We bekijken individueel wat het beste moment is.

Tijdens de overgangsfase proberen we patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden. Een van de tools die we daarvoor ontwikkelden, is een uitgebreide brochure. Die geeft uitleg over de verschillende aspecten van de overstap.

PDF
Bekijk de brochure
PDF - 1.61 Mb

Gerelateerd

Meer nieuws over "Kinderziekenhuis"

Mitochondriële aandoeningen uitgelegd op kindermaat in nieuwe infoboekjes

4 februari 2024
Kinderartsen uit UZ Leuven sloegen de handen in elkaar met schrijfster Noozi om educatieve boekjes uit te werken rond mitochondriële aandoeningen. De ouders van Bent*, die zelf overleed aan een zeldzame stofwisselingsziekte, financierden het project als eerbetoon aan hun zoontje en om iets te betekenen voor lotgenoten.
Lees meer
Meer nieuws over "Kinderziekenhuis"

Leuvense chirurgen transplanteren vier organen tijdens één ingreep bij peuter

20 december 2023
Een team van artsen in UZ Leuven heeft onlangs voor het eerst in België alle abdominale organen vervangen bij een peuter: zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden in een keer getransplanteerd. De jonge patiënt werd succesvol geopereerd en stelt het goed.
Lees meer
Meer nieuws over "Kinderziekenhuis"

Kinderdiabetesteam neemt Instagram over

6 november 2023
Op woensdag 8 november 2023 nam ons kinderdiabetesteam de Instagram-account van UZ Leuven voor 1 dag over. Herbekijk de take-over via onze Stories.
Lees meer
Laatste aanpassing: 6 november 2023