Brochure helpt jongvolwassenen met CP bij overgang naar volwassenen-geneeskunde

6 november 2023
Om jongvolwassenen met cerebrale parese te begeleiden en bij de overgang van kindergeneeskunde naar volwassenengeneeskunde, ontwikkelde het CP-team een brochure die de verschillende aspecten van die overstap toelicht.

De zorg en revalidatie van patiënten met cerebrale parese is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Daardoor neemt het aantal volwassen patiënten toe. Voor elke jongvolwassene met cerebrale parese komt er een moment waarop de zorg van de kinderafdeling of kinderarts minder geschikt is voor verdere opvolging van specifieke onderwerpen. Op dat moment dient een overstap van kindergeneeskunde naar volwassenengeneeskunde zich aan.

Die overgang gebeurt geleidelijk en betekent niet dat alle banden met kindergeneeskunde plotseling worden verbroken. Gewoonlijk gebeurt de overstap van de kinderafdeling naar de volwassenafdeling tussen de leeftijd van 17 en 21 jaar. We bekijken individueel wat het beste moment is.

Tijdens de overgangsfase proberen we patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden. Een van de tools die we daarvoor ontwikkelden, is een uitgebreide brochure. Die geeft uitleg over de verschillende aspecten van de overstap.

PDF
Bekijk de brochure
PDF - 1.61 Mb

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 6 november 2023