Welkom op onze afdeling

U bent opgenomen op de dienst algemene medische oncologie. Deze dienst omvat twee hospitalisatieafdelingen: hospitalisatie 30 en hospitalisatie 42. Eén team van zorgverleners staat in voor beide afdelingen. Op hospitalisatie 42 worden ook patiënten opgenomen voor maag-, darm- en leverziekten, radiotherapie-oncologie en nucleaire geneeskunde. Specifiek voor nucleaire therapie beschikt hospitalisatie 42 over vier isolatiekamers in een gecontroleerde en afgeschermde zone. 

Om uw verblijf zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, vindt u op deze pagina alle nodige informatie. Wij hopen dat deze info een goede leidraad is voor u en uw familie tijdens uw opname op onze afdeling.

Hebt u nog vragen? Dan kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundige. 

Kamers en sanitair

Beide afdelingen hebben voornamelijk tweepersoonskamers en een beperkt aantal eenpersoonskamers. U kunt een privékamer aanvragen mits een bepaalde toeslag. Lees meer over de kamerkeuze. 
Patiënten die om medische redenen een eenpersoonskamer nodig hebben krijgen voorrang.

Enkel de eenpersoonskamers hebben een individuele badkamer met douche. Verblijft u op een tweepersoonskamer en wilt u douchen? Dan kan dit in de gemeenschappelijke badkamer van de afdeling.

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Hospitalisatie 30 en 42
Herestraat 49
3000 Leuven

Ligging en bereikbaarheid

Post voor patiënten

Wilt u de patiënt een kaartje of een brief bezorgen? Zet dan voor bovenstaand adres de volledige voornaam en familienaam van de patiënt. 

Parkeren

Bezoekuren

  • Bezoek is elke dag mogelijk op vaste tijdstippen:

    • Weekdagen: van 16 tot 20 uur
    • Weekends: van 14 tot 20 uur
  • Kom met maximaal 2 bezoekers tegelijk. Minderjarige kinderen uit het gezin van de patiënt tellen niet mee in dit aantal.

  • Beperk uw bezoek tot 2 uur.

  • Vermijd om op bezoek te komen als u zelf ziek bent.

  • In een tweepersoonskamer mogen beide patiënten tegelijkertijd bezoek ontvangen. Maak hierover afspraken om grote drukte op de kamer te vermijden.

  • Patiënten mogen een 'partner in zorg' aanduiden die overdag ook buiten de bezoekuren aanwezig mag zijn. 

Regelmatige korte bezoeken worden vaak meer gewaardeerd dan langdurige bezoeken. 

Tijdens de verzorging van de patiënt of het bezoek van de arts vragen we u om de kamer te verlaten.

We kunnen het bezoek afronden of beperken als we merken dat het te vermoeiend is voor de patiënt.

Contact

Dringende hulp nodig?

Bij dringende medische problemen

  • contacteer uw huisarts of de huisartsenpost. 

Bij medische noodsituaties

  • ga zo snel mogelijk naar de spoedgevallendienst of bel het noodnummer 112.

Bij dringende medische problemen (buiten de werkuren) in het kader van uw behandeling:

  • bel het algemene nummer +32 16 33 22 11 en vraag naar de arts van algemene medische oncologie of van de andere medische discipline die voor u instaat.

Tijdens uw verblijf

De meeste patiënten op deze afdeling hebben een verminderde weerstand. Daarom zijn er enkele specifieke maatregelen nodig. Eenvoudige maatregelen helpen de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en zo ziekenhuisinfecties te voorkomen.
Draag uw identificatiebandje gedurende uw hele ziekenhuisverblijf. Als het door omstandigheden toch zou loskomen, vraag dan een nieuw bandje aan uw verpleegkundige. Kijk na of alle informatie op het bandje correct is.
Maaltijden worden opgediend op de kamer. U kunt uw maaltijd zelf kiezen via het interactieve beeldscherm aan uw bed. Er wordt rekening gehouden met dieetvoorschriften. Een diëtist kan u advies geven over uw voeding tijdens en na uw verblijf.
Voor wie in de buurt van het ziekenhuis wil verblijven, bieden UZ Leuven en The Lodge-group kamers aan tegen een voordeeltarief.
De trajectbegeleider is uw vast aanspreekpunt gedurende uw behandeling en biedt u ondersteuning op psychosociaal en verpleegkundig vlak, op maat van uw individuele noden.
Overzicht van alle duidelijke en betrouwbare informatie over de behandeling van kanker met antihormoontherapie, chemotherapie, immuuntherapie of een oncologische behandeling in de vorm van capsules of tabletten. Hiervoor werken we samen met alle oncologische diensten en het Leuven Kankerinstituut.
Als u in UZ Leuven opgevolgd wordt voor een oncologisch probleem kan u altijd beroep doen op een psycholoog of seksuoloog. Naast lichamelijk klachten heeft een oncologisch traject ook een invloed op het psychologisch welzijn. Het kan gepaard gaan met bijvoorbeeld angstklachten, depressieve gevoelens, relatieproblemen, seksuele problemen, aanpassingsproblemen ... Een kennismakingsgesprek kan aangevraagd worden door de patiënt zelf, een naaste of een zorgverlener.

Voorzieningen

U kunt gratis boeken, strips, dvd's en spelletjes lenen uit de bibliotheek. Daarnaast kunt u kranten en tijdschriften kopen tijdens de dagelijkse krantenronde.
Er is een kapsalon in het ziekenhuis. Vraag enkele dagen op voorhand een afspraak via de verpleegkundige. De kapper kan ook langskomen op uw kamer. Kapperskosten worden aangerekend via de ziekenhuisfactuur.
U kunt brieven en pakketjes ontvangen op de afdeling. Zorg dat uw volledige voornaam en familienaam bovenaan het adres van de afdeling staan vermeld. Te verzenden post mag u gefrankeerd aan de verpleegkundige geven of zelf posten in de brievenbus aan de ingang van het ziekenhuis.
Patiënten die op campus Gasthuisberg verblijven, kunnen een vrijwilliger inschakelen om hen even uit de kamer te begeleiden. Zo dragen we bij aan het welzijn van onze gehospitaliseerde patiënten.
Tijdens uw opname kunt u een gratis massage krijgen door een opgeleide vrijwilliger. De herbalanceringsmassage is een speciale massagetechniek waarbij zachte strelingen en aanrakingen zonder druk op het lymfesysteem uitgevoerd worden. De massage geeft de patiënt de kans om alles even te vergeten en enkel maar te genieten. De vrijwilliger is meestal op vrijdag aanwezig. U kunt een massage boeken via de verpleeg- of zorgkundige van de afdeling.

Geef uw feedback voor een nog betere zorg

  • Elke patiënt die wordt opgenomen in UZ Leuven, kan de Vlaamse Patiëntenpeiling invullen. Dat kan via het Octopuz-scherm aan het bed (knop ‘Enquêtes’) of via mynexuzhealth (u krijgt na de opname een uitnodiging via mail en/of in de app). Door via deze vragenlijst uw ervaringen in het ziekenhuis met ons te delen, helpt u mee om de zorg en dienstverlening voor alle patiënten te verbeteren.

Team

Artsen

Supervisoren algemene medische oncologie

Supervisoren nucleaire geneeskunde

Supervisoren radiotherapie-oncologie

Zorgteam

Extra ondersteuning - de sociaal werkers

Maakt u zich zorgen over uw ziekte, gezin, werk of financiële situatie? U en uw familieleden kunnen bij de sociaal werker terecht voor een vertrouwelijk gesprek.

De sociaal werker zoekt samen met u naar oplossingen en geeft advies over sociale voorzieningen waar u recht op hebt of verwijst u door naar externe diensten.

Vraag ernaar bij de verpleegkundige of bel zelf naar +32 16 34 86 20.

Nood aan gesprek of een luisterend oor? Vraag naar de pastor.

Ziekte en ziekenhuisopname stemmen vaak tot nadenken. Hebt u behoefte aan een rustig, vertrouwelijk gesprek?

Binnen de afdeling werkt een pastor die - ongeacht uw levensbeschouwing - een luisterend oor kan bieden als u het moeilijk hebt of met levensvragen zit.

Vraag naar een pastor via de verpleegkundige of contacteer een pastor via het secretariaat op tel. +32 16 34 86 20.

Waarvoor kunt u terecht bij de pastores?
Laatste aanpassing: 1 oktober 2024