Gebruikt u thuis geneesmiddelen?

Breng uw geneesmiddelen dan mee naar het ziekenhuis. Geneesmiddelen die u neemt, kunnen gevaarlijke reacties veroorzaken in combinatie met behandelingen die uw arts voorstelt. Het is daarom belangrijk dat uw arts op de hoogte is van de geneesmiddelen die u al neemt.
Geneesmiddelen

Vermoeden van COVID-19

Als u naar de spoedgevallendienst komt met een vermoeden van COVID-19, is het extra belangrijk om een correct en volledig medicatieschema bij de hand te hebben. Patiënten worden vaak niet doorverwezen door hun vaste huisarts die een goed zicht heeft op de thuismedicatie en mogen in deze uitzonderlijke situatie ook niet vergezeld worden door een familielid dat daarover meer informatie kan geven. Daarom is een correct ingevuld medicatieschema in dit geval van levensbelang.

Breng echter zelf geen medicatie mee. Al het nodige wordt op de afdeling besteld.

Maak thuis zelf een overzicht

Maak een duidelijk en volledig overzicht van alle geneesmiddelen die u inneemt, zoals:

  • medicatie die u regelmatig neemt;
  • medicatie die u maar één keer per week of per maand neemt;
  • puffers die u gebruikt;
  • oogdruppels die u gebruikt;
  • medicatie die u zonder voorschrift bij de apotheker koopt.

Vermeld ook geneesmiddelen die u niet verdraagt of waar u allergisch aan bent.

Download hieronder een leeg medicatieschema. Vul het zelf in of laat u, indien nodig, helpen door een familielid, een thuisverpleegkundige, uw apotheker of uw huisarts.

Gebruik deze handige invullijst voor thuismedicatie

PDF

Breng alle geneesmiddelen mee naar het ziekenhuis

Breng alle geneesmiddelen, met én zonder voorschrift, die u thuis inneemt mee naar het ziekenhuis in de originele verpakking.

Wanneer de artsen en verpleegkundigen een volledig overzicht hebben van de medicatie die u thuis inneemt, mag u uw medicatie terug mee naar huis nemen.

Neem nooit geneesmiddelen in zonder toestemming

Sommige geneesmiddelen mogen niet samen worden ingenomen omdat ze onderzoeken of operaties kunnen verstoren. Neem tijdens uw verblijf nooit geneesmiddelen in zonder toestemming van uw arts, ook al lijken ze onschuldig.

Uw arts zal daarom soms voorstellen om uw thuismedicatie tijdelijk aan te passen.

Vraag uitleg aan arts of verpleegkundige

Als u bij uw opname of tijdens uw verblijf vragen hebt of de aangereikte geneesmiddelen niet (her)kent omdat ze anders zijn dan u verwacht, aarzel dan niet om meer uitleg te vragen aan uw behandelende arts of om de verpleegkundige van uw afdeling aan te spreken.

Brochure

PDF
Thuismedicatie bij opname
PDF - 154.77 Kb
Laatste aanpassing: 7 mei 2020