Pijn

Pijn is een complex gegeven en wordt door iedere patiënt anders ervaren. UZ Leuven wil uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken en zet zich in om pijn zoveel mogelijk te vermijden of te bestrijden. Hebt u pijn? Zeg het ons.

Pijn? Zeg het ons.

U bent als patiënt of familielid de belangrijkste informatiebron om pijn vroegtijdig te rapporteren: zeg het dus spontaan tegen de hulpverleners als u of uw familielid pijn heeft, niet alleen op de momenten dat er expliciet naar gevraagd wordt. Het is belangrijk om aan diegene die u behandelt of verzorgt alle informatie te geven over uw pijn.

Registreren van pijn

Op elke verpleegafdeling worden de pijnmeldingen dagelijks geregistreerd. Zo krijgen we een beter zicht op de mate waarin patiënten pijn ervaren en kunnen we de pijnbehandeling hier zo goed mogelijk op afstemmen.

Pijnscore helpt bij registeren pijn

Er bestaat geen instrument om pijn te meten. Alleen u kunt vertellen of u pijn hebt en hoe erg die pijn is. Veel mensen vinden het moeilijk om aan anderen uit te leggen hoeveel pijn ze hebben. Dat is normaal, iemand anders kan uw pijn niet voelen. Het geven van een pijnscore kan daarbij helpen.

Een verpleegkundige zal u elke dag vragen om uw (eventuele) pijn aan te duiden met een cijfer tussen 0 en 10. Het cijfer 0 komt overeen met geen pijn, 10 is de ergste pijn die u zich kunt voorstellen. U kunt nooit een verkeerde score geven.

 

Meer weten over pijn?

Laatste aanpassing: 1 juli 2024