Brandwondencentrum

Ons brandwondenteam staat dag en nacht klaar om patiënten met brandwonden of complexe wondproblematiek op te vangen. Door middel van heel nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines wordt een zorgtraject op maat samengesteld.
Brandwondencentrum - team

Andere veelgestelde vragen

Zolang er restletsels aanwezig zijn die voortdurend onder wrijving staan tijdens het sporten, kan je het sporten best nog niet hervatten.

Snelle hervatting van sport leidt snel tot geestelijk en lichamelijk herstel en helpt bij de acceptatie van littekens.

Zodra alle restletsels genezen zijn. De huid moet goed gehydrateerd worden na het zwemmen.

Om het werk te hervatten moeten meestal de restletsels genezen zijn afhankelijk van het type werk dat je verricht. Ook de verwerking van het ongeval en de revalidatietijd die achteraf nodig is, zullen bepalend zijn wanneer jij het werk kan hervatten. De arts en de psycholoog zal jou daar in begeleiden.

Snelle hervatting van werk leidt snel tot geestelijk en lichamelijk herstel en helpt bij de acceptatie van littekens.

Jazeker, het is normaal dat je omgeving ook kampt met veel vragen over wat er je is overkomen en hoe ze jou kunnen helpen met de mentale en lichamelijke uitdagingen die je ondervindt. Als team hebben we de ervaring dat je omgeving zich vaak wegcijfert waardoor ze hun onzekerheden, bezorgdheden en angsten niet durven aankaarten . Al vergt het voor je omgeving ook een grote aanpassing. Als je omgeving zelf aanwezig was bij het ongeval, kunnen zij ook last hebben van posttraumatische stress, angst- en depressieklachten. Ook zij kunnen bij ons team terecht.

De medische kosten voor het verzorgen van brandwonden kunnen oplopen. Met vragen hierover kan je terecht bij onze sociaal assistente. Ze bekijkt met jou je individuele situatie en de mogelijke oplossingen. Laat ons zo snel mogelijk iets weten als je je hier zorgen over maakt.

Hiervoor bestaat er geen algemene regel. Vanaf het moment dat de brandwonden gesloten zijn, is het mogelijk om seksuele betrekkingen te hebben. Je zal misschien wat belemmeringen ondervinden of onzeker zijn of het al mogelijk is. Aarzel niet om dit te bespreken op de nazorgraadpleging of om ons te contacteren hierover. Indien nodig, kunnen we doorverwijzen naar de seksuoloog.

Met zelfbruiner moet je opletten met het resultaat. Make up mag gebruikt worden als de restletsels genezen zijn. Kies een gekend dermatologisch getest product zonder irriterende bestanddelen.

Camouflage is een mogelijkheid om littekens minder opvallend te maken. Door het gebruik van speciale make-up kan de kleur van de huid en deels ook het hobbelig aspect gemaskeerd worden. Een week of 14 dagen nadat de brandwonde volledig is geheeld mag je starten met camouflage.

Neem contact op met de brandwondenchirurg of het nazorgteam van het brandwondencentrum.

Ondersteunend team

 • Karen Decock
  Hoofdverpleegkundige
 • Frans Vanwingh
  Adjunct-hoofdverpleegkundige
 • Manu Van Rossom
  Adjunct-hoofdverpleegkundige
 • Ingrid Keyaerts
  Coördinator zorgtrajectbegeleiding
 • Sara Dehandschutter
  Psycholoog
 • Elke Vos
  Sociaal werker
 • Prof. dr. Eric Van den Kerckhove
  Kinesitherapeut
 • Caroline Meulyzer
  Kinesitherapeut
 • Eline Haghedooren
  Kinesitherapeut
 • Anthony Raeijmaekers
  Kinesitherapeut
 • Brochures

  Laatste aanpassing: 21 april 2023