ECMO

ECMO staat voor extracorporele membraanoxygenatie en is een vorm van Extra Corporeal Life Support (ECLS). Het ECMO-toestel leidt het bloed via een canule buiten het lichaam (extracorporeel) en pompt het door een kunstlong. Daar wordt koolstofdioxide uit het bloed verwijderd en wordt er zuurstof aan het bloed toegevoegd (membraanoxygenatie). Vervolgens wordt het zuurstofrijke bloed via een andere canule teruggepompt naar het lichaam om alle organen van zuurstof te voorzien. Zo vervangt een ECMO niet alleen het hart, maar ook de longen.

Toepassing

ECMO-behandeling wordt gebruikt bij patiënten (zowel kinderen als volwassenen) bij wie:

  • de longen slecht functioneren en beademing onvoldoende hulp biedt. Het ECMO-systeem wordt hier gebruikt als een kunstlong die de longfunctie overneemt en geeft de longen de kans om te herstellen (veno-veneus systeem).
  • de hart- en/of longfunctie erg verzwakt is. Het ECMO-systeem wordt meestal gebruikt als levensreddende therapie waar het toestel het hart en de bloedsomloop ondersteunt (veno-arteriëel systeem.
     

 

Wist u dat...?

Wist u dat UZ Leuven (inter)nationaal erkend is als ECLS referentie- en opleidingscentrum?

Ons ECLS-team is een intensief getraind team dat samengesteld is uit experten vanuit de diensten intensieve geneeskunde, cardiale heelkunde, cardiologie, urgentiegeneeskunde en perfusie die zowel binnen als buiten UZ Leuven gespecialiseerde ECLS-zorg verlenen.

Laatste aanpassing: 5 februari 2024