Ritmechirurgie

Sluiten linker hartoortje, Plaatsen elektroden en elektrische toestellen, Ablatie (van de longaders)
De chirurgische behandeling van hartritmestoornissen zorgt ervoor dat de elektrische prikkelvorming in het hart verbeterd wordt. Hoe normaler het hartritme, hoe beter de hartpomp werkt.

Indicatie 

Wanneer medicatie of elektroshocks niet helpen, kan een interventie in of rond het hart nodig zijn om uw hartritme te verbeteren. Voor het grootste deel kunnen patiënten met hartritmestoornissen geholpen worden door gebruik te maken van kathetertechnieken. In sommige gevallen hebt u toch een chirurg nodig. 

De kans op hartritmestoornissen wordt groter met de leeftijd. Veel vaker dan vroeger combineren we nu een ander type hartoperatie (bv. hartklepoperatie, coronaire bypassoperatie) met de behandeling van hartritmestoornissen. Uit grotere studies leren we dat de uitkomst van gecombineerde ingrepen beter is voor de levenskwaliteit na de operatie. 

Verloop van de operatie

Ritmechirurgie is een hartoperatie die wordt uitgevoerd onder volledige verdoving. Verschillende technieken kunnen toegepast worden. 

Ablatie

De chirurg gebruikt gespecialiseerd materiaal om littekens te maken in het hartweefsel, zodat de elektrische geleiding correct 'gestuurd' kan worden. De medische term hiervoor is 'ablatie'. Deze techniek wordt vooral toegepast om een onregelmatig hartritme (voorkamerfibrillatie) te behandelen. 

  • Ablatie van de longaders
    De longaders brengen het zuurstofrijke bloed van de longen naar het hart. Op de overgang waar de longaders in het hart terechtkomen, ontstaan de meeste hartritmestoornissen. Door op deze plaats littekens aan te brengen, kunnen we dat voorkomen. 
  • Cox-Maze-ablatie
    Deze techniek werd in de jaren 90 bedacht door de Amerikaanse dr. Cox, om hardnekkige hartritmestoornissen ter hoogte van de longaders en de voorkamers te behandelen. Tijdens deze procedure maakt de chirurg littekens volgens een specifieke mazenpatroon (vandaar de term 'maze'). 

Sluiten linker hartoortje 

Het linker hartoortje is een kleine uitstulping van de linker voorkamer van het hart, die bij iedereen aanwezig is. Als het hartritme onregelmatig wordt (bv. bij voorkamerfibrillatie), kunnen door de vertraagde bloedstroom bloedklonters ontstaan in het linker hartoortje. Wanneer bloedklonters via de bloedbaan in de hersenen terechtkomen, is er sprake van een beroerte

Door het linker hartoortje te sluiten, kunnen we dit voorkomen. Dat kan op verschillende manieren en houdt nagenoeg geen nadelen of risico's in. Uit een internationale studie met meer dan 4.000 patiënten waaraan UZ Leuven deelnam, blijkt dat het risico op een beroerte hierdoor 40% kleiner wordt. 

Elektroden en elektrische toestellen om het hartritme aan te sturen

Wanneer een hartritmestoornis niet kan behandeld worden met behulp van minder ingrijpende kathetertechnieken via de bloedbaan, kunnen de hartchirurgen een pacemaker, defibrillator of pacemakerdraad plaatsen. De laatste jaren zien we hierin een belangrijke toename. Volwassenen met een aangeboren hartafwijking die reeds verschillende interventies ondergingen, kunnen op die manier toch nog via chirurgie geholpen worden. 

Meer over het verloop van uw operatie

Klik hier voor meer informatie over het verloop van een hartoperatie. 

Hoe verloopt een hartoperatie?

Afspraken

Cardiale heelkunde

Specialisten

Laatste aanpassing: 5 februari 2024