Longvlieskanker

Maligne pleuraal mesothelioom
Kwaadaardig gezwel van het longvlies zelf, meestal optredend bij patiënten met vroegere blootstelling aan asbest.

Afspraken

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van longvlieskanker zijn:

  • Kortademigheid
  • Pijn in de borstkas
  • Hoesten
  • Vermagering
  • Vermoeidheid

Risicofactoren

  • Blootstelling aan asbest (tot 30-40 jaar voor diagnose van mesothelioom)
  • Vroegere bestraling op borstkas (voor andere kanker)

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.
Beeldvormingsonderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen gedetailleerde dwarsdoorsneden van een lichaamsdeel worden gemaakt. De computer zet die beelden om in nauwkeurige beelden van botten, organen en weefsels.
PET- en CT-scan waarbij een radioactief gemerkt suiker (FDG of fluorodeoxyglucose) wordt ingespoten om verschillende soorten aandoeningen, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels, in beeld te brengen.
In het magneetveld van een MR wekken korte radiogolven signalen op in het lichaam. Een computer verwerkt de signaalintensiteiten tot allerlei doorsneden van de lichaamsregio.
Onderzoek onder lokale verdoving waarbij met een kleine camera naar de longvliezen (pleurabladen) wordt gekeken, ook wel thoracoscopie genoemd.
Reeks van testen om de functionele beperkingen van uw longen in kaart te brengen, zoals spirometrie, diffusie, arteriële punctie, 6 minuten wandeltest...
Fietstest om uw conditie en inspanningsmogelijkheid te meten. U zal dus een maximale inspanning moeten leveren.
Filmpje van het hart, meet en registreert de elektrische activiteit van het hart.
Veilig en pijnloos onderzoek om structurele afwijkingen van het hart op te sporen. Door met een stift over de borstkas te bewegen wordt het hart door middel van ultrasone (geluids)golven in beeld gebracht.
Longproblemen (doorbloeding en ventilatie) opsporen via een ingeademd radioactief gas en een ingespoten speurstof (tracer), gevolgd door een scan van de longen.
Laatste aanpassing: 21 april 2023