Chemotherapie

Cytostatica
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica of celremmende geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen.

De start van een oncologische behandeling met chemotherapie roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met chemotherapie

Starten met chemotherapie

Soorten chemotherapie

Via onderstaande link vindt u tal van mogelijke behandelingen met chemotherapie. Welke behandeling voor u het meest aangewezen is, beslissen artsen van verschillende disciplines op basis van uw persoonlijk dossier én de huidige beschikbare wetenschappelijke kennis.

Afhankelijk van uw behandeling krijgt u 1 of meer soorten chemotherapie, op 1 of meerdere dagen. U zult van uw zorgverleners een overzicht krijgen van 1 periode of 1 cyclus van uw behandeling.

Gidsen en dagboeken

PDF
Algemene gids bij je behandeling
PDF - 4.03 Mb (Andere talen:  EN / FR)
PDF
Dagboek nevenwerkingen (21 dagen)
PDF - 124.61 Kb (Andere talen:  EN / FR)
PDF
PDF
Voedingstips
PDF - 77.79 Kb

Infosessies en lezingen

Hormonale therapie bij prostaatkanker: aandacht voor de neveneffecten op lange termijn

Datum: 14 december 2023
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze sessie wordt overlopen waarop men moet letten en hoe men het best met een langdurige hormonale therapie kan omgaan. De rol van voeding hierbij wordt ook besproken.

Look good, feel better

Datum: 18 december 2023
Locatie: campus Gasthuisberg
Ontdek de kracht van zelfvertrouwen - Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. In deze workshop leren kankerpatiënten in een kleine groep de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up om zo eventuele nevenwerkingen van de behandeling enigszins op te vangen.

Mijn partner (of iemand die ik graag zie) heeft kanker, ook voor mij moeilijk!

Datum: 9 januari 2024
Locatie: Bach, campus Gasthuisberg
In deze sessie staan we stil bij de impact van kanker en de behandeling ervan op verschillende domeinen van uw leven als partner of naaste.

Vermoeidheid en kanker: iets aan te doen?

Datum: 25 januari 2024
Locatie: Brahms, campus Gasthuisberg
Heel wat patiënten kampen tijdens en na (een behandeling tegen) kanker met vermoeidheid. Jammer genoeg bestaat er geen eenvoudige oplossing. Tijdens deze sessie helpen we te begrijpen waar die vermoeidheid vandaan komt.

De spiegel, (niet) je vriend? Lichaamsbeeld bij kanker

Datum: 29 januari 2024
Locatie: campus Gasthuisberg
Reeks van 6 interactieve sessies waarin samen gewerkt wordt rond lichaamsbeeld. Voor vrouwen die zich momenteel niet goed in hun vel voelen en hun behandeling hebben afgerond, of een chronische behandeling krijgen.
Laatste aanpassing: 23 november 2023