Chemotherapie

Cytostatica
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica of celremmende geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen.

De start van een oncologische behandeling met chemotherapie roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met chemotherapie

Starten met chemotherapie

Soorten chemotherapie

Via onderstaande link vindt u tal van mogelijke behandelingen met chemotherapie. Welke behandeling voor u het meest aangewezen is, beslissen artsen van verschillende disciplines op basis van uw persoonlijk dossier én de huidige beschikbare wetenschappelijke kennis.

Afhankelijk van uw behandeling krijgt u 1 of meer soorten chemotherapie, op 1 of meerdere dagen. U zult van uw zorgverleners een overzicht krijgen van 1 periode of 1 cyclus van uw behandeling. 

Gidsen en dagboeken

PDF
Algemene gids bij je behandeling
PDF - 6.95 Mb (Andere talen:  EN / FR)
PDF
Dagboek nevenwerkingen (21 dagen)
PDF - 124.61 Kb (Andere talen:  EN / FR)
PDF

Infosessies en lezingen

Datum: 28 mei 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
Datum: 30 mei 2024
Locatie: Brahms, campus Gasthuisberg
Wanneer het einde van uw behandeling in zicht is, komen er onvermijdelijk vragen over werk: kan ik hetzelfde werk aan, wat is het wettelijk kader rond (deeltijdse) werkhervatting, kan ik me op een volledig nieuwe baan richten? In deze sessie krijgt u hierover de nodige achtergrondinformatie.
Datum: 30 mei 2024
Locatie: Berlioz, campus Gasthuisberg
Je verloor recent of al langer geleden iemand die je graag zag aan kanker. Je mist hem/haar in de grote en kleine dagelijkse dingen. Je zoekt misschien naar een nieuwe betekenisvolle invulling van het leven en/of een nieuwe plaats binnen je familie nu je zonder de ander verder moet.
Datum: 3 juni 2024
Locatie: Brahms, campus Gasthuisberg
In deze sessie staan we stil bij de vele levensdomeinen die worden beïnvloed door een chronische vorm van kanker. Er worden ideeën aangereikt om uw levenskwaliteit te verhogen.
Datum: 6 juni 2024
Locatie: Beethoven, campus Gasthuisberg
In de infosessie belichten we verschillende vragen die u als ouder kunt hebben als uw kind kanker heeft. Wat kunt u als ouder doen? Hoe kunt u omgaan met uw volwassen kind? Hoe zorgt u voor uw eigen draagkracht?
Laatste aanpassing: 7 mei 2024