Chemotherapie

Cytostatica
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica of celremmende geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen.

De start van een oncologische behandeling met chemotherapie roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met chemotherapie

Starten met chemotherapie

Soorten chemotherapie

Via onderstaande link vindt u tal van mogelijke behandelingen met chemotherapie. Welke behandeling voor u het meest aangewezen is, beslissen artsen van verschillende disciplines op basis van uw persoonlijk dossier én de huidige beschikbare wetenschappelijke kennis.

Afhankelijk van uw behandeling krijgt u 1 of meer soorten chemotherapie, op 1 of meerdere dagen. U zult van uw zorgverleners een overzicht krijgen van 1 periode of 1 cyclus van uw behandeling.

Gidsen en dagboeken

PDF
Chemotherapie: algemene gids bij je behandeling
PDF - 4.03 Mb (Andere talen:  EN / FR)
PDF
Chemotherapie: dagboek nevenwerkingen (21 dagen)
PDF - 124.61 Kb (Andere talen:  EN / FR)
PDF

Infosessies en lezingen

Omgaan met angst voor herval bij kanker

Datum: 6 februari 2023
Locatie: Inloophuis voor mensen met kanker
In deze infosessie scheppen we een kader rond wat angst is, hoe het ontstaat en hoe je ermee kan omgaan.

Werkhervatting na kanker

Datum: 7 februari 2023
Locatie: Inloophuis voor mensen met kanker
Wanneer het einde van uw behandeling in zicht is, komen er onvermijdelijk vragen over werk: kan ik hetzelfde werk aan, wat is het wettelijk kader rond (deeltijdse) werkhervatting, kan ik me op een volledig nieuwe baan richten? In deze sessie krijgt u hierover de nodige achtergrondinformatie.

Hormonale therapie bij prostaatkanker: aandacht voor de neveneffecten op lange termijn

Datum: 14 februari 2023
Locatie: Berlioz, campus Gasthuisberg
In deze sessie wordt overlopen waarop men moet letten en hoe men het best met een langdurige hormonale therapie kan omgaan. De rol van voeding hierbij wordt ook besproken.

Sociale voorzieningen en financiële ondersteuning bij kanker

Datum: 16 februari 2023
Locatie: Online via Microsoft Teams
In deze sessie krijgt u informatie over financiële rechten bij langdurig ziek zijn en over de verschillende instanties op de sociale kaart waar u eventueel terecht kunt.

Rouwgroep: verder leven na verlies

Datum: 16 februari 2023
Locatie: Berlioz, campus Gasthuisberg
Je verloor recent of al langer geleden iemand die je graag zag aan kanker. Je mist hem/haar in de grote en kleine dagelijkse dingen. Je zoekt misschien naar een nieuwe betekenisvolle invulling van het leven en/of een nieuwe plaats binnen je familie nu je zonder de ander verder moet.
Laatste aanpassing: 2 februari 2023