Longkanker

Longtumor
Gezwel in de longen doordat cellen van de luchtwegen zich ongeremd delen.

Afspraken

Symptomen

De meest voorkomende kenmerken van longkanker:

  • Aanslepende hoest
  • Kortademigheid
  • Pijn in de borstkas
  • Ophoesten van bloedfluimen
  • Vermagering

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

PET- en CT-scan waarbij een radioactief gemerkt suiker (FDG of fluorodeoxyglucose) wordt ingespoten om verschillende soorten aandoeningen, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels, in beeld te brengen.
Beeldvormingsonderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen gedetailleerde dwarsdoorsneden van een lichaamsdeel worden gemaakt. De computer zet die beelden om in nauwkeurige beelden van botten, organen en weefsels.
Stukje weefsel uit een orgaan of letsel wegnemen met een naald of mes. Dit stukje weefsel wordt daarna verder onderzocht.
Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.
Onderzoek onder lokale verdoving waarbij met een kleine camera naar de longvliezen (pleurabladen) wordt gekeken, ook wel thoracoscopie genoemd.
Onderzoek van grotere luchtwegen met een flexibel instrument (bronchoscoop).
Onderzoek met echografiesonde om doorheen de wand van de luchtpijp heen te kijken en structuren in de onmiddellijke omgeving op te sporen. Met een fijne naald kan ook een punctie verricht worden van de lymfeklieren.
Afwijkend patroon in de autofluorescentie van de bronchiaalboom opsporen en visualiseren met een speciaal ontworpen videobronchoscoop.
Reeks van testen om de functionele beperkingen van uw longen in kaart te brengen, zoals spirometrie, diffusie, arteriële punctie, 6 minuten wandeltest...
Longproblemen (doorbloeding en ventilatie) opsporen via een ingeademd radioactief gas en een ingespoten speurstof (tracer), gevolgd door een scan van de longen.
Filmpje van het hart, meet en registreert de elektrische activiteit van het hart.
Veilig en pijnloos onderzoek om structurele afwijkingen van het hart op te sporen. Door met een stift over de borstkas te bewegen wordt het hart door middel van ultrasone (geluids)golven in beeld gebracht.
In het magneetveld van een MR wekken korte radiogolven signalen op in het lichaam. Een computer verwerkt de signaalintensiteiten tot allerlei doorsneden van de lichaamsregio.
Geluidsgolven tonen een beeld van organen, spieren en andere structuren door de weerkaatsing op overgangen tussen zachte en hardere structuren.
Aandoeningen van skelet opsporen via een ingespoten speurstof (tracer) gevolgd door een scan.
Kijkoperatie om de klieren in het midden van de borstkas tussen de twee longen na te kijken.

Brochures

Laatste aanpassing: 2 September 2024