Longkanker

Longtumor
Gezwel in de longen doordat cellen van de luchtwegen zich ongeremd delen.

Afspraken

Symptomen

De meest voorkomende kenmerken van longkanker:

  • Aanslepende hoest
  • Kortademigheid
  • Pijn in de borstkas
  • Ophoesten van bloedfluimen
  • Vermagering

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

FDG-PET/CT-scan

PET- en CT-scan waarbij een radioactief gemerkt suiker (FDG of fluorodeoxyglucose) wordt ingespoten om verschillende soorten aandoeningen, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels, in beeld te brengen.

CT-scan

Röntgenstralen genereren gedetailleerde dwarsdoorsneden van een lichaamsregio welke de computer omzet in beelden in andere ruimtelijke vlakken en in driedimensionale beelden.

Biopsie bij radiologisch onderzoek

Stukje weefsel uit een orgaan of letsel wegnemen met een naald of mes. Dit stukje weefsel wordt daarna verder onderzocht.

Radiografie (RX)

Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.

Pleuroscopie

Onderzoek onder lokale verdoving waarbij met een kleine camera naar de longvliezen (pleurabladen) wordt gekeken, ook wel thoracoscopie genoemd.

Flexibele bronchoscopie

Onderzoek van grotere luchtwegen met een flexibel instrument (bronchoscoop).

Endobronchiale echografie met punctie (EBUS-TBNA)

Onderzoek met echografiesonde om doorheen de wand van de luchtpijp heen te kijken en structuren in de onmiddellijke omgeving op te sporen. Met een fijne naald kan ook een punctie verricht worden van de lymfeklieren.

Autofluorescentie bronchoscopie

Afwijkend patroon in de autofluorescentie van de bronchiaalboom opsporen en visualiseren met een speciaal ontworpen videobronchoscoop.

Longfunctietesten

Reeks van testen om de functionele beperkingen van uw longen in kaart te brengen, zoals spirometrie, diffusie, arteriële punctie, 6 minuten wandeltest...

Longperfusie-ventilatiescan

Longproblemen (doorbloeding en ventilatie) opsporen via een ingeademd radioactief gas en een ingespoten speurstof (tracer), gevolgd door een scan van de longen.

Elektrocardiogram (ECG)

Filmpje van het hart, meet en registreert de elektrische activiteit van het hart.

Echocardiografie

Veilig en pijnloos onderzoek om structurele afwijkingen van het hart op te sporen. Door met een stift over de borstkas te bewegen wordt het hart door middel van ultrasone (geluids)golven in beeld gebracht.

MR-scan (magnetische resonantie)

In het magneetveld van een MR wekken korte radiogolven signalen op in het lichaam. Een computer verwerkt de signaalintensiteiten tot allerlei doorsneden van de lichaamsregio.

Echografie

Geluidsgolven tonen een beeld van organen, spieren en andere structuren door de weerkaatsing op overgangen tussen zachte en hardere structuren.

Botscan

Aandoeningen van skelet opsporen via een ingespoten speurstof (tracer) gevolgd door een scan.

Mediastinoscopie

Kijkoperatie om de klieren in het midden van de borstkas tussen de twee longen na te kijken.

Brochures

Laatste aanpassing: 7 augustus 2023