Hepatocellulair carcinoom

Kwaadaardig gezwel dat ontstaat uit de cellen van de lever.

Afspraken

Digestieve oncologie

Symptomen

Bij personen met een gekende cirrose van de lever wordt aangeraden elk half jaar een echografie van de lever uit te voeren. Op deze manier kan de ziekte worden ontdekt wanneer er nog geen klachten zijn.

De meest frequente symptomen van hepatocellulair carcinoom zijn:

  • Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Buik- of rugpijn
  • Geelzucht, jeuk, bleke stoelgang en donkere urine
  • Tekenen van verminderde leverfunctie: vochtopstapeling in de buik (ascites), bloeding uit slokdarmvarices

Risicofactoren en erfelijkheid

Chronische leverziekten zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van het hepatocellulair carcinoom.

Deze worden veroorzaakt door:

  • Overmatige alcoholinname
  • Leververvetting als onderdeel van het metabool syndroom
  • Chronische virusinfecties met hepatitis B of hepatitis C

Bij een minderheid van de personen met het hepatocellulair carcinoom is er geen duidelijke leverziekte aanwezig. De oorzaak van de ziekte is in dat geval onduidelijk. Soms wordt ontaarding vermoed vanuit een leveradenoom.

Ontstaan en voorkomen

  • Wereldwijd is het hepatocellulair carcinoom 1 van de meest frequente kankertypes en een belangrijke oorzaak van kanker gerelateerde sterfte.
  • In België komt het kankertype minder frequent voor, al wordt er de laatste decennia een toename in het aantal gevallen beschreven.

Het hepatocellulair carcinoom ontstaat in een meerderheid van de gevallen in de context van een chronisch zieke lever, waarbij jarenlange irritatie van levercellen leidt tot verlittekening (cirrose) van de lever en uiteindelijk kanker.

Operatiestuk van een hepatocellulair carcinoom (1 grote tumor met kleine satellietletsels in de omgeving)

Operatiestuk van een hepatocellulair carcinoom (1 grote tumor met kleine satellietletsels in de omgeving)

Behandeling

De behandeling van het hepatocellulair carcinoom hangt sterk af van de uitgebreidheid van de ziekte op moment van diagnose, de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de functie van de lever. Er is een verschil tussen een behandeling met curatief opzet en een behandeling met niet-curatief opzet. In het eerste geval is het doel om de patiënt te genezen; in het tweede geval dient de therapie om de levensduur te verlengen met zoveel mogelijk behoud van levenskwaliteit.

Bij kleine gezwellen in een goed functionerende lever zal vaak geopteerd worden voor het operatief verwijderen of ableren van de tumor(en).

Een klein deel van de patiënten met hepatocellulair carcinoom komt, op basis van strikt vastgelegde criteria, in aanmerking voor levertransplantatie.

Chemo-embolisatie en radio-embolisatie zijn technieken waarmee de kanker via een bloedvat wordt geïnjecteerd met bolletjes die lokaal chemotherapie of bestraling vrijzetten.

Patiënten met meer gevorderde kanker komen in aanmerking voor een behandeling met medicatie. Dit kan immunotherapie of een behandeling met tabletten zijn.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Laatste aanpassing: 22 January 2024