Slokdarmvaricesbloeding

Slokdarmspataderbloeding
Door verhoogde druk in de poortader barsten de spataders die uitpuilen in de slokdarm of de maagkoepel. Deze levensbedreigende situatie moet direct behandeld worden.

Oorzaak

Wanneer er een verhoogde druk bestaat in de poortader die van de darmen naar de lever loopt (de vena porta), dan spreken we van ‘portale hypertensie’. Portale hypertensie komt typisch voor bij mensen met cirrose.

Complicaties

Omdat bloed niet gemakkelijk tegen een hoge druk instroomt, zoekt het andere uitwegen. Zo ontstaan vluchtwegen (collateralen).

Deze collateralen kunnen:

  • Zichtbaar worden in de buikwand.
  • Uitpuilen in de maag of de maagkoepel. Maagkoepelvarices doen zich nogal eens voor bij een grote splenorenale shunt, veroorzaakt door overdruk (portale hypertensie).
  • Umbilicale venen, die na de geboorte sluiten, terug open doen gaan.
  • Soms spataders vormen in de slokdarm. Wanneer deze barsten, spreken we van slokdarmspataderbloeding. Verkleuring op deze spataders (red spots) zijn een teken van een verhoogd risico.


Veneuze collateralen in de buikwand en rond de navel


CT-scan die de open umbilicale venen aantoont (links) - Bloedende slokdarmvarices die worden opgewekt tijdens een endoscopie (rechts)


Maagkoepelvarices (links) - Grote splenorenale shunt die maagkoepelvarices veroorzaakt (midden) - Maagkoepelvaricesbloeding (rechts)

Veneuze collateralen in de buikwand en rond de navel

Veneuze collateralen in de buikwand en rond de navel

Slokdarmvarices

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Laatste aanpassing: 24 februari 2021