Oorzaak

Wanneer er een verhoogde druk bestaat in de poortader die van de darmen naar de lever loopt (de vena porta), dan spreken we van ‘portale hypertensie’. Portale hypertensie komt typisch voor bij mensen met cirrose.

Complicaties

Omdat bloed niet gemakkelijk tegen een hoge druk instroomt, zoekt het andere uitwegen. Zo ontstaan vluchtwegen (collateralen).

Deze collateralen kunnen:

  • Zichtbaar worden in de buikwand.
  • Uitpuilen in de maag of de maagkoepel. Maagkoepelvarices doen zich nogal eens voor bij een grote splenorenale shunt, veroorzaakt door overdruk (portale hypertensie).
  • Umbilicale venen, die na de geboorte sluiten, terug open doen gaan.
  • Soms spataders vormen in de slokdarm. Wanneer deze barsten, spreken we van slokdarmspataderbloeding. Verkleuring op deze spataders (red spots) zijn een teken van een verhoogd risico.

Veneuze cholaterale in de buikwand en rond de navel
Veneuze collateralen in de buikwand en rond de navel

Collateralen (links) en slokdarmvaricesbloeding (rechts)
CT-scan die de open umbilicale venen aantoont (links) - Bloedende slokdarmvarices die worden opgewekt tijdens een endoscopie (rechts)

Maagkoepelvarices (links) - Grote splenorenale shunt die maagkoepelvarices veroorzaakt (midden) - Maagkoepelvaricesbloeding (rechts)
Maagkoepelvarices (links) - Grote splenorenale shunt die maagkoepelvarices veroorzaakt (midden) - Maagkoepelvaricesbloeding (rechts)

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Preventie met propranolol of carvedilol
  • Afklemmen van de uitpuilende slokdarmvarices met rubberen bandjes (ligaturen) tijdens een gastroscopie.
  • Een buisje wordt door de lever gestoken om een verbinding te maken tussen de bloedvaten aan de ingang en aan de uitgang.
  • Inspuiten van weefsellijm bij maagkoepelvarices.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

  • Binnenkant van slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekijken via flexibele tube met licht en camera (gastroscoop). Kan ook weefselstalen nemen en kleine ingrepen doen.