Endocrinologie

Op de dienst endocrinologie kunt u terecht voor diagnose en opvolging van diabetes en verwante metabole stoornissen, en van hormoonproducerende klieren zoals de hypofyse, schildklier, bijnier en bijschildklieren. Er zijn ook specifieke spreekuren voor andrologie, metabole botziekten en turnerpatiënten.

Afspraken

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Dienst endocrinologie
Herestraat 49
3000 Leuven

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Andrologische stoornissen

Afwijkingen van het mannelijk voorplantingsstelsel zoals verminderde mannelijke vruchtbaarheid of stoornissen van de productie van mannelijke hormonen (o.a. testosteron) en/of seksuele functie.

Bijnieraandoeningen

Bijnierziekten veroorzaken vaak klachten door een overmaat of tekort aan bijnierhormonen. De oorzaak is vaak een gezwel in de bijnier, maar andere oorzaken zijn ook mogelijk.

Schildklieraandoeningen

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan in de hals en is verantwoordelijk voor de aanmaak van schildklierhormoon.

Bijschildklieraandoeningen

De bijschildklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van bijschildklierhormoon of parathormoon (PTH). Bijschildklierhormoon speelt een rol in de regeling van de hoeveelheid calcium en fosfaat in ons lichaam.

Diabetes mellitus

Bij wie diabetes heeft, maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan. Hierdoor stapelen suikers zich op in het bloed. We spreken dan van een te hoog bloedsuikergehalte.

Hormonale syndromen

Door een afwijking in het erfelijk materiaal ontstaan er stoornissen in meerdere klieren of hormoonsystemen. Die hormoonstoornissen moeten gelijktijdig en geïntegreerd geëvalueerd en zo nodig behandeld worden. Patiënten moeten levenslang worden opgevolgd.

Obesitas

Obesitas is een chronische vorm van overgewicht, gekenmerkt door een overmatige opstapeling van lichaamsvetten.

Aandoeningen van hypofyse

De normale hypofyse is een klein kliertje (± 0,5g), gelegen in een beenderig kuiltje in de schedelbasis, het zogenaamde Turkse zadel.

Voeding en dieet

Voeding vormt een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. We geven graag enkele tips om gezond te eten.