Hospitalisatie vrouw A

Materniteit
Na de bevalling verblijven pas bevallen moeders en hun baby's op de kraamafdeling. Lees meer over de voorzieningen, bezoekuren en het verloop van uw verblijf op de kraamafdeling.

Bezoekregels

Een zieke partner kan niet bij de bevalling aanwezig zijn en ook daarna niet op bezoek komen.

  • Een gezonde partner van de moeder mag bij de bevalling aanwezig zijn. De partner maakt bij de bevalling een keuze tussen twee bezoekregelingen:
    • Tijdens het volledige ziekenhuisverblijf 24 uur op 24 op de kamer blijven. Rondlopen in de gangen van de materniteitsafdeling moet tot een minimum beperkt worden.
    • Als de partner liever niet 24 uur op 24 op de kamer blijft, kan hij 1 keer per dag op bezoek komen zonder tijdslimiet. Blijven slapen is in dat geval niet mogelijk. Het bezoek mag enkel op de kamer, niet in de gangen.
  • Alleenstaande moeders kunnen één gezonde persoon als partner aanduiden, waarvoor dezelfde regels als hierboven gelden.
  • Ook als een kindje net na de bevalling overlijdt (of bij een TOP- Termination of Pregnancy) gelden dezelfde regels, waarbij één gezonde partner kan kiezen tussen 24 uur op 24 op de kamer blijven of één keer per dag op bezoek komen op de kamer zonder overnachting.
  • Ondergaat de patiënte een foetale ingreep, dan kan de partner 1 keer per dag op bezoek komen zonder tijdslimiet. Blijven slapen is in dat geval niet mogelijk. Het bezoek mag enkel op de kamer, niet in de gangen.
  • Er kunnen geen andere familieleden op bezoek komen.

Respecteer de huisregels

Contact

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Hospitalisatie vrouw A
Herestraat 49
3000 Leuven

Ligging en bereikbaarheid

  • Volg vanuit de centrale ontvangsthal de rode straat, poort 4, verdieping 3.

Vind uw route met Mazemap

Gebruik Mazemap om eenvoudig in te schatten hoe u tot bij onze afdeling geraakt en hoeveel tijd dit ongeveer in beslag neemt.

Open Mazemap

Map by MazeMap Mazemap-kaartje

Wat vond u van Mazemap?

Gebruikte u Mazemap om uw bestemming te vinden? Laat ons weten wat u ervan vond. Met uw feedback kunnen de we toegankelijkheid van UZ Leuven verbeteren.

Laat het ons weten

Ontdek het bevallingskwartier en de materniteit

Voorzieningen op de kamers van de kraamafdeling

Televisie, internet, badkamer, opbergruimte, ... Lees wat u ter beschikking hebt op uw kamer.

Partners op de kraamafdeling

Wij stimuleren de aanwezigheid van de partner bij de pasbevallen moeder en haar kindje. Als uw vrouw in een eenpersoonskamer verblijft, is het mogelijk om na de geboorte in de kamer van moeder en kind te overnachten en daar het ontbijt te gebruiken.

Uw verblijf op de kraamafdeling

Hoe lang blijft u op de kraamafdeling? Hoe verloopt uw verblijf op de afdeling?

Valpreventie tijdens de kraamtijd

Na een bevalling loopt u een groter risisco om te vallen. Valincidenten kunnen nooit volledig voorkomen worden. Toch kunt u het risico op vallen sterk verminderen door enkele eenvoudige tips op te volgen.

Zorg voor uw pasgeboren baby

Hoe zorgt u voor uw baby? Welke verzorgingsproducten gebruikt u best? Waar moet u op letten om vallen te voorkomen? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd bij uw baby? Hoe voorkomt u wiegendood?

Administratie na de bevalling

Lees meer over aangifte van de geboorte, aansluiting bij het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering en het aanvragen en de uitbetaling van het groeipakket.

Naar huis na de bevalling

Hoe verloopt het ontslag van u en uw baby als u het ziekenhuis verlaat? Wat krijgt u mee? Waar moet u de eerste dagen op letten? Welke controles moet u inplannen?

Seksualiteit en geboorteregeling na de bevalling

De geboorte van een baby is een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan gevolgen hebben voor uw seksualiteitsbeleving. Bespreek de nieuwe situatie met uw partner en breng begrip op voor elkaars gevoelens.

Psychologische aspecten van een bevalling

De combinatie van de zware inspanning van de bevalling, de emoties die komen kijken bij een kindje, praktische en psychologische veranderingen in uw gezinsleven en op vlak van uw relatie... De periode na de bevalling is niet altijd gemakkelijk. Enkele tips om met de nieuwe situatie om te gaan.
Laatste aanpassing: 24 februari 2021