Hospitalisatie vrouw A

Materniteit
Na de bevalling verblijven pas bevallen moeders en hun baby's op de kraamafdeling. Lees meer over de voorzieningen, bezoekuren en het verloop van uw verblijf op de kraamafdeling.

Bezoekregels

  • Een zieke partner kan niet bij de bevalling aanwezig zijn en ook daarna niet op bezoek komen.
  • Een gezonde partner van de moeder mag bij de bevalling aanwezig zijn. De partner mag blijven slapen tijdens het ziekenhuisverblijf en blijft het liefst maximaal op de kamer. Voor de partner die blijft slapen, is er enkel ontbijt op de kamer voorzien. De partner mag dus de nodige verplaatsingen maken om iets te eten of te drinken te halen in de koffieshop of take-out.
  • Alleenstaande moeders kunnen één gezonde persoon als partner aanduiden, voor wie dezelfde regels als hierboven gelden.
  • Ook als een kindje net na de bevalling overlijdt (of bij een TOP- Termination of Pregnancy) gelden dezelfde regels, waarbij één gezonde partner kan kiezen tussen 24 uur op 24 op de kamer blijven of één keer per dag op bezoek komen op de kamer zonder overnachting.
  • Ondergaat de patiënte een foetale ingreep, dan kan de partner 1 keer per dag op bezoek komen zonder tijdslimiet. Blijven slapen is in dat geval niet mogelijk. Het bezoek mag enkel op de kamer, niet in de gangen.
  • Naast de partner zijn 2 extra bezoekers (tegelijk) welkom, dagelijks, telkens gedurende 2 uur tussen 15 en 17 uur. Kinderen van het eigen gezin mogen op bezoek komen en vallen onder dit extra bezoek.

Respecteer de huisregels

Contact

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Hospitalisatie vrouw A
Herestraat 49
3000 Leuven

Ligging en bereikbaarheid

  • Volg vanuit de centrale ontvangsthal de rode straat, poort 4, verdieping 3.

Ontdek het bevallingskwartier en de materniteit

Voorzieningen op de kamers van de kraamafdeling

Televisie, internet, badkamer, opbergruimte, ... Lees wat u ter beschikking hebt op uw kamer.

Partners op de kraamafdeling

Wij stimuleren de aanwezigheid van de partner bij de pasbevallen moeder en haar kindje. Als uw vrouw in een eenpersoonskamer verblijft, is het mogelijk om na de geboorte in de kamer van moeder en kind te overnachten en daar het ontbijt te gebruiken.

Uw verblijf op de kraamafdeling

Hoe lang blijft u op de kraamafdeling? Hoe verloopt uw verblijf op de afdeling?

Valpreventie tijdens de kraamtijd

Na een bevalling loopt u een groter risisco om te vallen. Valincidenten kunnen nooit volledig voorkomen worden. Toch kunt u het risico op vallen sterk verminderen door enkele eenvoudige tips op te volgen.

Zorg voor uw pasgeboren baby

Hoe zorgt u voor uw baby? Welke verzorgingsproducten gebruikt u best? Waar moet u op letten om vallen te voorkomen? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd bij uw baby? Hoe voorkomt u wiegendood?

Administratie na de bevalling

Lees meer over aangifte van de geboorte, aansluiting bij het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering en het aanvragen en de uitbetaling van het groeipakket.

Naar huis na de bevalling

Hoe verloopt het ontslag van u en uw baby als u het ziekenhuis verlaat? Wat krijgt u mee? Waar moet u de eerste dagen op letten? Welke controles moet u inplannen?

Seksualiteit en geboorteregeling na de bevalling

De geboorte van een baby is een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan gevolgen hebben voor uw seksualiteitsbeleving. Bespreek de nieuwe situatie met uw partner en breng begrip op voor elkaars gevoelens.

Psychologische aspecten van een bevalling

De combinatie van de zware inspanning van de bevalling, de emoties die komen kijken bij een kindje, praktische en psychologische veranderingen in uw gezinsleven en op vlak van uw relatie... De periode na de bevalling is niet altijd gemakkelijk. Enkele tips om met de nieuwe situatie om te gaan.
Laatste aanpassing: 30 augustus 2022