Welkom op onze afdeling

U bent opgenomen op de dienst hematologie. Deze dienst omvat verschillende afdelingen. Hospitalisatie 44 en hospitalisatie 20 zijn de twee hospitalisatieafdelingen. Hospitalisatie 44 is een algemene afdeling, hospitalisatie 20 is een isolatieafdeling. Verder is er nog een afdeling voor dagopname: dagziekenhuis 6. De artsen beslissen op welke afdeling u best behandeld wordt.

Vandaag bent u opgenomen op hospitalisatie 44. Om uw verblijf zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, vindt u op deze pagina alle nodige informatie. Wij hopen dat deze info een goede leidraad is voor u en uw familie tijdens uw opname op onze afdeling.

Hebt u nog vragen? Dan kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundige. 

Kamers en sanitair

Hospitalisatie 44 heeft 26 kamers, waarvan 24 eenpersoonskamers. U kunt een privékamer aanvragen mits een bepaalde toeslag. Lees meer over de kamerkeuze. 
Patiënten die om medische redenen een eenpersoonskamer nodig hebben krijgen voorrang.

Alle kamers hebben een individuele badkamer met douche. In de gang staan er hometrainers ter beschikking voor u. Indien nodig plaatsen we een hometrainer in uw kamer.

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Hospitalisatie 44
Herestraat 49
3000 Leuven

Post voor patiënten

Wilt u de patiënt een kaartje of een brief bezorgen? Zet dan voor bovenstaand adres de volledige voornaam en familienaam van de patiënt. 

Parkeren

Ligging en bereikbaarheid

Bezoekuren

De dag van de geplande opname kan de begeleidende naaste bij de patiënt blijven tot het eerste contact met de arts. Nadien vragen we vriendelijk om de afdeling te verlaten en terug te komen tijdens de bezoekuren.

 • Bezoek is elke dag mogelijk op vaste tijdstippen. 
  • Op weekdagen: van 16 tot 20 uur.
  • In het weekend: van 14 tot 20 uur.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op de kamer.
 • Beperk uw bezoek tot 2 uur.
 • Kom met maximaal 3 bezoekers tegelijk.
 • In een tweepersoonskamer mogen beide patiënten tegelijkertijd bezoek ontvangen.

De bezoekregeling kan door het ziekenhuis in bepaalde omstandigheden gewijzigd worden. Het verpleegkundig team is op de hoogte van de laatste richtlijnen en zal deze ook meedelen. Ook zullen affiches je hierin wegwijs maken.


Respecteer de huisregels

Regelmatige korte bezoeken worden vaak meer gewaardeerd dan langdurige bezoeken. 

Tijdens de verzorging van de patiënt of het bezoek van de arts vragen we u om de kamer te verlaten.

We kunnen het bezoek afronden of beperken als we merken dat het te vermoeiend is voor de patiënt.

Contact

 • Coördinerend hoofdverpleegkundige: Vicky Hooyberghs

 • Adjunct-hoofverpleegkundige: Hanne Peeters

 • Verpleegkundigen afdeling: 016 34 63 00 (24 uur op 24 bereikbaar)

Dringende hulp nodig?

Bij dringende medische problemen

 • bel +32 16 33 22 11 (algemeen onthaal) en vraag om u door te verbinden met de wachtarts hematologie. 

Bij niet-dringende medische vragen

 • contacteer uw huisarts. 

Tijdens uw verblijf

Uw dag op hospitalisatie 44 verloopt volgens een bepaald schema. Lees meer over de medische en verpleegkundige zorg en de verbindende zorg op de afdeling.
De meeste patiënten op deze afdeling hebben een verminderde weerstand. Daarom zijn er enkele specifieke maatregelen nodig. Eenvoudige maatregelen helpen de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en zo ziekenhuisinfecties te voorkomen.
Draag uw identificatiebandje gedurende uw hele ziekenhuisverblijf. Als het door omstandigheden toch zou loskomen, vraag dan een nieuw bandje aan uw verpleegkundige. Kijk na of alle informatie op het bandje correct is.
Maaltijden worden opgediend op de kamer. U kunt uw maaltijd zelf kiezen via het interactieve beeldscherm aan uw bed. Er wordt rekening gehouden met dieetvoorschriften. Een diëtist kan u advies geven over uw voeding tijdens en na uw verblijf.
Voor wie in de buurt van het ziekenhuis wil verblijven, bieden UZ Leuven en The Lodge-group kamers aan tegen een voordeeltarief.

Voorzieningen

U kunt gratis boeken, strips, dvd's en spelletjes lenen uit de bibliotheek. Daarnaast kunt u kranten en tijdschriften kopen tijdens de dagelijkse krantenronde.
Er is een kapsalon in het ziekenhuis. Vraag enkele dagen op voorhand een afspraak via de verpleegkundige. De kapper kan ook langskomen op uw kamer. Kapperskosten worden aangerekend via de ziekenhuisfactuur.
U kunt brieven en pakketjes ontvangen op de afdeling. Zorg dat uw volledige voornaam en familienaam bovenaan het adres van de afdeling staan vermeld. Te verzenden post mag u gefrankeerd aan de verpleegkundige geven of zelf posten in de brievenbus aan de ingang van het ziekenhuis.
Patiënten die op campus Gasthuisberg verblijven, kunnen een vrijwilliger inschakelen om hen even uit de kamer te begeleiden. Zo dragen we bij aan het welzijn van onze gehospitaliseerde patiënten.

Geef uw feedback voor een nog betere zorg

 • Elke patiënt die wordt opgenomen in UZ Leuven, kan de Vlaamse Patiëntenpeiling invullen. Dat kan via het Octopuz-scherm aan het bed (knop ‘Enquêtes’) of via mynexuzhealth (u krijgt na de opname een uitnodiging via mail en/of in de app). Door via deze vragenlijst uw ervaringen in het ziekenhuis met ons te delen, helpt u mee om de zorg en dienstverlening voor alle patiënten te verbeteren.

Team

Zorgteam

Extra ondersteuning - de sociaal werkers

Maakt u zich zorgen over uw ziekte, gezin, werk of financiële situatie? U en uw familieleden kunnen bij de sociaal werker terecht voor een vertrouwelijk gesprek.

De sociaal werker zoekt samen met u naar oplossingen en geeft advies over sociale voorzieningen waar u recht op hebt of verwijst u door naar externe diensten.

Vraag ernaar bij de verpleegkundige of bel zelf naar +32 16 34 86 20.

Nood aan gesprek of een luisterend oor? Vraag naar de pastor.

Ziekte en ziekenhuisopname stemmen vaak tot nadenken. Hebt u behoefte aan een rustig, vertrouwelijk gesprek?

Binnen de afdeling werkt een pastor die - ongeacht uw levensbeschouwing - een luisterend oor kan bieden als u het moeilijk hebt of met levensvragen zit.

Vraag naar een pastor via de verpleegkundige of contacteer een pastor via het secretariaat op tel. +32 16 34 86 20.

Waarvoor kunt u terecht bij de pastores?

Brochures

Laatste aanpassing: 31 mei 2024