Foetus

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Wij zijn gespecialiseerd in de opvolging en behandeling van:

  • Congenitale diaphragmatische hernia
  • Ziektebeelden bij meerlingen:
    • Twin to twin transfusion syndrome (onevenwichtige bloedvoorziening)
    • TRAP
    • groeidiscordantie
    • discordante afwijkingen
  • Hartafwijkingen
  • Voortijdig breken van de vliezen
  • Foetale anemie
  • Cystoscopie
  • Shunt
  • ...

Soorten prenatale testen

Een afwijkende screeningtest en/of een echografische bevinding tijdens de zwangerschap kan bijkomende onderzoeken nodig maken die vallen onder de prenatale diagnostiek.

Team

Wanneer u in de zwangerschap wordt geconfronteerd met een (vermoedelijke) prenatale diagnose zal het foetaal team u begeleiden doorheen deze moeilijke periode.

Begeleiding door vroedkundig consulenten

De vroedkundig consulenten begeleiden ouders die een baby verwachten met een aangeboren aandoening. Zij maken deel uit van een multidisciplinair team van gynaecologen, kinderartsen, genetici, maatschappelijk werkers, psychologen, pastores en vroedvrouwen. Nadat er een diagnose gesteld wordt coördineren zij de zorg voor zowel binnen- als buitenlandse patiënten.

Het takenpakket is zeer gevarieerd en is afhankelijk van de specifieke noden van toekomstige ouders en hun ongeboren kind. De vroedkundig consulenten assisteren bij invasieve procedures en gespecialiseerde echografieën bij diagnose van een foetale afwijking en communiceren met verwijzers en andere zorgverleners.

Wanneer er een foetale afwijking wordt vastgesteld of bevestigd, wordt binnen het team gekeken welke de verdere opties voor het koppel en hun baby(s) zijn.

  • Ouders worden voor meer informatie over de specifieke aandoening en kansen van hun baby doorverwezen naar gespecialiseerde artsen, bv. kindercardiologen, specialisten van menselijke erfelijkheid, kinderneurologen, enz. De vroedkundig consulent coördineert deze gesprekken en woont deze bij indien dit een steun zou zijn voor de ouders.
  • Ouders kunnen bij de vroedkundig consulent terecht met al hun vragen en gevoelens. Indien nodig verwijzen zij door naar andere disciplines van het team foetale geneeskunde zoals bv de psychologe, pastor, sociaal werker of kinderarts.

Bij sommige ziekten of afwijkingen is een behandeling voor de geboorte mogelijk. Ouders krijgen ook steeds de kans om het bevallingskwartier, de materniteit en/of de afdeling neonatologie te bezoeken. Op die manier wordt de verdere opvolging voor henzelf en hun kindje wat concreter.

Gedurende het hele traject blijven zij de aanspreekpersoon en zorgcoördinator van de toekomstige ouders.

Bij buitenlandse patiënten behartigen zij de coördinatie tussen de zorginstellingen, adviseren zij bij het boeken van accommodatie in het gastenverblijf voor familie en verlenen informatie over het financiële aspect (zorgverzekeraar).

Contact

fetal.medicineleuven@uzleuven.be

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Foetale geneeskunde
Herestraat 49
3000 Leuven

Getuigenis

Cathy en Darren, een echtpaar uit Dundalk in Ierland, vernemen dat hun baby een zeer ernstige aangeboren afwijking heeft die, indien onbehandeld, mogelijk fataal zal zijn. Cathy is 20 weken zwanger. Een baanbrekende operatie in de baarmoeder is mogelijk om het leven van de baby te redden, maar zo'n operatie is riskant en Cathy zal naar België moeten reizen voor de ingreep. De hulp van het foetale chirurgieteam van UZ Leuven onder leiding van prof. dr. Jan Deprest wordt ingeroepen om de overlevingskansen van de baby te vergroten.

Cathy en Darren, getuigenis foetale chirurgie
Laatste aanpassing: 7 november 2022