Vlokkentest

Chorionvillusbiopsie
Test waarbij men vlokkenweefsel uit de moederkoek wegneemt om zeker te zijn dat er geen chromosoomafwijkingen zijn bij uw baby.

Voorwaarden

Na 11 weken zwangerschap kunt u een vlokkentest laten uitvoeren.

Verloop

Duur: 30 minuten

Een vlokkentest gebeurt in het echocentrum.

  • Eerst wordt een echografisch onderzoek gedaan.
  • Afhankelijk van de bereikbaarheid van de moederkoek (placenta) heeft de arts keuze uit 2 technieken om met een spuitje enkele vlokken op te zuigen.
    • Transabdominaal: via een prik door de buikwand met een dunne naald in de moederkoek.
    • Transcervicaal: via de schede met een fijn buisje dat tot in de baarmoeder wordt gebracht tot aan de moederkoek.

Resultaat

De duur van het labonderzoek van de vlokken is afhankelijk van de aandoening waarvoor men onderzoekt en varieert van drie dagen tot drie weken. Uw arts kan u hierover precies informeren.

In één procent van de gevallen is de uitslag niet te interpreteren of bevatten de vlokken onvoldoende delende cellen en is onderzoek onmogelijk. In die situaties wordt alsnog een vruchtwaterpunctie geadviseerd.

Risiscofactoren

De bijkomende kans op een miskraam na een vlokkentest is ongeveer 0,5 procent.

Nazorg

Na een vlokkentest kunt u even last hebben van krampen in de onderbuik. Tot enkele dagen na een transcervicale vlokkentest kunt u nog wat bloedverlies hebben.

Over vlokkentest

Omdat de vlokken (chorionvilli) uit de moederkoek dezelfde genetische samenstelling hebben als de foetus, kan men door onderzoek van het vlokkenweefsel informatie verkrijgen over de gezondheid van de foetus.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020